Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 2:47 pmTo przesuń w dół. U mnie wszystko zostaję tak jak zostawiłemrafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 8:36 amYhm ale jakzakres czasu i agrgacja to wiedzę ale skala? Jak przybliżę/ oddale to nadal oś Y posiada za dużo od dołu
v23.11 - Zapraszamy do testów
-
-
Zrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresierafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pmMacam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 2:47 pmTo przesuń w dół. U mnie wszystko zostaję tak jak zostawiłemrafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 8:36 am
Yhm ale jakzakres czasu i agrgacja to wiedzę ale skala? Jak przybliżę/ oddale to nadal oś Y posiada za dużo od dołu
-
cześć i chwała Ci za tą podpowiedź, ogarnąłem, ACZKOLWIEK serio to jest teraz standardem UX w kwestii użyteczności? Bo ja myślałem, że taki sposób wyświetlania jak w linku, że wykres się dostosowuje by default do wartości a dopiero potem użytkownik może się bawić: https://www.highcharts.com/demo/highcharts/line-labelsklew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pmZrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresierafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pmMacam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
-
Problem z poprzednim wariantem był taki, że jeśli dane miałeś tylko w zakresie 20,5 do 21,0, to nawet drobne wahania wyglądały na olbrzymią różnicę i nie dało się oddalić poza tą automatycznie ustawioną skalę.rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 4:50 pmcześć i chwała Ci za tą podpowiedź, ogarnąłem, ACZKOLWIEK serio to jest teraz standardem UX w kwestii użyteczności? Bo ja myślałem, że taki sposób wyświetlania jak w linku, że wykres się dostosowuje by default do wartości a dopiero potem użytkownik może się bawić: https://www.highcharts.com/demo/highcharts/line-labelsklew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pmZrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresierafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pm
Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
Teraz wykresy temperatur zawsze dają skalę od zera do wartości maksymalnych w danych. Jak ktoś chce, to może sobie zoom ustawić w dużo większym zakresie niż poprzednio.
Oczywiście każde podejście na swoje plusy i minusy, oraz fanów i wrogów

Może uda się znaleźć jakieś rozwiązanie satysfakcjonujące więcej osób
-
Też racja, chociaż z 10 minutowym zapisem danych to w sumie i tak fotomontaż
Ale jak widziałeś na screenie jak mierzę coś w granicach 40 stopni to wygląda już źle, a co mają powiedzieć ludzie, którzy mierzą np. piec CO, dający 50+ ? Moim zdaniem ta skala od 0 to nie jest zmiana na plus
aczkolwiek same wykresy wyglądają bardziej współcześnie 

Ale jak widziałeś na screenie jak mierzę coś w granicach 40 stopni to wygląda już źle, a co mają powiedzieć ludzie, którzy mierzą np. piec CO, dający 50+ ? Moim zdaniem ta skala od 0 to nie jest zmiana na plus

-
Teraz jeszcze zauważyłem że robiąc tak jak napisał @klew jeśli dane wyjdą po za zakres który sobie ustawiłem to po odświeżeniu wykresu nie będą widoczne dopóki sobie nie przesunę - jak dla mnie to skreśla wybrane podejście że użytkownik określa sobie przybliżenie wykresu
-
Mam też jeden czujnik na rekuperatorze wyciągającym powietrze z domu, ma zazwyczaj zakres pomiaru od +19*C do +21*C i jakoś mi to przez rok czasu nie przeszkadzało, że wahania wykresu są rozciągnięte na większość okna telefonu. Bo to że był to mały zakres było widoczne na siatce wykresu.klew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pm
Problem z poprzednim wariantem był taki, że jeśli dane miałeś tylko w zakresie 20,5 do 21,0, to nawet drobne wahania wyglądały na olbrzymią różnicę i nie dało się oddalić poza tą automatycznie ustawioną skalę.
Teraz wykresy temperatur zawsze dają skalę od zera do wartości maksymalnych w danych. Jak ktoś chce, to może sobie zoom ustawić w dużo większym zakresie niż poprzednio.
Oczywiście każde podejście na swoje plusy i minusy, oraz fanów i wrogów
Może uda się znaleźć jakieś rozwiązanie satysfakcjonujące więcej osób
Ja bym proponował powrót do automatycznego zoomowania wykresu z wcześniejszych wersji v.23.09 - dodatkowo można dodać +/-3*C (ewentualnie +/- 5*C) do wykresu, to taki wykres z danymi w zakresie +20*C do +21*C ulegnie automatycznie wizualnemu spłaszczeniu.
A przy większych pomiarach przynajmniej nie będzie tyle pustej skali co po modyfikacjach wprowadzonych w późniejszych wersjach.
No i we starszych wykresach siatka miała X oraz Y - co dodawało wykresowi przejrzystości.
W nowych wykresach brakuje siatki na osi X - co powoduje, że wykres wygląda na wybrakowany.
Ja na razie wróciłem do wersji v23.09 i nie mam ochoty eksperymentować z nowszymi wersjami.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.