v23.11 - Zapraszamy do testów

rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 2:47 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 8:36 am
YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 7:47 am

Zmień skalę i tak już zostanie w pamieci
Yhm ale jak🤔 zakres czasu i agrgacja to wiedzę ale skala? Jak przybliżę/ oddale to nadal oś Y posiada za dużo od dołu
To przesuń w dół. U mnie wszystko zostaję tak jak zostawiłem
Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pm
YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 2:47 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 8:36 am
Yhm ale jak🤔 zakres czasu i agrgacja to wiedzę ale skala? Jak przybliżę/ oddale to nadal oś Y posiada za dużo od dołu
To przesuń w dół. U mnie wszystko zostaję tak jak zostawiłem
Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
Zrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresie
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

klew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pm
YoMan wrote: Sun Dec 03, 2023 2:47 pm

To przesuń w dół. U mnie wszystko zostaję tak jak zostawiłem
Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
Zrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresie
cześć i chwała Ci za tą podpowiedź, ogarnąłem, ACZKOLWIEK serio to jest teraz standardem UX w kwestii użyteczności? Bo ja myślałem, że taki sposób wyświetlania jak w linku, że wykres się dostosowuje by default do wartości a dopiero potem użytkownik może się bawić: https://www.highcharts.com/demo/highcharts/line-labels
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 4:50 pm
klew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 03, 2023 3:12 pm

Macam tą aplikację od rana i nie widzę możliwości jakiegokolwiek przesunięcia w dół ani niczego innego co by przeskalowało oś Y do wartości , wykresy wyglądają tak jak na screenie, który wkleiłem.
Zrób gest przybliżenia rozsuwając dwa palce na wykresie
cześć i chwała Ci za tą podpowiedź, ogarnąłem, ACZKOLWIEK serio to jest teraz standardem UX w kwestii użyteczności? Bo ja myślałem, że taki sposób wyświetlania jak w linku, że wykres się dostosowuje by default do wartości a dopiero potem użytkownik może się bawić: https://www.highcharts.com/demo/highcharts/line-labels
Problem z poprzednim wariantem był taki, że jeśli dane miałeś tylko w zakresie 20,5 do 21,0, to nawet drobne wahania wyglądały na olbrzymią różnicę i nie dało się oddalić poza tą automatycznie ustawioną skalę.
Teraz wykresy temperatur zawsze dają skalę od zera do wartości maksymalnych w danych. Jak ktoś chce, to może sobie zoom ustawić w dużo większym zakresie niż poprzednio.
Oczywiście każde podejście na swoje plusy i minusy, oraz fanów i wrogów ;)

Może uda się znaleźć jakieś rozwiązanie satysfakcjonujące więcej osób
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Też racja, chociaż z 10 minutowym zapisem danych to w sumie i tak fotomontaż :P
Ale jak widziałeś na screenie jak mierzę coś w granicach 40 stopni to wygląda już źle, a co mają powiedzieć ludzie, którzy mierzą np. piec CO, dający 50+ ? Moim zdaniem ta skala od 0 to nie jest zmiana na plus :cry: aczkolwiek same wykresy wyglądają bardziej współcześnie ;)
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Teraz jeszcze zauważyłem że robiąc tak jak napisał @klew jeśli dane wyjdą po za zakres który sobie ustawiłem to po odświeżeniu wykresu nie będą widoczne dopóki sobie nie przesunę - jak dla mnie to skreśla wybrane podejście że użytkownik określa sobie przybliżenie wykresu
Marco46
Posts: 7
Joined: Sat Dec 16, 2023 3:08 pm

Post

klew wrote: Sun Dec 03, 2023 3:44 pm
Problem z poprzednim wariantem był taki, że jeśli dane miałeś tylko w zakresie 20,5 do 21,0, to nawet drobne wahania wyglądały na olbrzymią różnicę i nie dało się oddalić poza tą automatycznie ustawioną skalę.
Teraz wykresy temperatur zawsze dają skalę od zera do wartości maksymalnych w danych. Jak ktoś chce, to może sobie zoom ustawić w dużo większym zakresie niż poprzednio.
Oczywiście każde podejście na swoje plusy i minusy, oraz fanów i wrogów ;)

Może uda się znaleźć jakieś rozwiązanie satysfakcjonujące więcej osób
Mam też jeden czujnik na rekuperatorze wyciągającym powietrze z domu, ma zazwyczaj zakres pomiaru od +19*C do +21*C i jakoś mi to przez rok czasu nie przeszkadzało, że wahania wykresu są rozciągnięte na większość okna telefonu. Bo to że był to mały zakres było widoczne na siatce wykresu.

Ja bym proponował powrót do automatycznego zoomowania wykresu z wcześniejszych wersji v.23.09 - dodatkowo można dodać +/-3*C (ewentualnie +/- 5*C) do wykresu, to taki wykres z danymi w zakresie +20*C do +21*C ulegnie automatycznie wizualnemu spłaszczeniu.
A przy większych pomiarach przynajmniej nie będzie tyle pustej skali co po modyfikacjach wprowadzonych w późniejszych wersjach.
No i we starszych wykresach siatka miała X oraz Y - co dodawało wykresowi przejrzystości.

W nowych wykresach brakuje siatki na osi X - co powoduje, że wykres wygląda na wybrakowany.

Ja na razie wróciłem do wersji v23.09 i nie mam ochoty eksperymentować z nowszymi wersjami.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.

Return to “Android”