v23.11 - termostat

srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

Duch__ wrote: Tue Dec 05, 2023 7:48 pm Czy można gdzieś ustawić minimalny i maksymalny ogranicznik możliwych nastaw temperatury? 5 do 40 stopni to jest za duży rozstrzał. Dla mnie optymalny by był 19-24.

Dodatkowo przydałby się kanał zależny do włączania pieca gazowego coś na zasadzie funkcji OR. Jeśli dany kanał wymaga grzania to uruchom przekaźnik (siłownik) od pokoju i włącz piec. Nie mam ochoty bawić się w diody prostownicze by wysterować dodatkowy przekaźnik pieca.
Czy ja to dobrze rozumiem ?

Aktualnie na skryptach fracza mam tak, że jeśli któryś z kanałów w pomieszczeniach się otworzy to scena uruchamia przekaznik w piecu, piec sie odpala, natomiast druga scena działa tak, że jeśli wszystkie zawory się zamkną, to przekaznik przy piecu (bez napiecia) sie rozłącza.
Nie da się czegoś takiego zrobić w aktualnej wersji termostatu na supli ?
Dziękuję z góry.
User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Termostat działa z warunkami temperatury a Ty podajesz warunki załączenia/wyłączenia kanałów więc jakby z samej natury rzeczy nie powinno działać natomiast mogłaby być taka funkcja dodatkowa do termostatu (jak np. załączenie głównej pompy w sofcie do podlewania kol. @lukfud) .... ale w znanym mi oprogramowaniu jej nie ma :)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Aktualnie chyba nie ma jak czegoś takiego zrobić na termostatach.

O takim "zbiorczym" włączniku (czyli jeśli przynajmniej jeden kanał termostatu jest włączony, to włącz przekaźnik, lub wyłącz, gdy wszystkie są wyłączone) myślałem, w kontekście jednego urządzenia sterującego grupą termostatów (np. coś w stylu sterownika dla grupy elektrozaworów od podłogówki).

Zastanowimy się jak tego typu funkcję udostępnić.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Kolejna uwaga przy myśleniu o grupie termostatów to minimum 8 termostatów na jednym urządzeniu + wspomniany przekaźnik pieca + zdalny odczyt z innego kanału temperatury w sterowanym pomieszczeniu.
Image
kurus
Posts: 1092
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Jak chce wyłączyć urządzenie w cloud to wyskakuje błąd:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

klew wrote: Fri Dec 08, 2023 8:50 am Aktualnie chyba nie ma jak czegoś takiego zrobić na termostatach.

O takim "zbiorczym" włączniku (czyli jeśli przynajmniej jeden kanał termostatu jest włączony, to włącz przekaźnik, lub wyłącz, gdy wszystkie są wyłączone) myślałem, w kontekście jednego urządzenia sterującego grupą termostatów (np. coś w stylu sterownika dla grupy elektrozaworów od podłogówki).

Zastanowimy się jak tego typu funkcję udostępnić.
Nie da się tego zrobić jakąś sceną w supli, albo jakimś wyzwalaczem, cokolwiek poza skryptami?
Tak czy inaczej, dziękuję. Na chwilę obecną mogę używać nowego termostatu, ale tak czy inaczej scena ze skryptóww musi pozostać :)
User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

srdz wrote: Fri Dec 08, 2023 10:36 am
klew wrote: Fri Dec 08, 2023 8:50 am Aktualnie chyba nie ma jak czegoś takiego zrobić na termostatach.

O takim "zbiorczym" włączniku (czyli jeśli przynajmniej jeden kanał termostatu jest włączony, to włącz przekaźnik, lub wyłącz, gdy wszystkie są wyłączone) myślałem, w kontekście jednego urządzenia sterującego grupą termostatów (np. coś w stylu sterownika dla grupy elektrozaworów od podłogówki).

Zastanowimy się jak tego typu funkcję udostępnić.
Nie da się tego zrobić jakąś sceną w supli, albo jakimś wyzwalaczem, cokolwiek poza skryptami?
Tak czy inaczej, dziękuję. Na chwilę obecną mogę używać nowego termostatu, ale tak czy inaczej scena ze skryptóww musi pozostać :)
Myślę, że mógłbyś spróbować ale trochę druciarstwo: podłączyć moduł przekaźnikowy pod piec z taką ilością przekaźników ile masz kanałów w pomieszczeniach i zmostkować im wyjścia a następnie sterować nimi za pomocą reakcji z clouda. Wtedy masz działanie takie jak chcesz.
Teoretycznie mógłbyś dać jeden przekaźnik i zmostkować piny lub przekaźnik na wejściu ale takie podłączenie z tego co wiem jest już mocno nieprawidłowe (nie pamiętam dlaczego ale chyba nie powinno się tak robić) ale powinno działać. Pytanie jak długo.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

Niezła rada ;))))
Generalnie nowy termostat jest ok, wrzuciłem go na TH10 i fajnie to działa, podoba mi się opcja ustawienia automatu na tydzień, a skoro tydzień działa tak czy inaczej nawet w przypadku braku neta (bo tak jest, prawda ? :) ), to pewnie będę z tego korzystał, jak dotychczas na skryptach.
Szkoda, że w aplikacji supli nie widać wilgotności, widoczna jest dopiero po wejściu w kanał (termostat). Jeśli to możliwe, to prośba o wprowadzenie takiej zmiany, aby wilgotność była widoczna bez konieczności odwiedzania termostatu.
Pozostaje jedynie temat braku możliwości uruchomienia przekaźnika przy piecu po włączeniu się jednego z pięciu kanałów (termostatów) u mnie w domu, no ale póki co zostanie to w scenach.
srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

Mam pytanie związane z tematem uruchamiającego się pieca, gdy jeden z pięciu termostatów się uruchomi oraz wyłączeniem pieca, gdy wszystkie termostaty się wyłączą.
Dotychczas było to u mnie oparte o sceny w skryptach fracza:

wyzwalacz i warunek

Code: Select all

{{state(16848).on or state(16850).on or state(16854).on or state(16852).on or state(22861).on}}
Jeśli się spełniło, to odpalany był styk przy piecu.
Teraz, gdy są termostaty z supli, to nie ma przekaźników.
Jak zatem wykombinować, aby wyzwalacz i warunek potrafił odczytać czy trwa grzanie czy nie ?
Dziękuję z góry i pozdrawiam.

/edit
Tak sobie pomyślałem, że mógłby być dodatkowy wirtualny przekaźnik, ale do tego chyba będą potrzebne reakcje, których zdaje się jeszcze nie ma ?
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

krycha88 wrote: Mon Nov 27, 2023 8:18 pm
Rysiu wrote: Mon Nov 27, 2023 7:57 pm Dzięki za wyjaśnienie. Może kiedyś w przyszłości uda się by móc uzależniać termostat bezprzewodowo od stacji pogodowej :)
Soft GG generowany dzisiaj.
Linki bezpośrednie w termostacie to efekt uboczny i nigdy tego nie testowslem :) może następuje jakiś restart urządzenia przy odczytywaniu linku i zapisywaniu danych termostatu wynikające z braku pamięci bo tam masz tylko esp8266.
Hej,
Sprawdziłem również na ESP32, efekt niestety ten sam.
Dane harmonogramu zapisane są na urządzeniu czy na serwerze?

Return to “Nowości”