v23.11 - termostat

User avatar
Basmar
Posts: 378
Joined: Fri Sep 09, 2022 10:53 am
Location: Irlandia

Post

Gdyby moznabylo dodac podobna funkcje jak w wschód/zachód słońca plus minus na przyklad -60 minut w cloud, problem bylby rozwiazany, pytanie czy warto zawracac sobie glowe jednym przypadkiem.

Jezeli Supla zacznie byc popularna w krajach z wieloma strefami czasowymi, wtedy bedzie to mus.

pozdrawiam.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Basmar wrote: Wed Dec 13, 2023 8:52 am Gdyby moznabylo dodac podobna funkcje jak w wschód/zachód słońca plus minus na przyklad -60 minut w cloud, problem bylby rozwiazany, pytanie czy warto zawracac sobie glowe jednym przypadkiem.

Jezeli Supla zacznie byc popularna w krajach z wieloma strefami czasowymi, wtedy bedzie to mus.

pozdrawiam.
Nie rozumiem związku z tymi wschód/zachód Słońca.

Dodatkowo, pisałem że w np. GKW można ustawić czas ręcznie, więc można go zainstalować w dowolnym miejscu na świecie.
W softach DIY jak ktoś chce mieć inny czas, to powinien zainstalować zegar z podrzymaniem bateryjnym i też tam ustawić sobie czas wedle uznania.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Basmar
Posts: 378
Joined: Fri Sep 09, 2022 10:53 am
Location: Irlandia

Post

jezeli w cloud ustawiamy harmonogram na przyklad wlaczania swiatel wzgledem wschodu czy zachodu słonca i mozemy dodac przyspiessenie lub opóźnienie.

pytanie czy dla kanału termometra daloby się zastosowac podobną metodę.

Termostat jest DIY i nie mam mozliwosci ustawienia zegara na sztywno.

Nie jest to super uciążliwe aczolwiek zwracam uwage na maly klopocik.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Basmar wrote: Wed Dec 13, 2023 11:40 am jezeli w cloud ustawiamy harmonogram na przyklad wlaczania swiatel wzgledem wschodu czy zachodu słonca i mozemy dodac przyspiessenie lub opóźnienie.

pytanie czy dla kanału termometra daloby się zastosowac podobną metodę.

Termostat jest DIY i nie mam mozliwosci ustawienia zegara na sztywno.

Nie jest to super uciążliwe aczolwiek zwracam uwage na maly klopocik.
Kłopocikiem jest konstrukcja sprzętowa Twojego termostatu :P. Aby termostat działał dobrze i niezależnie od internetu, to powinien mieć zegar z podtrzymaniem bateryjnym. Bez tego, niezależnie co w Cloud ustawisz, termostat nie będzie zawsze poprawnie pracował, bo może się zdarzyć awaria zasilania, po której nie wstanie Internet i wtedy termostat nie będzie znał aktualnego czasu, więc nie będzie mógł pracować zgodnie z harmonogramem.

A jak już będziesz miał zegar na termostacie, to możesz tam ustawić dowolną godzinę i będzie pracował zgodnie z czasem, który ma ustawiony.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Basmar
Posts: 378
Joined: Fri Sep 09, 2022 10:53 am
Location: Irlandia

Post

znaczy szukac urzadzenia z zasilaniem bateryjnym wewnetrznego zegara.

OK.

Tak czy siak, termostat jest super zaje fajny, robi co ma robic. brakiem pradu sie nie przejmuje, internet pada raz na 6 mcy na 5 min, mamy tez manualny sposób uruchomienia ogrzewania po przez drugi wylacznik w tym DIY,

Yoman zrobil dobra robote z tym DIY and GG

pozdr
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Jest możliwość zmniejszenia w cloud histerezy do 0,1? Zmiana w configu rządzenia niestety nie pomaga.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Po zmianie trzeba usunąć z cloud i dodać ponownie - robiłeś?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Nic nie trzeba usuwać zaktualizuj może wersje jaka masz, bo to działa tak że, jak zmienisz w cloud to urządzenie też dostaje te zmianę od cloud i odwrotnie jak zmienisz na urządzeniu to cloud dostaje zmianę, tam jest u mnie.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Domyślnie minimalna histereza to 0,2.
Tą wartość określa soft na urządzeniu
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Niestety nie mogę ustawić histerezy mniejszej niż 0,2. Nawet po usunięciu urządzenia, ustawieniu w config 0,1, i powtórnym dodaniu do cloud dalej jest komunikat iż minimalna histereza wynosi 0,2. Soft generowany wczoraj.

Return to “Nowości”