v23.11 - termostat

User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Rysiu wrote: Wed Jan 03, 2024 4:11 pm Niestety nie mogę ustawić histerezy mniejszej niż 0,2. Nawet po usunięciu urządzenia, ustawieniu w config 0,1, i powtórnym dodaniu do cloud dalej jest komunikat iż minimalna histereza wynosi 0,2. Soft generowany wczoraj.
Bo nie można ustawić mniejszej histerezy niż "minimalna histereza".
"Minimalną histerezę" określa się w sofcie na urządzeniu. Nie wiem czy GG pozwala na przestawienie tego.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Mimo ustawionej histerezy w sofcie urządzenia (GG) w cloud mniejszej ustawić nie mogę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Co jest u Ciebie czujnikiem temperatury w tym termostacie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

To jest ESP32 do testów leżące na biurku. Termometr ma z linków bezpośrednich.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Rysiu wrote: Wed Jan 03, 2024 4:41 pm To jest ESP32 do testów leżące na biurku. Termometr ma z linków bezpośrednich.
Przeczytaj jeszcze raz to co pisałem wcześniej
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Jeśli dobrze rozumiem GG nie pozwala na przestawienie minimalnej histerezy na mniejszą niż 02, mimo iż w ustawieniach taka opcja widnieje. Więc teraz pytanie dodatkowe, czy taka możliwość będzie?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ale powiedz, po co Ci taka mała histereza, skoro błąd pomiarowy większości czujników dostępnych na rynku to 0,5°C?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Ja potwierdzam bo sprawdziłem u siebie. Przestawienie minimalnej temperatury w sofcie i tak nie skutkuje możliwością przestawienia jej w chmurze poniżej 0,2 a sam też wcześniej próbowałem na 0 przestawić. W kwestii po co niższa niż 0,2 się nie wypowiadam, stwierdzam tylko że Rysiu prawdę pisze. ;)
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Dokładność pomiaru można skorygować. Zależy mi na jak najmniejszym zmniejszeniu wahań temperatury. Mniejsza histereza na krótszy czas załączy urządzenie grzewcze co zmniejszy ilość ciepła, które później skumulowane nagrzewa ponad zadaną temperaturę.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Jak już pisałem, nie wiem czy GG daje opcję zmiany minimalnej i maksymalnej wartości histerezy.
Na pewno w GG można ustawić po prostu histerezę, ale ona nadal musi być w ramach określonych przez min i max.

Używacie GG to widzicie jakie tam opcje są. Jeśli nie ma takiej opcji, to piszcie proszę w dziale dotyczącym GG, bo tam jest większa szansa że krycha to przeczyta.

Poza tym pozostaje jeszcze opcja własnej kompilacji softu i ustawienie tego wedle uznania. W przykładzie ThermostatBasic są te parametry użyte, więc tam wystarczy jedną liczbę w kodzie przestawić. Możliwe że w GG też, ale nie zaglądałem tam do kodu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Nowości”