v23.11 - termostat

Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

pzygmunt wrote: Mon Mar 18, 2024 11:45 am Możesz to zmieniać przez RestAPI. Robisz skrypt, który osadzasz gdzieś na serwerze. Następnie dodajesz widżet, który odpala określony link i masz po sprawie.
Jak bym miał czas i był biegły w tych sprawach to bym nikomu d...py nie zawracał tylko sam to ogarnął, skoro mówicie że nie to nie przeżyję :D
Tak tylko rzuciłem pomysł który by mi ułatwił życie (może i nie tylko mi :oops: )
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Gitman wrote: Mon Mar 18, 2024 11:48 am Robert to nie jest moje żądanie tylko prośba a z tego co czytam to termostat ma być rozwijany jeszcze długo więc czemu nie ?
Wydaje mi się że to jest coś czego u konkurencji brak.
Nie wiem, czy taka funkcjonalność przyda się jeszcze innym użytkownikom. Pewnie jak w takim temacie zgłosi się x osób, to zostaną poczynione jakieś kroki.

Ja już jestem starej daty i jakoś nie bardzo mnie już nawet interesują takie automatyzacje, pod które to ja się muszę podporządkować.
Przepraszam, ale jakoś sobie nie wyobrażam, że muszę powiedzieć małżonce, że sorry, ale nie ma już ciepłej wody, więc ewentualnie pozostaje firanka :D :D :D

Dlatego jedyne automaty jakie toleruję, to właściwie zapalanie oświetlenia przed domem po zachodzie słońca. Ale już rolety nie będą za mnie decydować, kiedy mają się zamykać i otwierać :mrgreen:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Nie wiem czy zauważyłeś ale jest na odwrót to automatyzacja ma się podporządkować pode mnie :D
W sumie teraz tak wpadłem na pomysł że mogę w programie na daną godzinę w okienko 15 minutowe ustawić na 120 stopni a potem wrócić do 75 stopni także problem rozwiązany :D
Dlatego jedyne automaty jakie toleruję, to właściwie zapalanie oświetlenia przed domem po zachodzie słońca. Ale już rolety nie będą za mnie decydować, kiedy mają się zamykać i otwierać :mrgreen:
Co kto lubi jeden lubi zwykły rower drugi e-bike
jeden zwykłego papierosa drugi e-papierosa
To znaczy że któryś jest gorszy a inny lepszy ?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Gitman wrote: Mon Mar 18, 2024 12:05 pm Nie wiem czy zauważyłeś ale jest na odwrót to automatyzacja ma się podporządkować pode mnie :D
W sumie teraz tak wpadłem na pomysł że mogę w programie na daną godzinę w okienko 15 minutowe ustawić na 120 stopni a potem wrócić do 75 stopni także problem rozwiązany :D
No i zaprzeczyłeś sam sobie :lol:
Gitman wrote: Mon Mar 18, 2024 12:05 pm Co kto lubi jeden lubi zwykły rower drugi e-bike
jeden zwykłego papierosa drugi e-papierosa
To znaczy że któryś jest gorszy a inny lepszy ?
Ależ oczywiście że nie. Wyraziłem tylko swoje zdanie w temacie automatyzacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Tak się zastanawim, czy gdyby termostat przechodząc z trybu "off" na "on", ignorował dolną granicę histerezy, to by to mogło tutaj pomóc i chyba by w niczym nikomu nie przeszkadzało.

Np. mam nastawę 22 stopnie. Histereza jest 2 stopnie (czyli grzejemy od 21 do 23). Normlanie termostat w tych zakresach się załącza i wyłącza. Natomaist jeśli był "off" i ktoś go włącza przy 21,5, to termostat może wejść w cykl grzania, pomimo tego, że temperatura jest powyżej dolnej granicy histerezy. W zasadzie gdy użytkownik klika "włącz", to w pewnym sensie oczekuje reakcji grzewczej.

W scanriuszu Gitmana, musiałby kliknąć na "off" i "on", a termostat by ruszył.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Faktycznie teraz mi na to zwróciłeś uwagę że przy przejściu z OFF na ON termostat nie rozpoczyna grzania jak nie została osiągnięta histereza i moim zdaniem nie powinno tak być. Jeśli w programie dajmy na to przez noc mam ustawione na OFF i rano program ustawiam na zadaną temperaturę to liczę że zaczyna grzać nawet pomimo tego że nie została osiągnięta histereza (jak akurat używam górnej nastawy ale to i tak nic nie zmienia)
RomanG
Posts: 300
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Jeżeli mogę....
Osobiście nie widzę przeciwwskazań, żeby termostat załączał się "na grzanie", jeżeli w tym momencie "jest w histerezie".
Często nawet oczekiwałem takiej funkcjonalności.
Gdyby można tak rozwiązać tę kwestię, to nikomu nie powinno to przeszkadzać, bo zawsze jest spełniony założony warunek.
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

A czy termostat różnicowy by lepiej nie działał w tym przypadku?
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 18, 2024 3:03 pm A czy termostat różnicowy by lepiej nie działał w tym przypadku?
Chyba nie. Różnicowy jest do rzeczy w stylu solary
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Tak na szybko przeczytałem posty od ostatniej wizyty w tym temacie i jeśli to pomoże to może takie rozwiązanie...
Przewijał się na forum wątek od niektórych osób z potrzebą żeby grzało w jakiejś tam większej histerezie itp. Miałem to sprawdzić ale czasu zbrakło.
Dla osób które potrzebują żeby coś tam się włączało powiedzmy przy 30 a wyłączało przy 60C. i dodatkowo z regulacją tych temperatur o odpowiednim czasie.
Może dwa termostaty na jednym urządzeniu i jeden na grzanie drugi na chłodzenie gdzie wyjście na przekaźnik z jednego i drugiego na tym samym GPIO. Dolną granicę ustawiamy termostatem od chłodzenia a górną od grzania. Histereza w obu na 0. Dodatkowo można sobie wtedy regulować harmonogramem lub ręcznie ten zakres w apce.

Przed chwilą sprawdziłem. Powyższy sposób działa. Tylko taka drobna uwaga. Trzeba zrobić dwa termometry też wskazujące na posiadany w układzie czujnik temperatury. Jak zrobiłem jeden i przypisałem do obu termostatów to w cloudzie pokazywalo temperaturę na obu ale w apce już nie pokazywało temperatury wcale.

Code: Select all

DsTemp = new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
DsTemp1 = new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
Jest niestety poważna niedogodność takiego rozwiązania która chyba wyklucza jego stosowanie. Wyłączenie termostatu np chłodzenia w momencie kiedy przekaźnik jest na WŁ. powoduje również wyłączenie przekaźnika nawet kiedy w termostacie grzania temperatura jest niższa niż ustawiona. I na odwrót. Jak termostat chłodzenia jest wyłączony i go włączymy włączy się przekaźnik nawet jak temperatura na termostacie grzania jest powyżej ustawionej, jeśli jest ustawiona histereza i temperatura jest poniżej ustawionej ale histerezy nie osiągnęła to też włączy . Dokładając histerezę można trochę pokombinować ale... Eksperyment dowiódł że termostat to termostat i połączenie dwóch ze sobą nie jest bezpieczne :mrgreen: 8-)

Return to “Nowości”