Tak na szybko przeczytałem posty od ostatniej wizyty w tym temacie i jeśli to pomoże to może takie rozwiązanie...
Przewijał się na forum wątek od niektórych osób z potrzebą żeby grzało w jakiejś tam większej histerezie itp. Miałem to sprawdzić ale czasu zbrakło.
Dla osób które potrzebują żeby coś tam się włączało powiedzmy przy 30 a wyłączało przy 60C. i dodatkowo z regulacją tych temperatur o odpowiednim czasie.
Może dwa termostaty na jednym urządzeniu i jeden na grzanie drugi na chłodzenie gdzie wyjście na przekaźnik z jednego i drugiego na tym samym GPIO. Dolną granicę ustawiamy termostatem od chłodzenia a górną od grzania. Histereza w obu na 0. Dodatkowo można sobie wtedy regulować harmonogramem lub ręcznie ten zakres w apce.
Przed chwilą sprawdziłem. Powyższy sposób działa. Tylko taka drobna uwaga. Trzeba zrobić dwa termometry też wskazujące na posiadany w układzie czujnik temperatury. Jak zrobiłem jeden i przypisałem do obu termostatów to w cloudzie pokazywalo temperaturę na obu ale w apce już nie pokazywało temperatury wcale.
Code: Select all
DsTemp = new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
DsTemp1 = new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
Jest niestety poważna niedogodność takiego rozwiązania która chyba wyklucza jego stosowanie. Wyłączenie termostatu np chłodzenia w momencie kiedy przekaźnik jest na WŁ. powoduje również wyłączenie przekaźnika nawet kiedy w termostacie grzania temperatura jest niższa niż ustawiona. I na odwrót. Jak termostat chłodzenia jest wyłączony i go włączymy włączy się przekaźnik nawet jak temperatura na termostacie grzania jest powyżej ustawionej, jeśli jest ustawiona histereza i temperatura jest poniżej ustawionej ale histerezy nie osiągnęła to też włączy . Dokładając histerezę można trochę pokombinować ale... Eksperyment dowiódł że termostat to termostat i połączenie dwóch ze sobą nie jest bezpieczne