Ja testuję to na softach generowanych przez GG
Nie jest to na pewno kwestia ustawienia rozdzielczości. Wprawdzie wpływa to na czas pomiaru, ale to nie ten problem.
Jest wzmianka na ten temat (załącznik)
Zerknę na to wieczorem, Teraz nie mogę.
Poproszę jeszcze o linki go bibliotek do WT32 (bo tam to działa poprawnie)
DS18B20
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Tu jest funkcja
Obsługuje to, tylko pewnie jakiś parametr przy wywoływaniu jest źle ustawiony.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
W supla-device ten konstruktor nie jest używany. Nie wiem jak w GG, bo tam chyba była osobna implementacja dla obsługi DSów, ale możliwe, że też nie jest używany.MaG wrote: Mon Nov 20, 2023 8:14 am Tu jest funkcja
W tym trybie parasite, jest wymagany "strong pull-up" i tam jest załączane dodatkowe zasilanie na linii w trakcie konwersji sygnału. Wymaga to użycia dodatkoweg GPIO z ESP, które steruje mosfetem, który podaje zasilanie na linię "data" do DS'a.
Także, aby tego użyć, musisz mieć też odpowiednio podłączone dodatkowe elementy i musisz użyć dodatkowego GPIO do sterowania mosfetem. A w takiej sytuacji już chyba lepiej zasilić DS osobno i nie korzystać z parasite mode

-
Nie do końca.
Jest takie rozwiązanie jak piszesz i są dedykowane scalaki do tego, ale jest też rozwiązanie takie, że normalnie noga ESP jest ustawiona jako Open Dren i pul up na zewnątrz. Ale po wysłaniu rozkazu przetwarzania procek ustawia tą samą nogę na wyjście i ustawia 1 (silna jedynka)
Następnie po zakończeniu przetwarzania, albo tuż przed komunikacją która odczytuje wynik, przestawiasz ponownie nogę ESP na Open Dren.
Podczas przetwarzania prąd płynie przez tranzystor górny w porcie procka, bo przez pulup robi się dzielnik i spada napięcie na magistrali, bo DS bierze dużo prądu podczas przetwarzania.
Pul up jest jakby połączony równolegle z górnym Fetem w procku.
I dokładnie tak to działa w WT32 i wielu innych projektach.
Sam tą metodę używam w swoich projektach na innych prockach i działa poprawnie.
Z resztą to jest dokładnie opisane w pdf do DS
Nie trzeba żadnego sprzętu dodatkowego i dodatkowego pinu ESP
To chyba jest zrobione w bibliotece, trzeba to tylko odpowiednio skonfigurować.
Ta metoda nie przeszkadza w podłączeniu 3 przewodowym
Zerknę na to wieczorem
Jest takie rozwiązanie jak piszesz i są dedykowane scalaki do tego, ale jest też rozwiązanie takie, że normalnie noga ESP jest ustawiona jako Open Dren i pul up na zewnątrz. Ale po wysłaniu rozkazu przetwarzania procek ustawia tą samą nogę na wyjście i ustawia 1 (silna jedynka)
Następnie po zakończeniu przetwarzania, albo tuż przed komunikacją która odczytuje wynik, przestawiasz ponownie nogę ESP na Open Dren.
Podczas przetwarzania prąd płynie przez tranzystor górny w porcie procka, bo przez pulup robi się dzielnik i spada napięcie na magistrali, bo DS bierze dużo prądu podczas przetwarzania.
Pul up jest jakby połączony równolegle z górnym Fetem w procku.
I dokładnie tak to działa w WT32 i wielu innych projektach.
Sam tą metodę używam w swoich projektach na innych prockach i działa poprawnie.
Z resztą to jest dokładnie opisane w pdf do DS
Nie trzeba żadnego sprzętu dodatkowego i dodatkowego pinu ESP
To chyba jest zrobione w bibliotece, trzeba to tylko odpowiednio skonfigurować.
Ta metoda nie przeszkadza w podłączeniu 3 przewodowym
Zerknę na to wieczorem
-
Fragment dokumentacji DS
-
Dokładnie to samo czytałem

Najlepiej by było, gdybyś wziął Arduino IDE, zainstalował tam tą bibliotekę, którą krycha podlinkował do GG i używając przykładowych aplikacji z tej biblioteki, sprawdził zachowanie różnych ustawień.
Jak znajdziesz rozwiązanie, to napisz tutaj wnioski, albo przygotuj PR do odpowiedniego repozytorium

-
podeślij jeszcze link do bibliotek do DS na ESP32
Bo rozumiem, że są inne
Potrzebuję do porównania
Bo rozumiem, że są inne
Potrzebuję do porównania
-
Jest to ta sama biblioteka. Dzisiaj wieczorem wrzucę aktualizację tej biblioteki, bo jak pisałem aktualizację robiłem 2 lata temu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Oooo... a na ESP32 działa OK
Ale nie mogę sprawdzić tej samej wersji soft na ESP32, bo podczas generowani GG wysypuje się błąd generowania.
Jak da się wygenerować, to sprawdzę na najnowszym sofcie na ESP32
Ale nie mogę sprawdzić tej samej wersji soft na ESP32, bo podczas generowani GG wysypuje się błąd generowania.
Jak da się wygenerować, to sprawdzę na najnowszym sofcie na ESP32
-
Działa już dzisiaj GG
Sprawdzę wieczorem czy jest tak samo
Sprawdzę wieczorem czy jest tak samo