robertklepacki94 wrote: Tue Feb 04, 2025 8:54 pm
@Zibi_007 pytam poważnie, tak często zmieniasz temperaturę zadaną na CWU ? Ja w zasadzie jak 5 lat temu ustawiłem to jeszcze ani razu nie zmieniałem.
Kiedyś gdzie chciałem trochę przyoszczędzić na grzaniu CWU w ciągu dnia i w nocy, obniżając czy wyłączając całkowicie grzanie wychodziło to dużo drożej niż utrzymywanie cały czas stałej temperatury nawet gdy przez cały dzień nie było nikogo w domu.
P.S. Krystianowy chodziło chyba o reakcje a nie o sceny. Ustawiasz reakcję ,,Gdy termostat zacznie grzać-->załącz kanał xxx'' i na odwrót.
Działanie takie samo jak z linkami, bez internetu nie zadziała
To nie dla mnie, ja mam w pełnym automacie z buforem ciepła. To ma być dla starszej osoby, która chce samodzielnie decydować o tym kiedy i do jakiej temperatury grzać wodę w bojlerze. Nie przetłumaczysz, że można inaczej. Bojler jest elektryczny w piwnicy po krętych schodach (to bardzo stary dom) i do tej pory drepcze tam codziennie ustawiając sobie grzanie. Dziewięćdziesiątka na kartu, sztuczne biodro i spora nadwaga. Tylko czekać na nieszczęście

Nie chce też nic na telefonie, ma być fizyczne urządzenie i koniec. Stąd pomysł na taki termostat. Mam projekt obudowy do druku, ekran 2,4" i takie coś jej pasuje (przynajmniej na wizualizacji). Nie uśmiecha mi się też kuć przez dwie kondygnacje, aby to zrobić przewodowo. Wszystko robimy w ramach wolontariatu i to miał być prezent noworoczny dla schorowanej staruszki. Krystian wyraźnie pisał o scenach (edit: teraz dopisał, że jednak o reakcje), to pytam jak to zrobić?
Pozostaje też pytanie co z tymi, którzy mają już takie urządzenia działające? Nigdy nie zaktualizują softu? A jeśli to zrobią, to co? Zostaną z kupką niedziałającej elektroniki. Zobacz też, że nigdzie niczego się nie domagam, ani do nikogo nie mam pretensji. Ja tylko grzecznie pytam, czy jest szansa na to, aby w dającej przewidzieć się przyszłości to zadziałało. W ostateczności siądę i sam to w końcu napiszę, ale na to potrzeba czasu (a babcia ma go już chyba niewiele), więc myślałem, że skorzystam z pewnego, sprawdzonego rozwiązania...