Zawieszanie sięprzekażników

Sterownik dwukanałowy
Bulion76

Mirosław F. wrote: Wed Jan 10, 2024 4:04 am Oczywiście, że każdy przekaźnik ma określoną liczbę cykli. Zastosowany przekaźnik ma ok 1mln przy przełączaniu swojego prądu znamionowego. Proszę abyś przesłał to urządzenie do nas i proszę również o dokładny model żarówki lub link gdzie można taką zakupić. Osobiście robiłem testy na wytrzymałość przekaźnika i nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Bardziej martwi mnie jakość wykonania zasilacza w żarówce. Chciałbym to sprawdzić.
Cześć
Urządzenie wyciągnę najpóźniej w weekend i Tobie prześlę. W tym momencie ma zwarty na stałe jeden z kanałów. Słychać wyraźny klik, piktogram w aplikacji się zmienia jednak cały czas wystawia fazę. Nie pomaga odłączenie zasilania. Co do żarówek to w tym konkretnym przypadku jest FaroForm a to chyba nazwa Kaczmarek Electric SA. Mogę tą żarówkę również dołączyć , nie jest to dla mnie problem. Z tym że tak jak pisałem problem zauważyłem też w innych miejscach i tu na szybko sprawdzając mam zupełnie inne oświetlenie LED w tym też jakiś zasilacz 60W

Ale rozmawiamy o tym konkretnym przypadku. Podesłać to na jakiś konkretny adres?

Pozdrawiam
Ł.S
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
Mirosław F.

Wyślij na ZAMEL z dopiskiem Mirosław Fulbiszewski. Ja postaram się taka żarówkę zamówić i sprawdzić.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Bulion76

Witam
Nie miałem czasu ostatnio, ale dziś wychodzi.
Na szybko sprawdziłem przekaźnik odpuścił na kanale 1.
Ale pewnie uda się Tobie wygenerować moją przypadłość

Pozdrawiam
Ł.S
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zzrr

@Bulion76 a jesteś w stanie jakoś sprawdzić jakie tam siedzą przekaźniki? Bo to co piszesz to się jakby z mojego doświadczenia pokrywa z faktem że większa część tych modułów przekaźnikowych sprzedawanych luzem z tymi niebieskimi przekaźnikami gdzieś robionymi w jakiejś szopie w Chinach to tak działa dokładnie jak opisujesz. Miałem przypadki że przekaźniki mi się sklejały i nie rozłączały już po tygodniu pracy. Trzeba wiedzieć gdzie je stosować bo na pewno nie na takie prądy jak są podane na obudowie przekaźnika. Ja u siebie to jak kupuję ostatnio taki moduł żeby się nie bawić w robienie samemu optoizolacji itp. to wymieniam od razu przekaźniki na tych płytkach. Fakt że dochodzą koszty ale np teraz kupowałem taką płytkę przekaźnikową jak robiłem centralkę do sterowania siłownikami na rozdzielaczu ogrzewania to nawet cena 1szt. przekaźnika 10zł. była warta moim zdaniem zamiany mając na względzie co będzie obsługiwał. I z ośmiu które były, pięć z marszu wymieniłem na Findery. A takie przekaźniki jak na tych płytkach są w oryginale kosztują 5zł. Nie wiem co tam w ZAMELu siedzi ale jak masz smykałkę i chcesz mieć święty spokój to weź to pod uwagę co napisałem. Po prostu przekaźnik przekaźnikowi nie równy. Oczywiście kwestię gwarancji za zapłacony produkt, jakość, odpowiedzialność producenta itp. w swojej wypowiedzi pomijam bo chodziło mi tylko o kwestię techniczną.
Bulion76

Cześć

Temat przedstawiłem i zadałem producentowi pytanie. Odesłałem również (niestety dopiero dziś) jeden z modułów wraz z żarówką ledową która od samego początku była przez niego zasilana. Nie jest to jakaś globalna sprawa bo jak widać jestem w mniejszości. Poczekamy spokojnie na wnioski w tym temacie.

Pozdrawiam
Ł.S
zzrr

Mi tak przyszło na myśl żeby się podzielić tym jak ja sobie radzę z jakimś tam DIY od czasu do czasu, ponieważ stwierdziłem po przeczytaniu tematu że Ty wykorzystujesz to w ilości "nie małej" ;) Więc tak pomyślałem że przechodząc, może nie w całości, na ten system awaryjny postępowania z przekaźnikami można się pozbawić czasami właśnie denerwujących jak by nie było problemów. :)
20240114_135811_resized_resized.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.

Przekaźniki, które używamy są stosowane we wszystkich rodzinach produktów. Nie stawiał bym, że to bezpośrednio wina przekaźnika. Jak dostanę zestaw od kolegi to zrobię wnikliwe testy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
zzrr

Mirosław F. wrote: Fri Jan 26, 2024 12:41 pm Przekaźniki, które używamy są stosowane we wszystkich rodzinach produktów. Nie stawiał bym, że to bezpośrednio wina przekaźnika. Jak dostanę zestaw od kolegi to zrobię wnikliwe testy.
To oczywiste. I bynajmniej nie wchodziłem w tą kwestię w swoich postach. Jedyne co napisałem to że ja sie zabezpieczam tak jak to opisałem. A tak przy okazji to tajemnica jakie przekaźniki stosujecie w swoich produktach?
Mirosław F.

Stosujemy przekaźniki Hongfa. Bezpośrednio od producenta. Mało tego, w SRW-01 są przekaźniki 10A.
Obawiam się o jakość wykonania zasilaczy w żarówkach, czy panelach ledowych. Sam osobiście uszkodziłem w domu łącznik dlatego, że zastosowałem panele ledowe i to mocy 12W X2 z zasilaczami wątpliwej jakości.

Zauważmy, że w SRW-01 problem nie wystąpił ani razu, a przyjmijmy że silnik to około 60W. ROW-02 posiada te same przekaźniki, a żarówka jest małej mocy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
zzrr

Mirosław F. wrote: Fri Jan 26, 2024 1:03 pm Stosujemy przekaźniki Hongfa.
Aha... dziekuję. Ja posiadam urządzenia od Zamela i jestem zadowolony żeby nie było. Ale pytałem bo akurat jeszcze żadnego z przekaźnikami nie posiadam. Pewnie by mnie korciło i bym od razu rozebrał i sprawdził :)

Return to “ZAMEL ROW-02”