Zawieszanie sięprzekażników

Sterownik dwukanałowy
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Dzisiaj otrzymałem żarówkę wraz z uszkodzonym urządzeniem. Przechodzę zatem do testów na ilość przełączeń przekaźnika.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

zzrr wrote: Fri Jan 26, 2024 12:10 pm Mi tak przyszło na myśl żeby się podzielić tym jak ja sobie radzę z jakimś tam DIY od czasu do czasu, ponieważ stwierdziłem po przeczytaniu tematu że Ty wykorzystujesz to w ilości "nie małej" ;) Więc tak pomyślałem że przechodząc, może nie w całości, na ten system awaryjny postępowania z przekaźnikami można się pozbawić czasami właśnie denerwujących jak by nie było problemów. :)
20240114_135811_resized_resized.jpg
W jakim celu wymieniasz te przekaźniki? Też używam tych chińskich modułów i jeszcze mi nie przyszło aby je wymieniać i nigdy nie miałem problemu.
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 10:39 am
zzrr wrote: Fri Jan 26, 2024 12:10 pm ... więc tak pomyślałem że przechodząc, może nie w całości, na ten system awaryjny postępowania z przekaźnikami można się pozbawić czasami właśnie denerwujących jak by nie było problemów. :)
20240114_135811_resized_resized.jpg
W jakim celu wymieniasz te przekaźniki? Też używam tych chińskich modułów i jeszcze mi nie przyszło aby je wymieniać i nigdy nie miałem problemu.
...żeby nie mieć takich problemów jak opisane w tym temacie. Ale tak jak napisałem "...może nie w całości" czyli nie we wszystkich ;)
Miałem takie przypadki jak opisane w tym temacie. Ten przykład płytki zamieszczonej powyżej z wymienionymi przekaźnikami to jest akurat daj bozia jak najdłużej bezawaryjnej pracy centralka do sterowania siłownikami CO. Może to moja fanaberia a może pozbawię się problemu jaki już kiedyś miałem. A przekaźniki których użyłem na bank są bardziej niezawodne a ich bezawaryjność bardziej powtarzalna niż w tych niebieskich chińskich. Jednak ja nikogo nie namawiam ani nie twierdzę że tak trzeba. Po prostu... napisałem że można taką opcję wymiany wziąć pod uwagę w niektórych przypadkach. Wszystko też zależy od tego do czego chcemy takie układy stosować. Przewidywany max prąd, przewidywana ilość przełączeń itp. (a w przypadku centralki do siłowników CO to raczej ilość przełączeń będzie spora). Więc tak to wygląda odpowiadając na pytanie. ;)
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 11:22 am
kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 10:39 am
zzrr wrote: Fri Jan 26, 2024 12:10 pm ... więc tak pomyślałem że przechodząc, może nie w całości, na ten system awaryjny postępowania z przekaźnikami można się pozbawić czasami właśnie denerwujących jak by nie było problemów. :)
20240114_135811_resized_resized.jpg
W jakim celu wymieniasz te przekaźniki? Też używam tych chińskich modułów i jeszcze mi nie przyszło aby je wymieniać i nigdy nie miałem problemu.
...żeby nie mieć takich problemów jak opisane w tym temacie. Ale tak jak napisałem "...może nie w całości" czyli nie we wszystkich ;)
Miałem takie przypadki jak opisane w tym temacie. Ten przykład płytki zamieszczonej powyżej z wymienionymi przekaźnikami to jest akurat daj bozia jak najdłużej bezawaryjnej pracy centralka do sterowania siłownikami CO. Może to moja fanaberia a może pozbawię się problemu jaki już kiedyś miałem. A przekaźniki których użyłem na bank są bardziej niezawodne a ich bezawaryjność bardziej powtarzalna niż w tych niebieskich chińskich. Jednak ja nikogo nie namawiam ani nie twierdzę że tak trzeba. Po prostu... napisałem że można taką opcję wymiany wziąć pod uwagę w niektórych przypadkach. Wszystko też zależy od tego do czego chcemy takie układy stosować. Przewidywany max prąd, przewidywana ilość przełączeń itp. (a w przypadku centralki do siłowników CO to raczej ilość przełączeń będzie spora). Więc tak to wygląda odpowiadając na pytanie. ;)
Rozumiem jak najbardziej, sam mam taką płytkę do oświetlenia na zewnątrz i hormonogram że, w nocy zapala mi oświetlenie chyba z 4-5 razy na 5 min codziennie plus załączenia przez użytkownika i działa to już napewno ponad rok, więc jak jakiś przekaźnik padnie to dam znać 😀
Używasz ich też do jakiś większych prądów? Bo takie oświetlenie po 50W to raczej żadne obciążenie dla nich, jak używasz do c. o. to pompki też podejrzewam około 50-100W. Steruje też takimi przekaźnikami dwie rolety i tak samo jest ok, ale dobra nie ma co krakać :lol:


Jestem ciekaw jak one znaczą większe obciążenia rzędu pod te 10A
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 1:27 pm Jestem ciekaw jak one znaczą większe obciążenia rzędu pod te 10A
Źle znoszą... uwierz... :) ;) Ostatnie jakie użyłem do większych obciążeń były w układzie do nagrzewnicy. Zacinał się ten od grzałki jak również ten od wentylatora. Były dwa bo układ wymuszał pracę wentylatora jeszcze jakiś czas po wyłączeniu grzania. I teraz wyobraź sobie co się dzieje jak wyłączy się wentylator a grzałka nie ;)
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 1:31 pm
kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 1:27 pm Jestem ciekaw jak one znaczą większe obciążenia rzędu pod te 10A
Źle znoszą... uwierz... :) ;) Ostatnie jakie użyłem do większych obciążeń były w układzie do nagrzewnicy. Zacinał się ten od grzałki jak również ten od wentylatora. Były dwa bo układ wymuszał pracę wentylatora jeszcze jakiś czas po wyłączeniu grzania. I teraz wyobraź sobie co się dzieje jak wyłączy się wentylator a grzałka nie ;)
No dużo wyobraźni tu nie potrzeba :o
A jak oceniasz sama jakość wykonania tej płytki, ścieżki optoizolacje?
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 2:20 pm A jak oceniasz sama jakość wykonania tej płytki, ścieżki optoizolacje?
A więc... nie wchodziłem w jakieś bardzo dogłębne analizy. W każdym razie wybrałem ją ponieważ można ustawić czy chcesz przekaźniki wyzwalać stanem niskim czy wysokim, a nie we wszystkich się da. W tej każdy przekaźnik można ustawić inaczej. Możesz mieć które chcesz wyzwalane innym stanem niż pozostałe. W porównaniu z płytkami przekaźnikowymi z wlutowanym układem, najczęściej ESP8266 to po co się ograniczać... Prościej a i większe możliwości daje podłączenie oddzielnego układu. Ja tą płytką steruję z układu ESP32S3 który posiada miedzy innymi BLE z którego również korzystam i sprawdza się rewelacyjnie. Samo wykonanie oceniam na zadowalające. Wykonana estetycznie, ścieżki 230V do przekaźników są podwójne, idą po dwóch stronach płytki. Co więcej mogę powiedzieć...
Porównania do innych za bardzo nie mam bo nie robię takich rzeczy masowo. Ale ogólnie polecam...
Może być taka ocena? :)
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 2:30 pm
kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 2:20 pm A jak oceniasz sama jakość wykonania tej płytki, ścieżki optoizolacje?
A więc... nie wchodziłem w jakieś bardzo dogłębne analizy. W każdym razie wybrałem ją ponieważ można ustawić czy chcesz przekaźniki wyzwalać stanem niskim czy wysokim, a nie we wszystkich się da. W tej każdy przekaźnik można ustawić inaczej. Możesz mieć które chcesz wyzwalane innym stanem niż pozostałe. W porównaniu z płytkami przekaźnikowymi z wlutowanym układem, najczęściej ESP8266 to po co się ograniczać... Prościej a i większe możliwości daje podłączenie oddzielnego układu. Ja tą płytką steruję z układu ESP32S3 który posiada miedzy innymi BLE z którego również korzystam i sprawdza się rewelacyjnie. Samo wykonanie oceniam na zadowalające. Wykonana estetycznie, ścieżki 230V do przekaźników są podwójne, idą po dwóch stronach płytki. Co więcej mogę powiedzieć...
Porównania do innych za bardzo nie mam bo nie robię takich rzeczy masowo. Ale ogólnie polecam...
Może być taka ocena? :)
Jak najbardziej, dzięki za ocene i jak słusznie zauważyłeś te jako nieliczne mają opcję sterowania stanem wysokim bądź niskim, choć ja zawsze zostawiam na wysokim bo tak zworki są domyślnie i w sumie dałeś do myślenia kiedy używać niskiego, a kiedy wysokiego stanu ma to w sumie jakieś znaczenie jakim stanem strujemy?
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

kurus wrote: Sun Feb 18, 2024 3:30 pm .... ma to w sumie jakieś znaczenie jakim stanem strujemy?
Czasami może mieć. jak np. użyjesz do wyzwalania stanu przekaźnika urządzenie które nie posiada możliwości zmiany stanu którym wyzwala. Wtedy warto mieć płytkę przekaźnikową w której dostosujesz jakim stanem będzie wyzwalana. Ale jeśli masz pełną kontrolę nad urządzeniem które steruje wyzwalaniem to raczej bez znaczenia.
Spotkałem się gdzieś kiedyś z jakimś tematem w którym była mowa że w przypadku stanu wyjściowego niskiego jakieś tam ewentualne impulsy indukujące się na połączeniu mogą powodować drgnięcie czy chwilowe załączenie styków. Ale jakoś mi ta teoria nie pasuje do rzeczywistości skoro połączenie jest cały czas na potencjale ujemnym. Nie wiem jak by się tam mogło napięcie zrobić. Co do potencjału wyjściowego wysokiego to tez niby można by wziąć pod uwagę jakieś wahnięcia napięć, gdzie powiedzmy przez chwilę spadnie napięcie poniżej domyślnego HIGH. W przypadku zerowego nic się nie zadzieje. To musiały by się jakieś głowy które się w tym doktoryzowały wypowiedzieć. Ja jak mogę wyzwalam przekaźniki plusem.
A tak płytka wygląda po ostatecznym tuningu... :) wylutowane również te złączki potrójne AK. Dla moich potrzeb były nie praktyczne :) W pewnym momencie zacząłem się nawet zastanawiać czy nie lepiej było by ją zrobić samemu od podstaw. Ale udało się wszystko zorganizować jako tako ;)
płytka.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bulion76
Posts: 109
Joined: Sat Feb 15, 2020 6:04 pm
Location: Ziemia Święta (Toruń)

Post

Witam

W wolej chwili podeślę jeszcze jednego ROW 02. Powoli zaczynają się kleić styki. Użytkowany również bardzo intensywnie w łazience przez okres około 4 lat. Ten ROW 02 oraz ten wysłany to moje najstarsze przekaźniki z najbardziej eksploatowanych klikaniem pomieszczeń.
Podeślę ten sam adres.

Pozdrawiam
Ł.S
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.

Return to “ZAMEL ROW-02”