Wersja 23.12 - Timer w termostacie, lifting wykresów

User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

bokk wrote: Sun Dec 10, 2023 11:08 am Tak sprawdziłem jeszcze raz i na bme280 i sth31 są niewielkie różnice a największe na ds18b20
To w takim razie nie może być kwestią apki, tylko dużego rozrzutu/zmiany pomiaru na tym termometrze
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

Tylko sprawdzałem na 3 różnych ds18b20. Aplikacja 23.12 beta 3
bokk
Posts: 98
Joined: Fri Mar 01, 2019 4:26 am

Post

Tylko sprawdzałem na 3 różnych ds18b20. Aplikacja 23.12 beta 3
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

bokk wrote: Sun Dec 10, 2023 11:23 am Tylko sprawdzałem na 3 różnych ds18b20. Aplikacja 23.12 beta 3
te termometry są z jednej strony dobre, ale z drugiej strony jak zamówisz 10 ( a tak zrobiłem) to 3 będą pokazywało tę samą temperaturę a pozostałe każdy co innego z błędem w granicach 1 stopnia, więc nie zakładałbym, że 3 pokazują to samo dopóki ich nie sprawdzisz razem w tych samych warunkach :D
Co więcej jak podepniesz kilka razem to ich pojedyncze wskazania też będą się różnić od tych po podłączeniu razem.
Trantitel
Posts: 44
Joined: Mon Dec 17, 2018 7:31 am

Post

Od czasu zmiany w wykresach nie mogę w oficjalnej aplikacji ich zobaczyć, Mam info "Odświeżanie nie powiodło się". Jak zmienię zakres i agregację to widzę aktualne wartości przy ikonach, ale wykresów dalej nie ma. Zdaje się, że to ma związek z suplą w dokerze. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć? Beta 23.12 nic nie zmienia.
mipolansk
Posts: 290
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

Trantitel wrote: Mon Dec 11, 2023 8:42 pm Od czasu zmiany w wykresach nie mogę w oficjalnej aplikacji ich zobaczyć, Mam info "Odświeżanie nie powiodło się". Jak zmienię zakres i agregację to widzę aktualne wartości przy ikonach, ale wykresów dalej nie ma. Zdaje się, że to ma związek z suplą w dokerze. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ruszyć? Beta 23.12 nic nie zmienia.
A czy Twój doker jest publiczny, czy też dostępny tylko przez VPN? Aktualnie mam 2 jeszcze osoby z takim problem, ale nie mogę się do ich dokera podpiąć, żeby zobaczyć w aplikacji co tam się sypie. Jeżeli do Twojego da się podpiąć to chętnie sprawdzę co tam nie działa.
Trantitel
Posts: 44
Joined: Mon Dec 17, 2018 7:31 am

Post

mipolansk wrote: Mon Dec 11, 2023 9:06 pm A czy Twój doker jest publiczny, czy też dostępny tylko przez VPN? Aktualnie mam 2 jeszcze osoby z takim problem, ale nie mogę się do ich dokera podpiąć, żeby zobaczyć w aplikacji co tam się sypie. Jeżeli do Twojego da się podpiąć to chętnie sprawdzę co tam nie działa.
Doker jest na moim NAS. Jak nic innego nie wymyślimy to jakiś dostęp zrobię. Z samym dokerem wszystko gra. Na bieżąco jest aktualizowany, przez www wykresy są ok. Przez aplikację alternatywną też ok. Pytanie czy jest ktoś z prywatną suplą, gdzie aplikacja prawidłowo działa?
User avatar
lukfud
Posts: 2119
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Trantitel wrote: Mon Dec 11, 2023 9:19 pm Doker jest na moim NAS. Jak nic innego nie wymyślimy to jakiś dostęp zrobię. Z samym dokerem wszystko gra. Na bieżąco jest aktualizowany, przez www wykresy są ok. Przez aplikację alternatywną też ok. Pytanie czy jest ktoś z prywatną suplą, gdzie aplikacja prawidłowo działa?
Jest
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
Marco46
Posts: 7
Joined: Sat Dec 16, 2023 3:08 pm

Post

Zaczęło się od zakupu licznika Zamel MEW01 (3 lata temu) - do kontroli przy Pompie Ciepła i instalacji PV, potem doszedł czteropunktowy termometr na SonOff i systemie Supli, do pomiaru temp. wody w instalacji C.O. przy pompie ciepła.

Smartfon Xiaomi Redmi Note 8T z ekranem 2340x1080.

Stary wykres temperatur bardziej mi odpowiadał, starczyło tylko dodać do niego kropki informujące o punktach pomiarowych na wykresie. Najlepiej jako opcja w ustawieniach aplikacji.

Od zawsze używam ciemnego motywu w telefonie 24 godziny/doba.
Nawet fabryczne aplikacje do telefonowania i smsów wymieniłem na inne, bo fabryczne były białe, a nie ciemne.

Stare wykresy przed wersją v32.11 współpracowały z ciemnym motywem i były bardziej przejrzyste:
Obrazek https://zapodaj.net/plik-6ly899evjQ

W wersji v32.12-beta3 widzę, że wrócono do wypełnienia pod wykresem, już jakaś poprawa, bo v32.11 to wykres temperatur bardziej przypomina EKG na białej kartce.

- stary wykres automatycznie skalował się do zakresu pomiaru.
Jak dane temperatur na wykresie mieściły się w zakresie +26*C do +36*C to tak skalowało się okno z wykresem.
Po powiększeniu wykresu w aplikacji w poziomie, mogłem przesuwać wykres poziomo i tylko w poziomie się przesuwał.
Dymki też były dostosowane i czytelne.

Po zmianach aplikacja Supli zarówno v32.11 jak i v32.12-beta3 przestały współpracować z ciemnym motywem, przy podświetleniu ekranu na 25-30% poziomej skali wykresu praktycznie nie widać, zlewa się z białym tłem.
Obrazek https://zapodaj.net/plik-C34nQ2nQsO

- nowy wykres jest ściśnięty w górnej części ekranu, a na dole niepotrzebna skala aż do 0*C.
Po powiększeniu wykresu i próbie przesunięcia wykresu w poziomie ten w niekontrolowany sposób pływa w pionie.
Dymki są puste, jeśli nawet są tam jakieś dane to są nieczytelne na białym tle i ciemnym motywie telefonu - na starym wykresie takiego problemu nie było.
v32.11 Obrazek https://zapodaj.net/plik-3RFpi3lFgH
v32.12-beta3 nadal to samo - Image https://zapodaj.net/plik-5pRwVmQB7n

Do tego nowe menu = biały napis na jasnoszarym tle - ktoś spróbuje odczytać co menu zawiera?
v32.11 Obrazek https://zapodaj.net/plik-S1oNxGQrk5
v32.12-beta nadal nie działa z trybem ciemnym Image https://zapodaj.net/plik-pky5uYX0PC

Na komputerze powiększone zdjęcie nawet da się odczytać, ale na telefonie - menu i skala wykresu są nieczytelne, małe, cienkie i jasnoczerwone na białym tle świecącym w oczy.

Gdzieś w tych modyfikacjach zgubiono skalę pionową wykresu, dzień i czas pomiaru.

Nie chciałem instalować wersji beta, ale chyba nie mam wyboru i muszę ściągnąć stare wersje beta sprzed modyfikacji v32.11

Wykres prądowy, nadal ładnie się prezentuje na czarnym tle:
https://zapodaj.net/plik-SMgvzdmHuB

Dziwie się, że przy interwale pomiarowym co 10 minut supla wyłapuje defrosty pompy ciepła. Bo taki defrost trwa tylko 5 minut.
Przy defrostach Supla pokazuje spadek temp. wody zasilającej instalację C.O. do +29*C, ale przy interwale pomiarowym co 10 minut, to właściwie nie wiadomo czy temp. wody nie spadła do +26*C, ale pompa szybko odrobiła spadek i pomiar wyłapał temp. wody +29*C w chwili pomiaru, a niekoniecznie była to rzeczywista najniższa temp. wody.

Jak to właściwie jest z tym pomiarem?
Pomiar jest co 10 minut?
Czy pomiar jest stały, a tylko przesył na Supla Cloud jest co 10 minut?
Last edited by Marco46 on Sun Dec 17, 2023 7:34 pm, edited 6 times in total.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Pomiar jest rzeczywisty co chyba 10 sek i to widać w aplikacji, natomiast dane są uśredniane i zapisywane co 10 minut

Return to “Android”