Wersja 23.12 - Timer w termostacie, lifting wykresów

klew

Urządzenie decyduje jak często wysyła aktualizację temperatury. Prawdopodobnie masz co kilka sekund.
Serwer zapisuje aktualny pomiary raz na 10 min (nie jest robiona średnia, ale taka funkcja jest w planach).

Supla- nigdy nie wspierała trybu ciemnego - to też jest w planach. Jeśli działało (muszę przyznać że całkiem ładnie), to nie był to zamierzony efekt i nikt z twórców tej aplikacji nawet na oczy nie widział tego trybu ciemnego, który miałeś przyjemność użytkować ;)
Marco46

Wygląda na to że już od wersji v32.10 były te "nowe" wykresy, czarna ramka - białe okno na wykres i z czymś takim jak agregacja.

Musiałem się cofnąć do wersji v32.09-beta
najgorsze, że by zainstalować starszą wersję musiałem wpierw odinstalować te nowsze, co wiąże się z utratą danych.

Strasznie długo teraz trwa pobieranie danych z serwer cloud.
Last edited by Marco46 on Mon Dec 18, 2023 11:36 am, edited 3 times in total.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.
Robert Błaszczak

Marco46 wrote: Sun Dec 17, 2023 8:06 pm [...] były te śmieciowe dla mnie wykresy [...]
Myślę, że trochę się zagalopowałeś z tym określeniem wobec Twórców oprogramowania. To trochę podobnie, jakbym napisał, że trybu ciemnego używają tylko lamusy. Oczywiście nie oceniam Cię w ten sposób, tylko pokazuję, że może to być ocena krzywdząca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Marco46

Jeden z autorów sam zaprosił mnie do dyskuscji na forum supli.
Gdy wyraziłem negatywną opinię na google sklep.

Nowe nie zawsze znaczy lepsze.
Podobnie jak z systemem bezlkuczykowym w samochodzie - wygodny dla kierowcy i równie wygodny dla złodzieja, któremu starczy zakupić odpowiednio spreparowaną walizkę i odjeżdża autem do dziupli, na rozbiór na części pierwsze.

Mocno rozbudowany system w smart budynku - równie dużo może zdradzić hakerowi - złodziejowi. O preferncjach lokatorów i czasie ich nieobecności w budynku, np. po historii otwierania bram itp.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.
klew

Marco46 wrote: Mon Dec 18, 2023 11:35 am Jeden z autorów sam zaprosił mnie do dyskuscji na forum supli.
Gdy wyraziłem negatywną opinię na google sklep.

Nowe nie zawsze znaczy lepsze.
Nikt nie zabrania dyskutować i wyrażać opinii.
Słychamy i staramy się uwzględniać opinie różnych osób.

Wiemy też, że każda zmiana jest ryzykowna. Ogólnie ludzie zaczynają wystawiać negatywne opinie w sklepach z apkami, gdy pojawia się nowa wersja apki, która zmienia jakieś zachowanie lub wygląd. Dlatego staramy się tego typu zmiany minimalizować lub wprowadzać je drobnymi kroczkami.

Rozumiem niezadowolenie z nowego wyglądu, bo u Ciebie na skreenach to wygląda rzeczywiście słabo. A tryb ciemny w starej apce wyglądał wyjątkowo dobrze (aczkolwiek to był czysy przypadek i niewspierana funkcja).
Takie kolorowanie czasem wymusza system, mimo tego, że apka mówi, że nie wspiera trybu ciemnego (a Supla nie wspiera i tak to też jest ustwaione).
Też lubię tryb ciemny i gdzie się da mam zawsze ustawiony tryb ciemny.

Jest kilka tematów dotyczących tych zmian w wykresach (w dwóch już zacząłeś dyskusję).
Odnośnie skalowania na osi Y tu było trochę rozmowy i wyjaśnień:
viewtopic.php?p=167975#p167975

Możliwe, że pojawi się jakaś opcja w konfiguracji do wyboru w pełni automatycznego skalowania wykresu (tak jak było do niedawna), albo do określenia jakieś minimalnej wartości, która zawsze ma być widoczna (tak jak teraz jest do "0").
Po powiększeniu wykresu i próbie przesunięcia wykresu w poziomie ten w niekontrolowany sposób pływa w pionie.
Rzeczywiście. Sprawdzimy czy da się coś z tym zrobić.

Odnośnie "białych dymków" - tam prawdopodobnie Twój system na telefonie wymusił zmianę koloru czcionki na biały (bo wymusza tryb ciemny), a tła już nie dał rady zmienić, więc wyszedł biały napis na białym tle. Także temat j/w - planujemy wprowadzić wsparcie dla trybu ciemnego.
Podobnie te efekty z rozwijanego menu, kolory etykiet na osi X itp. To wszystko efekt tego, że telefon próbuje wymuszać tryb ciemny, choć aplikacja tego nie wspiera.
Marco46

W sumie można by przyjąć, że przez przypadek pojawiła się wam baza pod tryb ciemny.
Do przeanalizowania algorytmy z wersji v32.09 i już wiecie jak system to interpretuje i wyświetla w w motywie ciemnym.

Podejrzewam, że tak normalnie to zamienia kolor czarny z białym.
Ale widocznie jakoś musi to być zdefiniowane w aplikacji, co jest tłem, a co Trzcionką.
Możliwe, że inne kolory zostawia w oryginale - takie jak czerwony wykres - czerwona Trzcionka.
klew

Marco46 wrote: Mon Dec 18, 2023 1:51 pm W sumie można by przyjąć, że przez przypadek pojawiła się wam baza pod tryb ciemny.
Do przeanalizowania algorytmy z wersji v32.09 i już wiecie jak system to interpretuje i wyświetla w w motywie ciemnym.

Podejrzewam, że tak normalnie to zamienia kolor czarny z białym.
Ale widocznie jakoś musi to być zdefiniowane w aplikacji, co jest tłem, a co Trzcionką.
Możliwe, że inne kolory zostawia w oryginale - takie jak czerwony wykres - czerwona Trzcionka.
W różnych Androidach, różnie jest. Moje dwa telefony z Androidem, wcale nie zmieniają kolorów na trybie ciemnym. Bo aplikacja Supla tego nie wspiera i system respektuje to ustawienie.
Czasami ktoś na forum pokazywał różne "koślawe" screeny, gdzie system mimo wszystko próbował zmieniać kolory wedle własnego uznania.
Twój telefon robił to wyjątkowo dobrze, ale to był czysty przypadek. Jak widać nie zawsze potrafi ustawić kolory nawet i raczej trudno zgadnąć od czego to zależy.

Tryb ciemny będzie dodany, ale to wymaga trochę więcej zmian (np. wszystkie ikonki używane w apce będą przerysowane dla trybu ciemnego) i pewnie kilka innych rzeczy.

Return to “Android”