Kolejny lifting wykresów

mipolansk
Posts: 290
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

myxhir wrote: Thu Dec 07, 2023 12:17 pm nie wiem czy ktoś o tym pisał a czy byłaby opcja żeby w ustawieniach zrobić coś takiego, chyba kiedyś o tym pisałem żeby wykres po wyjściu i ponownym wejściu do aplikacji się odświeżył. W chwili obecnej jak mam np. 7 dni i przesunę sobie żeby widzieć zakres dnia pierwszego to po wyjściu z wykresów i wejściu dalej to jest żebym zobaczył aktualne nastawy albo musze ręcznie przesunąć albo zmienić zakres. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem. Takie odświeżanie czyli automatyczne przesuwanie wykresu aby aktualne wartości były po prawej było w wcześniejszych wersjach. Wiem ze było to podyktowane temu ze ktoś chciał do analiz czy cos ale może warto by ten kto chce taka funkcjonalność ja miał a kto nie chce aby miał jak było kiedyś ;)
A jak byś sobie ustawił Ostatnie 24h w zakresie to nie będzie to co potrzebujesz?
User avatar
myxhir
Posts: 369
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

mipolansk wrote: Thu Dec 07, 2023 1:33 pm
myxhir wrote: Thu Dec 07, 2023 12:17 pm nie wiem czy ktoś o tym pisał a czy byłaby opcja żeby w ustawieniach zrobić coś takiego, chyba kiedyś o tym pisałem żeby wykres po wyjściu i ponownym wejściu do aplikacji się odświeżył. W chwili obecnej jak mam np. 7 dni i przesunę sobie żeby widzieć zakres dnia pierwszego to po wyjściu z wykresów i wejściu dalej to jest żebym zobaczył aktualne nastawy albo musze ręcznie przesunąć albo zmienić zakres. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem. Takie odświeżanie czyli automatyczne przesuwanie wykresu aby aktualne wartości były po prawej było w wcześniejszych wersjach. Wiem ze było to podyktowane temu ze ktoś chciał do analiz czy cos ale może warto by ten kto chce taka funkcjonalność ja miał a kto nie chce aby miał jak było kiedyś ;)
A jak byś sobie ustawił Ostatnie 24h w zakresie to nie będzie to co potrzebujesz?
W zasadzie tak, może miałem pomieszane zakresy
jaku2k
Posts: 862
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

klew wrote: Tue Dec 05, 2023 10:42 am W kolejnej wersji aplikacji (zarówno Anroid jak i iOS) planujemy lekki lifiting wykresów. Po poprzedniej zmianie było trochę głosów i uwag odnośnie wyglądu i staraliśmy się je uwzględnić.
[...]
Dobry kierunek? Co byście jeszcze poprawili?
Witam,
zmiany odbieram bardzo pozytywnie. Nowsze wykresy są bardziej czytelne.

Co do estetyki, to myślę, że warto zastąpić kolor niebieski trochę bardziej żywym, np. #2196f3

Poza tym sądzę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie gradientu wypełnienia pola pod wykresami (np. takiego jak w załączniku).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
Marco46
Posts: 7
Joined: Sat Dec 16, 2023 3:08 pm

Post

Obecne zmiany to nie lifting, tylko kompletna zmiana.
Dane do starych wykresów już miałem na smartfonie i przy ponownym otwarciu, system doładowywał tylko nowe dane, które doszły od poprzedniego uruchomienia aplikacji.
Po zmianie musiałem cztery razy dłużej czekać na pobranie danych ze serwera. Tak jakby całe dane zostały wykasowane i były pobierane od zera. Dopiero przy kolejnych uruchomieniach aplikacji Supla wykresy otwierają się szybciej.

Stary wykres bardziej mi odpowiadał, starczyło tylko dodać do niego kropki informujące o punktach pomiarowych na wykresie.

Od zawsze używam ciemnego motywu w telefonie.
Stare wykresy współpracowały z ciemnym motywem i były bardziej przejrzyste:
Image https://zapodaj.net/plik-6ly899evjQ

- stary wykres automatycznie skalował się do zakresu pomiaru.
Jak dane temperatur na wykresie mieściły się w zakresie +26*C do +36*C to tak skalowało się okno z wykresem.
Po powiększeniu wykresu w aplikacji w poziomie, mogłem przesuwać wykres poziomo i tylko w poziomie się przesuwał.
Dymki też były dostosowane i czytelne.

Po zmianach aplikacja Supli przestała współpracować z ciemnym motywem, przy podświetleniu ekranu na 25-30% poziomej skali wykresu nie widać, zlewa się z białym tłem.
Image https://zapodaj.net/plik-C34nQ2nQsO

- nowy wykres jest ściśnięty w górnej części ekranu, a na dole niepotrzebna skala aż do 0*C.
Po powiększeniu wykresu i próbie przesunięcia wykresu w poziomie ten w niekontrolowany sposób pływa w pionie.
Dymki są puste, jeśli nawet są tam jakieś dane to są nieczytelne na białym tle - na starym wykresie takiego problemu nie było.
Image https://zapodaj.net/plik-3RFpi3lFgH

Do tego nowe menu = biały napis na jasnoszarym tle - ktoś spróbuje odczytać co menu zawiera?
Image https://zapodaj.net/plik-S1oNxGQrk5

Dziwnie działa wstawianie zdjęć na tym forum.
Na komputerze powiększone zdjęcie nawet da się odczytać, ale na telefonie - menu i skala wykresu są nieczytelne, małe, cienkie i jasnoczerwone na białym tle świecącym w oczy.

Proponuję powrót do poprzedniej wersji aplikacji z wcześniejszymi wykresami, a jedynie dodać kropki z punktami pomiarowymi.

Zaczęło się od zakupu licznika Zamel MEW01 (3 lata temu) - do kontroli przy Pompie Ciepła i instalacji PV, potem doszedł czteropunktowy termometr na SonOff i systemie Supli.

Interwał pomiarowy jest duży co 10 minut.
Aż dziewie się, ze supla wyłapuje defrosty pompy ciepła. Bo taki defrost trwa tylko 5 minut.
Przy defrostach Supla pokazuje spadek temp. wody zasilającej instalację C.O. do +29*C, ale przy interwale pomiarowym co 10 minut, to właściwie nie wiadomo czy temp. wody nie spadła do +26*C, ale pompa szybko odrobiła spadek i pomiar wyłapał temp. wody +29*C w chwili pomiaru, a niekoniecznie była to rzeczywista najniższa temp. wody.

3 lata temu chyba już na tym forum pisałem, a teraz musiałem zakładać nowe konto.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Marco46 wrote: Sat Dec 16, 2023 3:50 pm Obecne zmiany to nie lifting, tylko kompletna zmiana.
Temat w którym piszesz, dotyczy liftingu po zmianach, które opisujesz.

Wydaje mi się że większość uwag dotyczy współpracy z trybem ciemnym. Problem polega na tym, że żadne oficjalne aplikacje Supli nie wspierają (i nigdy nie wspierały) trybu ciemnego. To jest dopiero w planach.
To co widziałeś u siebie, to jakiś efekt wymuszania trybu ciemnego przez system na telefonie. Czasem to działa lepiej, czasem gorzej.

Na forum jest dostępna wersja apek beta 23.12. niedługo powinna być oficjalnie dostępna. Zerknij na nią i zobacz czy jest lepiej. Tylko nie patrz w trybie ciemnym, bo to na razie mija się z celem.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Marco46
Posts: 7
Joined: Sat Dec 16, 2023 3:08 pm

Post

Problem w tym, ze ja na telefonie używam wyłącznie trybu ciemnego 24 godz./doba. Od wielu lat.
Nawet fabryczne aplikacje od telefonowania i smsów powymieniałem bo te fabryczne nie były ciemne.

Odczyt prądu nadal ładnie się wyświetla w trybie ciemnym, tylko wykresy temperatur uciekły.
https://zapodaj.net/plik-QrjUy6fPjX+


Faktycznie dopiero po twoim wpisie rozróżniam te wersje.
Mam oficjalną wersję v23.11 która została zaktualizowana chyba 7 grudnia.
A czy można gdzieś pobrać starszą wersję, która mi działała?
Automatyczne aktualizacje ze sklepu googla i tak mam wyłączone. To po prostu zostałbym sobie przy wersji, która mi działa i odpowiada.
Tylko licznik Zamel MEW01 (od 3 lat) i czteropunktowy termometr na SonOff z systemem Supla (od roku). W planie termometr z higrometrem na zewnątrz.

Return to “Android”