Wsparcie dla liczników z nakładką wM-Bus

rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 492
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

dasie wrote: Wed May 08, 2024 9:10 am Czy planowane jest wsparcie dla Multical21?
Wklej proszę link do wmbusmeters.com który rozkoduje wiadomość która dostajesz to się pomyśli ;)
sixkiller
Posts: 42
Joined: Mon Aug 16, 2021 7:59 pm

Post

Witam, testował ktoś odczyt z nakładki apt-wmbus-na-1 (aquanet poznań)?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

U mnie w Poznaniu Aquanet dał nakładki apartor162.

Twoja nakładka ma NFC i M-Bus działa na 868 MHz i pewnie nie jest kodowany, bo Aquanet nie koduje.
Tylko pytanie jak to odczytać, bo nie ma takiej nakładki dostępnej na wmbusmeters.
4.1 Komunikacja z nakładką
Uniwersalna nakładka indukcyjna wyposażona jest w interfejs radiowy w paśmie ISM 868 MHz, który służy do komunikacji jednokierunkowej w trybie T1 oraz komunikacji dwukierunkowej w trybie T2. Protokół wymiany danych jest zgodny ze standardami Wireless M-Bus, przy czym wykorzystywany jest specjalny format ramek specyficzny dla producenta. Do komunikacji z urządzeniem zaleca się używanie aplikacji Inkasoid w wersji 1.50.1i wyższych oraz konwertera APT-VERTI-1, które są dostępne dla systemów inkasenckich (walk by/drive by) z oferty Apator Powogaz S.A.
Nakładka wyposażona jest również w interfejs komunikacji bliskiego zasięgu NFC, obsługiwany przez dedykowaną aplikację, służący między innymi do wybudzania nakładki z trybu magazynowego, a także do odczytu danych historycznych oraz szczegółów zdarzeń i alarmów.
4.2 Zapis i odczyt danych przez interfejs radiowy
Nakładka wysyła ramkę spontaniczną – T1 raz na 10 s w godzinach od 5:00 do 21:00, w pozostałym czasie doby raz na 60 s. Ramka ta zawiera następujące dane:
 aktualne wskazanie wodomierza wraz z aktualną datą i godziną urządzenia,
 jedno ostatnie historyczne wskazanie wodomierza wraz z datą i godziną zapamiętania,
 flagi zdarzeń (opis w dalszej części instrukcji).
Dodatkowo nakładka umożliwia komunikację dwukierunkową, w co trzeciej wiadomości wysyłanej spontanicznie w trybie T1 i po każdej wiadomości wysyłanej w trybie T2, pod warunkiem, że aktualnie nie jest ustawiona automatyczna blokada komunikacji dwukierunkowej.
W trybie komunikacji dwukierunkowej T2 mogą być odczytane lub zapisane dane przy realizacji jednego z czterech scenariuszy: wejścia/wyjścia z trybu magazynowego, konfiguracji, kasowania oraz odczytu danych szczegółowych nakładki.
Uwaga: Komunikacja z nakładką drogą radiową jest w pełni szyfrowana.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
sixkiller
Posts: 42
Joined: Mon Aug 16, 2021 7:59 pm

Post

kolejne pytanie, otrzymałem moduł wmbus od kolegi ficu (https://github.com/ficueu/ESPHome-IoT-m ... n/ESP-MBUS), wgrałem suplę przez gg, skonfigurowałem CC1101 jednak nie mam odczytów telegramów (nr licznika wpisany prawidłowo), wg danych piny:
mosi_pin: GPIO5
miso_pin: GPIO4
clk_pin: GPIO6
cs_pin: GPIO7
gdo0_pin: GPIO3
gdo2_pin: GPIO1

(posiadam drugi taki sam moduł, z esphome który odczytuje wartości w tym samym miejscu, stąd wiem że telegramy są w zasięgu)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 492
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

sixkiller wrote: Tue May 14, 2024 7:34 pm kolejne pytanie, otrzymałem moduł wmbus od kolegi ficu (https://github.com/ficueu/ESPHome-IoT-m ... n/ESP-MBUS), wgrałem suplę przez gg, skonfigurowałem CC1101 jednak nie mam odczytów telegramów (nr licznika wpisany prawidłowo), wg danych piny:
mosi_pin: GPIO5
miso_pin: GPIO4
clk_pin: GPIO6
cs_pin: GPIO7
gdo0_pin: GPIO3
gdo2_pin: GPIO1

(posiadam drugi taki sam moduł, z esphome który odczytuje wartości w tym samym miejscu, stąd wiem że telegramy są w zasięgu)
Jakieś logi masz?
sixkiller
Posts: 42
Joined: Mon Aug 16, 2021 7:59 pm

Post

nie bardzo, poprzez port szeregowy też pusto (prędkość 115200), urządzenie normalnie zgłasza się w supla cloud - czy supla wspiera uart przez usb cdc?
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 492
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

No to bez logów to ciężko będzie ,a co to za esp ? Po pinach sądzę że jakis wemos / 8266. Więc zwykle dziala to przez usb
sixkiller
Posts: 42
Joined: Mon Aug 16, 2021 7:59 pm

Post

Oparte na Esp32-c3-wroom. Generując wsad z GG taką też wybrałem płytkę.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 492
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Nikt chyba nie testował na tym esp, a z tego co czytałem on ma jakos inaczej rozwiązanego uarta. Musisz poszukać jak się dobrać do logów
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Na C3 uart działa normalnie. Przynajmniej na tych urządzeniach co ja pracowałem.
Kombinacje z uart były na jakimś wariancie S
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “GUI Generic”