SRW 01 nie działa "10klik" ,nie można wejść w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Przełącz jeden z modułów, który się nie chce połączyć w tryb konfiguracji. Połacz się z jego siecią wifi i otwórz http://192.168.4.1. Sprawdź w nagłówku "LAST STATE". Może Twój router ma jaki limit urządzeń ?
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

pzygmunt wrote: Sun Dec 17, 2023 3:20 pm Przełącz jeden z modułów, który się nie chce połączyć w tryb konfiguracji. Połacz się z jego siecią wifi i otwórz http://192.168.4.1. Sprawdź w nagłówku "LAST STATE". Może Twój router ma jaki limit urządzeń ?
tak się zachowuje moduł który nie chce się połączyć,nakręciłem film :
https://youtu.be/JEPEP5OQ7U4?si=P5c-BAGRF07-78FU
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

pzygmunt wrote: Sun Dec 17, 2023 3:20 pm Przełącz jeden z modułów, który się nie chce połączyć w tryb konfiguracji. Połacz się z jego siecią wifi i otwórz http://192.168.4.1. Sprawdź w nagłówku "LAST STATE". Może Twój router ma jaki limit urządzeń ?
obecnie żaden z 7 modułów nie chce się połączyć , a 3 sztuki nie da się wprowadzić w ogóle w tryb konfiguracji , jeden z tych których sie nie da wprowadzic poprzez kontakt z czerwonym przyciskiem zamyka otwiera rolete na dwa razy i naciskanie klawisza podczas zamykania/podnoszenia rolety nie zatrzymuje - tego dotyczy filmik
Last edited by qwer6910.wk on Sun Dec 17, 2023 7:26 pm, edited 1 time in total.
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

pzygmunt wrote: Sun Dec 17, 2023 3:20 pm Przełącz jeden z modułów, który się nie chce połączyć w tryb konfiguracji. Połacz się z jego siecią wifi i otwórz http://192.168.4.1. Sprawdź w nagłówku "LAST STATE". Może Twój router ma jaki limit urządzeń ?
LAST STATE: WiFi Network "ASUS" Not found

przy badanym module siła sygnału sieciowego ma -51dBm

to jest niemożliwe żeby nie widział sieci jak na podwórku urządzenia są w jej zasięgu
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

A masz sieć o nazwie (SSID) ASUS pracującą na 2.4 GHz?

Z tego co kojarzę, to w routerach Asus domyślnymi nazwami sieci są ASUS_2.4 i ASUS_5.

Jeśli masz włączony jeden SSID dla pasm 2.4 i 5 MHz, to wyłącz to, albo ustaw dodatkową sieć dla gościa w paśmie 2.4 z nazwą ASUS. Zaktualizuj też oprogramowanie (firmware) routera.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

qwer6910.wk wrote: Sun Dec 17, 2023 6:54 pm tak się zachowuje moduł który nie chce się połączyć,nakręciłem film :
https://youtu.be/JEPEP5OQ7U4?si=P5c-BAGRF07-78FU
Ciężko na 100% powiedzieć, ale szybkie miganie to tryb konfiguracyjny, który jest po chwili przerywany i urządzenie świeci. To wskazuje raczej na reset urządzenia. Tak się zachowywały urządzenia z tym starszym softem, w otoczeniu sieci Wi-Fi z routerów Tenda.

Rozwiązanie było już podawane wcześniej - czyli przenieść urządzenie w inne miejsce i tam spróbować. Jak się uda, to zaktualizować soft i problem już nie będzie występował.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 17, 2023 7:13 pm A masz sieć o nazwie (SSID) ASUS pracującą na 2.4 GHz?

Z tego co kojarzę, to w routerach Asus domyślnymi nazwami sieci są ASUS_2.4 i ASUS_5.

Jeśli masz włączony jeden SSID dla pasm 2.4 i 5 MHz, to wyłącz to, albo ustaw dodatkową sieć dla gościa w paśmie 2.4 z nazwą ASUS. Zaktualizuj też oprogramowanie (firmware) routera.
Rozwiązanie z otworzeniem sieci gościnnej zadziałało - pojęcia nie mam o co tu chodzi - utworzyłem sieć gościnną bez żadnego hasła do logowania , najpierw kilka potem wszystkie poza tym jednym z filmu zalogowały się do tej sieci a pootem przerzuciły się na zabezpieczoną .
qwer6910.wk
Posts: 11
Joined: Fri Dec 15, 2023 11:34 am

Post

klew wrote: Mon Dec 18, 2023 8:32 am
qwer6910.wk wrote: Sun Dec 17, 2023 6:54 pm tak się zachowuje moduł który nie chce się połączyć,nakręciłem film :
https://youtu.be/JEPEP5OQ7U4?si=P5c-BAGRF07-78FU
Ciężko na 100% powiedzieć, ale szybkie miganie to tryb konfiguracyjny, który jest po chwili przerywany i urządzenie świeci. To wskazuje raczej na reset urządzenia. Tak się zachowywały urządzenia z tym starszym softem, w otoczeniu sieci Wi-Fi z routerów Tenda.

Rozwiązanie było już podawane wcześniej - czyli przenieść urządzenie w inne miejsce i tam spróbować. Jak się uda, to zaktualizować soft i problem już nie będzie występował.
witam.
podziałało (przynajmniej na razie) rozwiązanie kolegi , otwarcie sieci gościnnej . Spróbuję z tym modułem z filmu przenieść go w inne miejsce , Ogólnie 4 sztuki udało się wprowadzić w tryb konfiguracyjny , co ciekawe zaktualizowały się nie widząc sieci (w ogóle tego nie rozumiem) a teraz jak już pisałem wyżej są widoczne , 2 sztuki połaczyły sie sposobem na sieć gościnną i one nie współpracują jeśli chodzi o tryb konfiguracji no i został ten z filmu , będę (go) męczyć po południu
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

qwer6910.wk wrote: Mon Dec 18, 2023 9:12 am
A zrobiłeś aktualizację softu na wszystkich SRW, które udało Ci się uruchomić? W cloud możesz sprwadzić wersję:
2023-12-18_10-14.png
Aktualnie najnowsza wersja to 2.8.58.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Moim zdaniem należałoby w tym przypadku najpierw skonfigurować poprawnie swoją sieć LAN / router.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL SRW-01”