Row04m

HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

za późno przeczytałem komentarz, już zdemontowałem urządzenie, ale mam jeszcze dwa moduły z podobnym problemem.
Czas pracy 48min, czas połączenia 14min, Opcjonalnie dla modułów sterowania żaluzjami: 20godz/5 min,
czujnik temp i wilgotności: 134dni/16 sekund
Urządzenia mam dodane do sieci przez przypisanie mac do IP.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

HenrykZ wrote: Mon Jan 29, 2024 8:40 am za późno przeczytałem komentarz, już zdemontowałem urządzenie, ale mam jeszcze dwa moduły z podobnym problemem.
Czas pracy 48min, czas połączenia 14min, Opcjonalnie dla modułów sterowania żaluzjami: 20godz/5 min,
czujnik temp i wilgotności: 134dni/16 sekund
Urządzenia mam dodane do sieci przez przypisanie mac do IP.
Ogólnie masz dość krótkie "czasy połączenia". Serwer Supli resetuje połączenia, gdy coś w konfiguracji zmieniasz, ale poza tym nie powinien on się resetować.

Czy te "14 min" było w momencie, gdy światło samo migało?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

generalnie na 3 wyjściu sytuacja się powtarza - miga praktycznie cały czas na modułach.
Ciekawą sytuację zaobserowałem w przypadku dwóch identycznych modułów: 04m.
Na jednym na 3 kanale wisi wentylator łązienkowy - teoretycznie pracuje ze światłem łazienkowym, wyłączanie z opóźnieniem po zgaszeniu światła (kanał 4) i tutaj nie ma problemów ze wzbudzaniem się przekaźnika na wyjściu, natomiast obok jest moduł do sterowania oświetleniem i na 3 wyjściu wisi dwie żaróweczki led w sumie ok 8-10W i tutaj miga notorycznie po podaniu sygnału na wejście 3.
Teoretycznie sieć wifi jest stabilna na mesh, dodatkowo w garażu gdzie są moduły jest punkt dostępowy, łącze stałe światłowodowe 1GB,
wahania napięcia czasem się zdarzają przy silnych wiatrach. Szukam przyczyny i zastanawiam się czy nie podpiąć testowo większe obciążenie pod out3. Miałem różne przypadki z wyjściami przekaźnikowymi ale problem dotyczył raczej braku odpadania przekaźników przez indukowanie się napięcia na wejściach (napięcie cewki) a w tym przypadku raczej ten przypadek nie zachodzi.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Nadal nie usłyszałem jasnej odpowiedzi na moje pytanie :).

Jaki jest czas pracy modułu, w trakcie migania światła, lub chwilę po? Czy resetuje się do 0, czy też jest tam kilka/kilkanaście minut lub więcej?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

Pojawia się jeszcze jeden problem, który zgłaszają mi też koledzy i nie wiem czy z czym to jest związane.
Zdefiniowaliśmy to jako stan nieustalony wyjść po zawieszeniu (wypadnięciu z sieci i powrocie).
Czasem zdarza się że wyjścia się aktywują pomimo braku stanu na wejściach.
Fajnie by było mieć możliwość w konfiguracji zdefiniowana stanów nieustalonych na wyjściach ON/OFF/last state
HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

klew wrote: Mon Jan 29, 2024 10:15 am Nadal nie usłyszałem jasnej odpowiedzi na moje pytanie :).

Jaki jest czas pracy modułu, w trakcie migania światła, lub chwilę po? Czy resetuje się do 0, czy też jest tam kilka/kilkanaście minut lub więcej?

Tego w tej chwili nie wiem - wieczorem sprawdzę
HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

klew wrote: Mon Jan 29, 2024 10:15 am Nadal nie usłyszałem jasnej odpowiedzi na moje pytanie :).

Jaki jest czas pracy modułu, w trakcie migania światła, lub chwilę po? Czy resetuje się do 0, czy też jest tam kilka/kilkanaście minut lub więcej?

Jest kilka minut - nie resetuje się.
HenrykZ
Posts: 9
Joined: Thu Jan 25, 2024 11:06 am

Post

Zdiagnozowałem częściowo problem. Sugestia przeglądnięcia się połączeniu z serwerem wydaje się być zasadna.
Okazało się, przynajmniej w moim przypadku, że router uaktywniał funkcję inteligentnego połączenia i probował przełączać na sieć wifi 5G.
To co na pewno trzeba zrobić to:
- wyłączyć dla inteligentnych routerów funkcję smart connect (dla ASUS RT-AC86U)
- zadbać o inne nazwy sieci 2,4 i 5GHz ( o ile ma się rozległą siec i sygnały mogą się gdzię pokrywać)
O ile te ustawienia nie nie przeszkadzają w zwykłych urządzeniach to jednak dla supli ma to znaczenie.
Efekt był taki jakby urządzenia próbowały się połączyć z serwerem i co chwilę ich wywalało.
Teoretycznie lepiej jest zrobić dwie odrębne sieci bez wspomagania transmisji wykorzystującej dwa pasma.

PS. Prośba o zwrot modułu

Return to “ZAMEL ROW-04m”