Sterownik domu ESP32 na szynę DIN

LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

Wiem że takie sterowniki DIY i oparte o GUI Generic, każdy ma w głowie pytania co dalej ze wsparciem i czy jak coś padnie, to jak uruchomię ponownie zasilanie/sterowanie w domu. Druga sprawa to co z przepisami i przeglądami elektrycznymi gdzie takie rozwiązania nie posiadają certyfikatów (chociaż jak porównuje to co sam robię i co wkładają producenci czasem z Chin, to ja wolę już bez tych CE). Na ten moment musi to zostać dla osób które trochę się na tym znają, a jednocześnie chcę dla pasjonatów utrzymać stałą ofertę tych płytek, a jak nie to udostępnię gerbery aby każdy mógł zamówić (chociaż to by wymagało jeszcze więcej wiedzy).

Fajnie jak by Zamel zrobił takie sterowniki (mogę udostępnić wszystko:)) i wtedy zniknęły by problemy z certyfikacją i pewnie kłopotem z wsparciem.

Jak Krycha88 pomoże mi uruchomić w GG moduł lan8720 to zaprojektuję wersję pod obudowę kradex zd1010.
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 7:11 pm Jak Krycha88 pomoże mi uruchomić w GG moduł lan8720 to zaprojektuję wersję pod obudowę kradex zd1010.
Jeśli się nie mylę, to wystarczy zmienić header z wt32_eth01.h na esp32eth.h
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... th01.h#L30
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

Świetny projekt, czytelnie opisane i omówione na filmie. Gratulacje !.
Niestety brakuję nieszczęsnego portu LAN, tym bardziej że sterownik dedykowany jest na szynę DIN.
Również jestem zdania że kabel to kabel. Wybierając urządzenia smart, zwykle kieruję się tym czy jest komunikacja po Lan. Jak jest Lan to i zazwyczaj też po WiFi, także każdy ma wybór i nie ma dyskusji. @lukfud na przykładzie WT32-ETH01 pokazał tutaj viewtopic.php?t=14159 jak to ogarnąć. Testowałem, używam i działa :!:.

Owszem nie wszystko musi być po lan, np. termostat ścienny powiedzmy że może być po WiFi. Mam kilka urządzeń po WiFi tylko dlatego że nie powstały jeszcze odpowiedniki z portem Lan. Aczkolwiek na rynku jest kilka "podobnych" sterowników jak Twój, zarówno DIY jak komercyjnych, niektóre wyposażone w Lan.
Podsumowując super projekt, rozważ kolejne wersję już z Lan / WiFi.
Last edited by edm on Fri Jan 12, 2024 8:05 pm, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

Niestety ta moja słabość programowania powoduje że jedyna nadzieja jest położona na oprogramowaniu GG. Wiem że @lukfud zaproponował gotowe rozwiązanie jeśli chodzi o LAN i miałem cichą nadzieję że zostanie zaimplementowana w GG :) leży u mnie obudowa zd1010 i wszystkie części, więc jak dam radę odpalić ten moduł lan8720, to takie płytki zaprojektuje ;)
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

LukaszH wrote: Fri Jan 12, 2024 7:40 pm Niestety ta moja słabość programowania powoduje że jedyna nadzieja jest położona na oprogramowaniu GG. Wiem że @lukfud zaproponował gotowe rozwiązanie jeśli chodzi o LAN i miałem cichą nadzieję że zostanie zaimplementowana w GG :) leży u mnie obudowa zd1010 i wszystkie części, więc jak dam radę odpalić ten moduł lan8720, to takie płytki zaprojektuje ;)
Chciałby mieć takie słabości w tych tematach. Projekty jakie robisz są godne podziwu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Lomax1983
Posts: 203
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 4. Jak idzie się po LAN w rozdzielni, to niestety wszystkie moduły muszą być już po LAN i dokładanie jakiś elementów Supli w przyszłości odpada, bo praktycznie oprócz potencjalnych DIY nie ma rozwiązań od np. Zamela. Traci się elastyczność
Czyli jak mamy urządzenie po LAN to nie ma możliwości używania gotowców od ZAMELa? Co stoi na przeszkodzie aby dodać do Cloud urządzenie po LAN i po Wi-fi?? Pytam ponieważ ciekawi mnie ten temat.
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Lomax1983 wrote: Tue Jan 16, 2024 8:43 am
LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 4. Jak idzie się po LAN w rozdzielni, to niestety wszystkie moduły muszą być już po LAN i dokładanie jakiś elementów Supli w przyszłości odpada, bo praktycznie oprócz potencjalnych DIY nie ma rozwiązań od np. Zamela. Traci się elastyczność
Czyli jak mamy urządzenie po LAN to nie ma możliwości używania gotowców od ZAMELa? Co stoi na przeszkodzie aby dodać do Cloud urządzenie po LAN i po Wi-fi?? Pytam ponieważ ciekawi mnie ten temat.
Nie ma to żadnego znaczenia jak się łączą urządzenia. To, że coś jest po LAN nie wpływa w żaden sposób na urządzenia po Wi-Fi.

Nie wiem co Łukasz miał na myśli.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
edm
Posts: 451
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

Można używać LAN i WiFi, jedno drugiego nie wyklucza. Lecz niestety Zamel nie oferuje modułów z LAN.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

klew wrote: Tue Jan 16, 2024 8:56 am
Lomax1983 wrote: Tue Jan 16, 2024 8:43 am
LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 4. Jak idzie się po LAN w rozdzielni, to niestety wszystkie moduły muszą być już po LAN i dokładanie jakiś elementów Supli w przyszłości odpada, bo praktycznie oprócz potencjalnych DIY nie ma rozwiązań od np. Zamela. Traci się elastyczność
Czyli jak mamy urządzenie po LAN to nie ma możliwości używania gotowców od ZAMELa? Co stoi na przeszkodzie aby dodać do Cloud urządzenie po LAN i po Wi-fi?? Pytam ponieważ ciekawi mnie ten temat.
Nie ma to żadnego znaczenia jak się łączą urządzenia. To, że coś jest po LAN nie wpływa w żaden sposób na urządzenia po Wi-Fi.

Nie wiem co Łukasz miał na myśli.
Trochę za mocne uproszczenie dałem w zdaniu i chodziło mi bardziej o pewną logikę w postępowaniu użytkownika/inwestora, a nie ograniczenie sprzętowe łączenia LAN z WI-FI. Dokładnie miałem na myśli, że jeśli ktoś ma szafkę metalową bez zasięgu wi-fi (daleko od routera) i dlatego poszukuje urządzeń które komunikują się po LAN, to w konsekwencji, że w tej szafce/rozdzielni nie ma wi-fi wszystkie następne sprzęty też powinny być po LAN, tracąc trochę możliwość dołożenia takich urządzeń jak np. licznik energii MEW, albo ROW od Zamela. Jak ktoś ogarnie aby w takiej rozdzielni jednak był zasięg WI-FI, to stabilność pracy z dobrym routerem w moim przypadku przez 3 lata, to nie zaobserwowałem jakiegokolwiek dyskomfortu pracy, że urządzenia nie są po LAN.
Natomiast nie jest moją intencją aby udowadniać, że lepiej jest po wi-fi tylko jako argument, że wi-fi ma większą elastyczność w przyszłości jeśli pokryje się zasięgiem cały dom/posesję w potencjalnym rozbudowywaniu inteligentnego domu (dodam że o rzędy wielkości tańszego).

Return to “Projekty użytkowników”