Nie do końca rozumiem twoich żali, czy ktoś Ciebie zmusza do używania GG? Jeżeli coś działa inaczej niż kiedyś to nie znaczy, że działa to źle po prostu działa inaczej. Dostajesz oprogramowanie za darmo przez co też zostajesz darmowym testerem, jeżeli tego nie akceptujesz to możesz używać komercyjnych rozwiązań. Aktualnie nie znam innych problemów niż ten poruszony w tym wątku.
Problem z reakcją na przycisk w GG 7.8.16
-
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Można ustawić on_click_1 i on zadziała natychmiast po puszczeniu, ale pod warunkiem, że nie ma ustawionych rzeczy na dalsze wielokliki. Ustawienie trybu cfg (click 10x) też tutaj się liczy.
Ogólnie przyciski są zrobione, aby działały tak jak na starym supla esp-espresiff. Jak nie ma włącoznych AT, to działają na on press lub on release, a cfg mode jest na 10x klik, ale pierwsze kliknięcie spowoduje przełączenie stanu.
Gdy mamy ustawione "on_click_1", to kod zakłada, że pracujemy w "nowym" trybie i wtedy działa czekanie na kolejne kliki.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
I tu może być problem. Osobiście mam archiwum wcześniej generowanych softów (nie wiem, jak jest w tym konkretnym przypadku). Nawet jeśli robię aktualizację przez WWW, to ściągam softy na dysk. Czasem na Forum można dostać od kogoś "gotowca" z taką samą (podobną) konfiguracją. Sam kilka takich (starszych) wersji wysłałem i sam dostałem. Teraz sprawdziłem. W archiwum mam ponad 60 różnych softów w różnych wersjach (głównie ESP8266/ESP8285) z DSami i HT,, BMP/BME i ekranami. Wiem też, że są tacy co mają ich znacznie więcej. Jeśli coś spasuje, zawsze służę pomocą.
Nec Hercules contra plures!
-
Czy ja gdzieś narzekam? Jakie żale? Stwierdzam tylko fakty. Przez problemy z pamięcią (ESP8266/ESP8285) wyeliminowałem sobie na kilkanaście dni parę modułów.krycha88 wrote: ↑Tue Feb 27, 2024 7:41 amNie do końca rozumiem twoich żali, czy ktoś Ciebie zmusza do używania GG? Jeżeli coś działa inaczej niż kiedyś to nie znaczy, że działa to źle po prostu działa inaczej. Dostajesz oprogramowanie za darmo przez co też zostajesz darmowym testerem, jeżeli tego nie akceptujesz to możesz używać komercyjnych rozwiązań. Aktualnie nie znam innych problemów niż ten poruszony w tym wątku.
Ale żeby było jasne. Bardzo doceniam pracę włożoną w projekt i jego rozwijanie. I nie trzeba mi wypominać co mam za darmo a czego nie Wiem doskonale, jak działa ten projekt i na czym się opiera. Proszę nie nadinterpretować moich wypowiedzi. Jestem darmowym testerem (jak sam stwierdziłeś) i dziele się po prostu moimi doświadczeniami. Komercyjnych systemów też używam, korzystam również z innych otwartych projektów. I wiem doskonale jakie mam alternatywy. Mam w tej chwili ponad 30 urządzeń zarejestrowanych w systemie. O czymś to świadczy.
W każdym razie życzę wszystkiego co najlepsze projektowi Supli i społeczności rozwijającej ten projekt. Trzymam kciuki za dalszy, dynamiczny rozwój. Pozdrawiam.
Nec Hercules contra plures!
-
Ale problem z pamięcią został rozwiązany? A nadal piszesz, że nie warto aktualizować bo są problemy - odbieram to jako narzekanie Może coś przeoczyłem, ale nie kojarzę żadnych innych problemów.Zibi_007 wrote: ↑Tue Feb 27, 2024 10:06 am Czy ja gdzieś narzekam? Jakie żale? Stwierdzam tylko fakty. Przez problemy z pamięcią (ESP8266/ESP8285) wyeliminowałem sobie na kilkanaście dni parę modułów.
Ale żeby było jasne. Bardzo doceniam pracę włożoną w projekt i jego rozwijanie. I nie trzeba mi wypominać co mam za darmo a czego nie Wiem doskonale, jak działa ten projekt i na czym się opiera. Proszę nie nadinterpretować moich wypowiedzi. Jestem darmowym testerem (jak sam stwierdziłeś) i dziele się po prostu moimi doświadczeniami. Komercyjnych systemów też używam, korzystam również z innych otwartych projektów. I wiem doskonale jakie mam alternatywy. Mam w tej chwili ponad 30 urządzeń zarejestrowanych w systemie. O czymś to świadczy.
W każdym razie życzę wszystkiego co najlepsze projektowi Supli i społeczności rozwijającej ten projekt. Trzymam kciuki za dalszy, dynamiczny rozwój. Pozdrawiam.
-
Nie wnikając w szczegóły po prostu zrobiłem dodatkowy warunek. Jak doda się OLED to będzie wywoływał się ON_CLICK_1 jak nie będzie dodany to będzie działać po staremu czyli ON_RELEASE lub ON_PRESS.
-
Działa pięknie teraz reakcja jest natychmiastowa i o to chodziło, dziękuję
-
Tak zastanawiam się czemu zostało uzależnione on_click_1 z OLED ? Jak mam sterowniki z oledami, to nie nie mogę użyć on_press. Może da radę jakoś inaczej to ominąć jakimś zaznaczeniem w konfiguracji i czy nie ma innego rozwiązania z AT aby działał jak poprzednio czyli można było wybrać ON_RELEASE lub ON_PRESS?
-
Jest to tylko dodane na potrzeby zmiany wartości dla termostatu gdy dodany OLED. Więc dzisiaj wieczorem zmienię ten warunek aby tylko ograniczał się do termostatu i gdy dodany OLED.LukaszH wrote: ↑Thu Mar 14, 2024 9:58 pm Tak zastanawiam się czemu zostało uzależnione on_click_1 z OLED ? Jak mam sterowniki z oledami, to nie nie mogę użyć on_press. Może da radę jakoś inaczej to ominąć jakimś zaznaczeniem w konfiguracji i czy nie ma innego rozwiązania z AT aby działał jak poprzednio czyli można było wybrać ON_RELEASE lub ON_PRESS?
-
Zmieniłem.krycha88 wrote: ↑Fri Mar 15, 2024 5:42 amJest to tylko dodane na potrzeby zmiany wartości dla termostatu gdy dodany OLED. Więc dzisiaj wieczorem zmienię ten warunek aby tylko ograniczał się do termostatu i gdy dodany OLED.LukaszH wrote: ↑Thu Mar 14, 2024 9:58 pm Tak zastanawiam się czemu zostało uzależnione on_click_1 z OLED ? Jak mam sterowniki z oledami, to nie nie mogę użyć on_press. Może da radę jakoś inaczej to ominąć jakimś zaznaczeniem w konfiguracji i czy nie ma innego rozwiązania z AT aby działał jak poprzednio czyli można było wybrać ON_RELEASE lub ON_PRESS?