Informacja o błędzie rolety

pzygmunt

ALEX wrote: Tue Sep 03, 2024 7:46 am Wydaje mi się, że piszę poprawną polszczyzną a jednak nie jestem zrozumiany.
Cóż.

ALEX wrote: Tue Sep 03, 2024 7:46 am Chodzi mi cały czas o to, że pomimo iż Supla wie o błędzie, to nie potrafi go ani rozwiązać (automatycznie wyzwolona autokalibracja z ustawieniem rolety w uprzednio żądanej pozycji), ani mnie poinformować. Jeżeli rolety nie zamkną się w czasie deszczu to ja się o tym od Supli nie dowiem. To jest problem.
Automatyczne rozwiązywanie problemów przez automatykę niekoniecznie jest pożądanym rozwiązaniem i w skrajnych przypadkach może dojść do sytuacji niechcianej przez użytkownika. Efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

Wychodząc naprzeciw:
https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/451
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/866

Postaramy się dodać w kolejnym release.
ALEX wrote: Tue Sep 03, 2024 7:46 am Możliwość wyboru, czy chcę, aby roleta się automatycznie kalibrowała, czy nie.
Wolałbym nie dodawać takiej funkcji.
ALEX wrote: Tue Sep 03, 2024 7:46 am Częsciej już Tauron wyłącza zasilanie ale wtedy i lokalny serwer nie pomoże :)
Myślę, że wtedy i przycisk ścienny nie pomoże ;)
klew

Utrata kalibracji jest dość nietypowym scenariuszem. Sterownik zgłasza taki problem, gdy teoretycznie (wg wcześniej skalibrowanych czasów zamykania i otwierania) dojedzie do krańcowej pozycji, a mimo to napęd nadal pracuje i pobiera prąd (a powinien się zatrzymać).
Sterownik utrzyma jeszce przez jakiś czas napięcie np. do zamykania rolety, ale nie zna jej faktycznej pozycji, więc ciężko powiedzieć co mógłby zrobić.
Ogólnie tego typu błąd nie powinien się pojawiać o ile tylko sterownik może taką roletą poruszać.
Jak masz podłączony mSRW i przyciski? Czy napęd pozwala też na sterowanie z jakiegoś innego źródła (np. pilot radiowy)?

Co masz na myśli pisząc, że nie da się "sterować lokalnie i zdalnie"? mSRW do lokalnego sterowania ma wejścia na fizyczne przyciski i jest zaprojektowany tak, aby dało się używać zarównio przycisków (z dostępem i bez dostępu do serwera) jak i zdalnie (przez serwer).
ALEX

Dziękuję :)

Return to “ZAMEL mSRW-01”