Zacinające się pomiary z DS18B20

User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

Czujniki 8szt mam po kilka sztuk na trzech liniach plus jeden przy ESP 3-2-2-1 schodzące się do jednej puszki a następnie 2metry przewodu i ESP
myszektbg
Posts: 86
Joined: Sat Jun 17, 2023 3:42 pm

Post

Ja mam w kotłowni zrobiony na wemosie pomiar na 3-ch czujnikach i czasami z jednego z nich pomiar zawiesza się na jakiejś wartości. Stawiam na czujnik, długość przewodów nie przekracza 2m rezystor chyba jest 4,7k. Kiedyś wezmę się za przerobienie tego bo marna jest tam przetwornica zasilająca która też może powodować zakłócenia i problemy, ale .... mało czasu. Zauważyłem że często przy słabym filtrowaniu zasilania na moduły typu wemos są problemy - niby działa ale.
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

DoktorPio wrote: Fri Jan 19, 2024 5:21 am
Duch__ wrote: Tue Jan 16, 2024 8:06 am Któryś czujnik zapewne sieje bo jest podróbką.
I chyba będę się skłaniał ku tej teorii 😕 Najgorsze jest to że dwa z siedmiu czujników mam pod izolacją na wymienniku ciepła 😭.
Będę musiał odłączyć poszczególne linie pomiarowe a następnie podłączać i wychwyci który to czujnik.
Poczytaj ten temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3716887.html
Image
User avatar
veeroos
Posts: 385
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

A to też jest fakt, ja kiedyś zamówiłem jakąś większą partię od Chińczyków i cała partia tak przełamywała odczyty że masakra, paręnaście stopni różnicy na nich było i to też nie tak samo, bo nie można sobie było korekty wprowadzić, bo czasami było 8 czasami 15 zależy jaką temperatura akurat była
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

I nadal jestem w kropce. Odpiąłem wszystkie czujniki i podłączyłem pierwsza gałąź zawierająca 3 czujniki przez kilka godzin było Ok a następnie zamrożenie wyników pomiaru. Zrobiłem restart ruszyło i znów godzinka i zwiecha. Pomyślałem ze to właśnie któryś z tych czujników jest walnięty. Ale testowo wypiąłem ta gałąź podłączyłem druga gałąź, pracowała godzinę może półtorej i zwiecha :( coraz bardziej mam wrażenie że to może coś w module ESP32 jest nie tak albo program jest źle skompilowany ? Co ciekawe te czujniki wcześniej były wpięte pod ESP 01 i działały super nic sie nie wieszało ?
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Jeżeli używasz GG to zacznij od aktualizacji...
https://gui-generic-builder.supla.io/
SOYER
Posts: 842
Joined: Wed Aug 10, 2022 12:29 pm
Location: Kryry

Post

Podłącz lapka pod esp na te kilka godzin. Może po logach coś wywnioskujesz.
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

Znalazłem jeszcze jeden punk zaczepienia to indukcja elektromagnetyczna :shock: . I tak myślę ze może to to ? Otóż przewody od DSów na odległości około 2-2.5m idą razem z przewodami 230V . Wcześniej wszystko działało na esp8266 bo było na pajęczynce i z dala od przewodów 230V Podłączyłem oscyloskop pod wolne żyły od DSów które biegną równolegle z tymi żyłami co są aktywne i uzyskałem takie wyniki. Po wyłączeniu zasilania 230V. Wykres tych żył był płaski. I co myślicie ? czy to może być dobry trop ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maciek663
Posts: 25
Joined: Thu Jan 11, 2024 6:33 am

Post

DSy to komunikacja cyfrowa - mój rekordzista ma przewód 18 metrów, z czego jakaś połowa odległości leci w krorytku razem z 230V i żadnych problemów z komunikacją nie ma od ponad roku.
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

Podmieniłem przewód zdała od przewodów i instancji 230v i podłączyłem oscyloskop i wykres wygląda o niebo lepiej. Zobaczę teraz jak się będzie zachowywał układ czy DSy będą robić zwiechy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”