Zacinające się pomiary z DS18B20

User avatar
iborkim
Posts: 79
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Post

U mnie też jest problem z zacinaniem na esp32-devkit (po około 12 godzinach GG v7.9.12) odczytu z 2xds18b20 (2x3metry), dodatkowo nie działa licznik energii CSE7766. Na esp8266 wszystko działa poprawnie (oled1.3", cse7766, 2xds18b20 termostat).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

iborkim wrote: Sun Jan 28, 2024 11:07 am U mnie też jest problem z zacinaniem na esp32-devkit (po około 12 godzinach GG v7.9.12) odczytu z 2xds18b20 (2x3metry), dodatkowo nie działa licznik energii CSE7766. Na esp8266 wszystko działa poprawnie (oled1.3", cse7766, 2xds18b20 termostat).

To już jest nas dwóch.
Ja zrobiłem kilkadziesiąt modyfikacji które nic nie pomogły !
Oto lista modyfikacji.
-zmiana rezystancji oporników podciągających od 0,8k do 5k skokiem co 0,5k z podglądem krzywej na oscyloskopie
-dołożenie kondensatorów filtrujących na zasilaniu DS18B20, 100uF+100nF
-zmiana zasilania DSów z 3,3V na 5V z podciągnięciem lini D do 3,3V
-zmiana zasilacza całego układu
-modyfikacja okablowania czujników DS 18B20 tak by nie biegły przy przewodach 230V
-całkowity demontaż płytki i okablowania i odsuniecie od wszelkich zasilań 230V
-dołożenie rezystorów 150ohm do lini D w miejscu gdzie się wszystkie linie D schodzą i lecą dalej do płytki
-zmiana całego wsadu na nowy wygenerowany GG maksymalnie okrojonego , tylko to co mi niezbędne
-nawet punkt dostępu WiFi był zmieniony (zmiana wzmacniacza sygnału)

Wszystkie te zmiany były wykonywane przez kilkanaście dni ciągle kontrolowane oscyloskopem. Modyfikację te powodowały ze układ powodował zacięcia mniej lub więcej co godzinę dwie lub 3 razy na dobę. Nadmienię że inne pomiary na DHT22 , licznik energii oraz BME280 działały cały czas normalnie bez jakichkolwiek zacięć ? W momencie gdy pomiary się zacinały na DSach i były wyświetlane ciągle te same zamrożone wyniki odłączyłem zasilanie DSów i przywróciłem zasilanie. A następnie odłączyłem linię D i podłączyłem. Nie było resetu wyników nadal wisiały. Dopiero reset ESP32 powodował ponowne uruchomienie pomiarów.
Nadmienię że DS mam chińskie z Ail

I teraz najciekawsze zamontowałem płytkę z ESP12 x4 przekaźniki w miejsce gdzie jest mnóstwo pola wytwarzanego przez 230V zasilacze impulsowe, linie do czójników położyłem razem z kablami 230V wywaliłem kondensatory filtrujące. Czyli wróciłem do pierwotnej instalacji i co ciekawe układ pracuje idealnie bez najmniejszych zacięć już trzecia dobę :shock: I to na chińskich DS18B20

Reasumując moje przemyślenia są takie. Albo walnięty jest układ ESP32 na płytce albo jakiś błąd w oprogramowaniu :( ?
Zamierzam kupić nowy układ ESP32 Espressif i wymienić.
User avatar
iborkim
Posts: 79
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Post

DoktorPio wrote: Sun Jan 28, 2024 11:57 am W momencie gdy pomiary się zacinały na DSach i były wyświetlane ciągle te same zamrożone wyniki odłączyłem zasilanie DSów i przywróciłem zasilanie. A następnie odłączyłem linię D i podłączyłem. Nie było resetu wyników nadal wisiały. Dopiero reset ESP32 powodował ponowne uruchomienie pomiarów.
U mnie identycznie. Zamówione nowe esp32-dev esp32s-mini esp32c-mini, będę testował.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Jak tak czytam ten wątek to czy ktokolwiek z was kupił te DSy na polskim rynku ? Jakiś Botland, Kamami, itp czy od chińczyka gdzie najtaniej?
Ja mam 8 w kotłowni pod 4.7kOm rezystorem i jednym GPIO, na sztukowanych przewodach do 3m i nigdy żadnego problemu, a działa to już ze dwa miesiące. Jedyne co zrobiłem to podpiąłem wszystkie, wsadziłem do tej samej temperatury i ustawiłem minimalnie korekty dla niektórych, tak, żeby pokazywały to samo.

Nikt z was też nie wrzucił logów z ESP, i nie widać czy zacinają się pomiary czy komunikacja
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jan 28, 2024 12:21 pm Jak tak czytam ten wątek to czy ktokolwiek z was kupił te DSy na polskim rynku ? Jakiś Botland, Kamami, itp czy od chińczyka gdzie najtaniej?
Ja mam 8 w kotłowni pod 4.7kOm rezystorem i jednym GPIO, na sztukowanych przewodach do 3m i nigdy żadnego problemu, a działa to już ze dwa miesiące. Jedyne co zrobiłem to podpiąłem wszystkie, wsadziłem do tej samej temperatury i ustawiłem minimalnie korekty dla niektórych, tak, żeby pokazywały to samo.

Nikt z was też nie wrzucił logów z ESP, i nie widać czy zacinają się pomiary czy komunikacja
Niech ten żuci kamieniem kto nie kupował DSów u Chińczyka :) Do tej feralnej płytki z ESP32 podłączyłem 5 sztuk oryginalnych DSów i równie szybko się zawiesiły pomiary :(
Jako że w suplowaniu jestem zielony to przyznaje ze nie wiem jak odczytać logi z ESP ? Prosił bym o pomoc jak to zrobić ;)
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

DoktorPio wrote: Sun Jan 28, 2024 2:20 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jan 28, 2024 12:21 pm Jak tak czytam ten wątek to czy ktokolwiek z was kupił te DSy na polskim rynku ? Jakiś Botland, Kamami, itp czy od chińczyka gdzie najtaniej?
Ja mam 8 w kotłowni pod 4.7kOm rezystorem i jednym GPIO, na sztukowanych przewodach do 3m i nigdy żadnego problemu, a działa to już ze dwa miesiące. Jedyne co zrobiłem to podpiąłem wszystkie, wsadziłem do tej samej temperatury i ustawiłem minimalnie korekty dla niektórych, tak, żeby pokazywały to samo.

Nikt z was też nie wrzucił logów z ESP, i nie widać czy zacinają się pomiary czy komunikacja
Niech ten żuci kamieniem kto nie kupował DSów u Chińczyka :) Do tej feralnej płytki z ESP32 podłączyłem 5 sztuk oryginalnych DSów i równie szybko się zawiesiły pomiary :(
Jako że w suplowaniu jestem zielony to przyznaje ze nie wiem jak odczytać logi z ESP ? Prosił bym o pomoc jak to zrobić ;)
W co mam rzucić ? :D

Podłącz ESP do komputera , w Arduino IDE masz możliwość podglądu "Serial port" o ile dobrze pamiętam. Albo ściągnij Putty i tam też można podejrzeć komunikację po wybraniu portu do którego jest to podpięte, przy prędkości komunikacji 115200 lub 74880, w zależności od tego czy będzie wyświetlało czytelny tekst czy krzaki. To są podstawy od których by trze było zacząć i są opisane w necie w szczegółach.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

DoktorPio wrote: Sun Jan 28, 2024 2:20 pm Jako że w suplowaniu jestem zielony to przyznaje ze nie wiem jak odczytać logi z ESP ? Prosił bym o pomoc jak to zrobić ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/guide/diagnostyka
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
DoktorPio
Posts: 35
Joined: Thu Apr 21, 2022 7:41 pm

Post

Witam wgrałem wsad wygenerowany w nowej wersji GG v7.12.00 na początek tylko obsługa DS i przekaźników a nast. Wszystko działo bez zawieszeń i FREZZE . Wiec ponownie wgrałem wsad wygenerowany o dodatkowe czujniki i opcje i hulało bez najmniejszego problemu. Mało tego wsadziłem moduł do docelowej skrzynki gdzie jest dużo zanuceń 230V wywaliłem wszystkie filtry DC na zasilaniu czujników. I wszystko śmiga? Dziś ponownie wgrałem nowy wsad GG V7.12.05 z wszystkimi czujnikami i opcjami jakie chciałem i zobaczymy jak będzie hulać czy nie będzie zamrożeń.
User avatar
iborkim
Posts: 79
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Post

Wczoraj wgrałem GG v7.12.02 i ds18b20 nie zacięło ponad 24h (przedtem po 12h), działa pomiar cs7766, wyświetlacz oled, mam tylko problem z termostatem co bym nie ustawił to po restarcie jest zawsze włączony (bez ustawienia jako termostat przekaźnik działa prawidłowo), oraz nie działa "RESTART" w GUI.
Jutro wgram GG v7.12.05 i potestuję.
Na nowym esp32 z GG v7.12.05 "RESTART" w GUI tez nie działa.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rotkeh
Posts: 20
Joined: Sun May 28, 2023 10:48 pm

Post

U mnie po wgraniu nowego termostatu ta sama sytuacja zacinające się pomiary. Wcześniej miałem wgraną wersje "termostat_v4.9.8" na dwóch niezależnych instalacjach chodziło to poprawnie. Teraz obydwie instalacje zawieszają się . Wersje wgrane to GG v7.10.9 i kilka dni później GG v7.11.8 . Jedyne co zmieniłem to oprogramowanie , rezystory i czujniki nie zmieniły położenia ani wartości.

edit. Zrobiłem aktualizację do wersji. GG v7.12.05 od 20 godzin wszystko pracuje prawidłowo.

edit : Nie do końca jest wszystko ok . Jeśli urządzenie w moim wypadku Sonoof Basic R2 straci zasilanie to po powrocie zasilania temperatury są zawieszone. Jak po uruchomieniu zrobię restart urządzenia ze strony konfiguracyjnej to pracuje poprawnie. Możecie to sprawdzić czy u was też tak jest. GG v7.12.05.
DoktorPio wrote:
iborkim wrote:

Return to “Ogólna dyskusja”