A to i tak się ogarnie Będzie się testować.
ZAPROSZENIE DO TESTÓW INW-01 :)
-
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Jeżeli bym sobie podłaczyć czujkę PIR (np. Satel SLIM) to czy teraz lub w przyszłości będę mieć w aplikacji podgląd obeczności osób w zasięgu, bez powiadomie tylko np. czerwona kropa czujka nikogo nie wykrywa zielona kropk ktoś/coś jest (z podgldem na żywo)?
Czy jest planowane może takie połączenie, wg. harmonogramu GKW nie ogrzewa ale jeżeli ktoś jest w pomieszczeniu to ma nadrzędnie na ten czas włączyć ogrzewanie?
Czy jest planowane może takie połączenie, wg. harmonogramu GKW nie ogrzewa ale jeżeli ktoś jest w pomieszczeniu to ma nadrzędnie na ten czas włączyć ogrzewanie?
Last edited by rav.b on Fri Feb 02, 2024 9:27 am, edited 1 time in total.
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
-
Będziesz mieć tylko i wyłącznie podgląd, jak czujka wykryje ruch. A sygnał o wykryciu ruchu trwa kilka sekund.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Ok, myślałem że czujka zwiera styki na czas wykrycia, jak już nie wykrywa to nie zwiera.Robert Błaszczak wrote: ↑Fri Feb 02, 2024 9:27 am Będziesz mieć tylko i wyłącznie podgląd, jak czujka wykryje ruch. A sygnał o wykryciu ruchu trwa kilka sekund.
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
-
INW-01 ma 4 kanały czujnika binarnego. W Supli ich stan jest prezentowany przy pomocy dwóch ikonek. Od dawna można wgrać tam dwie dowolne ikonki i może tam wrzucić wielką czerwoną kropkę i wielką zieloną kropkę .
Działa to analogicznie do czujników otwarcia (np. w SBW), czujników poczty itp.
Do INW-01 możesz podłączyć czujki PIR, pracujące w tym samym zakresie napięć co INW-01 (6 - 24 V).
Aby wykrywanie stanu działało prawidłowo, urządzenie/czujnik powinien rozłączać potencjał, który idzie na INW-01.
INW-01 wykrywa zarówno pojawienie się napięcia +, ale także reaguje na pojawienie się zwarcia do masy "-", GND.
W opisie Satel Slim jest napisane, że tam jest przekaźnik NC, więc powinno to działać, ale aby na 100% potwierdzić, to musiałbym to mieć w ręce i sprawdzić jak działa.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Super, dzięki za info
Z tymi kropkami to bardziej mi chodziło o taki dedykowany panel podglądowy w aplikacji, aby szybko sprawdzić czy ktoś/coś znajduje się w danym pomieszczeniu
albo:
Z tymi kropkami to bardziej mi chodziło o taki dedykowany panel podglądowy w aplikacji, aby szybko sprawdzić czy ktoś/coś znajduje się w danym pomieszczeniu
albo:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Myślę, że mylisz czujnik ruchu z czujnikiem obecności. Czujka ruchu, jak chłopaki wcześniej pisali, da Ci sygnał na chwilę. Czujnik obecności podaje sygnał cały czas, jak "widzi" kogoś.
Uprzedzam pytanie: nie, w supli nie ma zaimplementowanego żadnego czujnika obecności. A trochę szkoda
-
Chyba generalnie "w supli" nie ma czujników bo to hardware. W cloudzie masz czujnik np. otwarcia drzwi lub okna, to są czujniki binarne, zmień ikonkę na wspomniane kropki i masz "czujnik". A co do hardware'u to podepniej LD2410B do esp i masz gotowy czujnik obecności konfigurowalny przez BT.
YoMan
-
Jak Ci się LD2410B sprawdza? Czy on wykrywa obecność np. przez cały czas snu? Rozumiem, że aby mieć pełną wiedzę o obecności domownika w domu/mieszkaniu, należy taki LD2410B umieścić w każdym pokoju?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Ja akurat zamontowałem nad stołem do majsterkowania bo zapominałem wyłączyć światło, a znowu czujnik ruchu zawsze wyłączał światło kiedy lutowałem 6 nóżkę na pcb ... ale tam nie śpię więc nie wiemRobert Błaszczak wrote: ↑Fri Feb 02, 2024 7:27 pm Jak Ci się LD2410B sprawdza? Czy on wykrywa obecność np. przez cały czas snu? Rozumiem, że aby mieć pełną wiedzę o obecności domownika w domu/mieszkaniu, należy taki LD2410B umieścić w każdym pokoju?
Z moich obserwacji nieruchome ciało też jest wykrywane dlatego do pomieszczenia gdzie śpisz to raczej ciężko za to sprawdzi sie w toalecie (U know what I mean).
Ale żeby nie było tak prosto ...
1. sam czujnik ma wyjście binarne, które możesz prosto podłączyć do wemosa i wtedy przez BT konfigurujesz kiedy ma podać sygnał i jaki (HI/LOW), wybierasz odległości konkretne, siłę sygnału i czy stały czy ruch ale sprowadza się do określenia warunków. Lepsza zabawa byłaby (ale nie znaleźli się chętni do "pracy" nad kolegą krychą), gdyby przekazać do supli te dane, które on wystawia przez UART. Masz tam wszystkie dane łącznie z jasnością i możesz wtedy warunkować w zależności od pory dnia, dnia tygodnia, etc.
2. dużo wyższy level - jeden kolega na forum HA opisał jak za pomocą tych czujników (i chyba jeszcze innych LD ....) zrobił soft do śledzenia ruchów ludzi w budynku i przewidywania ich przemieszczania się. W efekcie światło włącza się zanim wejdziesz do pokoju bo system "wie" że tam idziesz. Ja nawet nie zrozumiałem tłumaczenia działania tego czegoś
Dla przykładu ustawienia czujnika, może trochę pomogą wyjaśnić możliwości.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan