Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.
GG v7.14.05
Ktoś może sprawdzić i potwierdzić takie zachowanie u siebie?
KPOP i KLOP
-
Może Twoje urządzenie nadpisuje ustawienia w cloud ?
-
Mam kilka różnych czujników podłączonych za pomocą KPOP.Yepestis wrote: ↑Wed Apr 10, 2024 6:22 am Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.
Nigdzie nie występuje problem utraty historii po przeładowaniu lub zaniku zasilania.
Czujniki: BME280( rozdzielone kanały na Temperaturę, Wilgotność i Ciśnienie), AS5600.
Dane są gromadzone od 19.03.
Last edited by iM@rek on Wed Apr 10, 2024 9:00 am, edited 1 time in total.
-
Zauważyłem inną niedogodność:
Mam KPOP dla czujnika ciśnienia wydzielonego z BME280.
Na stronie supla.org zakres wartości na osi ciśnienia (Y) jest ustawiony od 0 do 1200hpa.
Powoduje to "spłaszczenie" wykresu ciśnienia do linii prostej - w praktyce zmiany ciśnienia są w zakresie około 990-1020hpa.
Dla innych czujników, np. temperatury - nie widzę takiego problemu, bo zakres zmian jest od około -5C do 30C.
W aplikacji mobilnej na IOS wszystko jest prezentowane z większą rozdzielczością - można "rozsunąć" zakres wartości na osi Y
Czy można zmienić skalę/ zakres wartości osi Y dla tego wykresu?
Mam KPOP dla czujnika ciśnienia wydzielonego z BME280.
Na stronie supla.org zakres wartości na osi ciśnienia (Y) jest ustawiony od 0 do 1200hpa.
Powoduje to "spłaszczenie" wykresu ciśnienia do linii prostej - w praktyce zmiany ciśnienia są w zakresie około 990-1020hpa.
Dla innych czujników, np. temperatury - nie widzę takiego problemu, bo zakres zmian jest od około -5C do 30C.
W aplikacji mobilnej na IOS wszystko jest prezentowane z większą rozdzielczością - można "rozsunąć" zakres wartości na osi Y
Czy można zmienić skalę/ zakres wartości osi Y dla tego wykresu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Własna kompilacja czy Gui-Generic?iM@rek wrote: ↑Wed Apr 10, 2024 8:44 amMam kilka różnych czujników podłączonych za pomocą KPOP.Yepestis wrote: ↑Wed Apr 10, 2024 6:22 am Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.
Nigdzie nie występuje problem utraty historii po przeładowaniu lub zaniku zasilania.
Czujniki: BME280( rozdzielone kanały na Temperaturę, Wilgotność i Ciśnienie), AS5600.
Dane są gromadzone od 19.03.
-
Dostałem wreszcie te FRAM MB85RC64TA i adaptery SOP8.
Pytanie: mam stację pogodową, w której korzystam z 4xGPM:
1 - 1/3 BME280 - Temperatura
2 - 1/3 BME280 - Wilgotność
3 - 1/3 BME280 - Ciśnienie
4 - AS5600 - Kierunek wiatru
Dodatkowo:
5 - DS18b20 - Kanał temp - Temperatura
6 - Licznik impulsów - ilość opadów
Które dane z kanałów od 1 do 6 będą zapisywane w FRAM?
Zakładam, że dane z licznika impulsów, ale czy coś jeszcze?
Czy dane z kanałów GPM też?
-
Żaden z tych kanałów nie przechowuje "stanu", więc nie będą używały z klasy Storage opartej o FRAM.
KPOP/KLOP przechowuje konfigurację, ale używa do tego klas "Config", które są na razie tylko na flashu.
KPOP/KLOP przechowuje konfigurację, ale używa do tego klas "Config", które są na razie tylko na flashu.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
"Żaden..." czy to dotyczy również licznika impulsów?
1 - 4 - KPOP - rozumiem, nie używają
5 - DS, ok, nie używa
a 6 - licznik impulsów?
-