KPOP i KLOP

Yepestis
Posts: 616
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Post

Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.

GG v7.14.05

Ktoś może sprawdzić i potwierdzić takie zachowanie u siebie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Może Twoje urządzenie nadpisuje ustawienia w cloud ?
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Yepestis wrote: Wed Apr 10, 2024 6:22 am Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.
Ktoś może sprawdzić i potwierdzić takie zachowanie u siebie?
Mam kilka różnych czujników podłączonych za pomocą KPOP.
Nigdzie nie występuje problem utraty historii po przeładowaniu lub zaniku zasilania.
Czujniki: BME280( rozdzielone kanały na Temperaturę, Wilgotność i Ciśnienie), AS5600.
Dane są gromadzone od 19.03.
Last edited by iM@rek on Wed Apr 10, 2024 9:00 am, edited 1 time in total.
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Zauważyłem inną niedogodność:
Mam KPOP dla czujnika ciśnienia wydzielonego z BME280.
Na stronie supla.org zakres wartości na osi ciśnienia (Y) jest ustawiony od 0 do 1200hpa.
Powoduje to "spłaszczenie" wykresu ciśnienia do linii prostej - w praktyce zmiany ciśnienia są w zakresie około 990-1020hpa.
Dla innych czujników, np. temperatury - nie widzę takiego problemu, bo zakres zmian jest od około -5C do 30C.
W aplikacji mobilnej na IOS wszystko jest prezentowane z większą rozdzielczością - można "rozsunąć" zakres wartości na osi Y

Czy można zmienić skalę/ zakres wartości osi Y dla tego wykresu?
wykres HPA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Yepestis
Posts: 616
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Wed Apr 10, 2024 8:44 am
Yepestis wrote: Wed Apr 10, 2024 6:22 am Zauważyłem problem dla KPOP z historią. Mam włączoną historie w cloud i wszystko działa do czasu restartu zasilania, wtedy historia sama się wyłącza. Problem występuje w czujniku jakości powietrza Vindriktning z Ikea.
Ktoś może sprawdzić i potwierdzić takie zachowanie u siebie?
Mam kilka różnych czujników podłączonych za pomocą KPOP.
Nigdzie nie występuje problem utraty historii po przeładowaniu lub zaniku zasilania.
Czujniki: BME280( rozdzielone kanały na Temperaturę, Wilgotność i Ciśnienie), AS5600.
Dane są gromadzone od 19.03.
Własna kompilacja czy Gui-Generic?
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Yepestis wrote: Wed Apr 10, 2024 9:22 am
iM@rek wrote: Wed Apr 10, 2024 8:44 am Mam kilka różnych czujników podłączonych za pomocą KPOP.
Nigdzie nie występuje problem utraty historii po przeładowaniu lub zaniku zasilania.
Czujniki: BME280 (rozdzielone kanały na Temperaturę, Wilgotność i Ciśnienie), AS5600.
Dane są gromadzone od 19.03.
Własna kompilacja czy Gui-Generic?
Szkielet to GG Krychy88 plus własne dopiski na bazie przykładów GPM Klewa
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

klew wrote: Fri Apr 05, 2024 7:20 pm
iM@rek wrote: Tue Mar 19, 2024 7:23 pm
Duch__ wrote: Tue Mar 19, 2024 6:28 pm Pamietaj że sufiks jest zapisywany we flashu przy każdej jego zmianie.
Jeśli to było do mnie w kontekście ograniczonej żywotności flasha ESP32, to zamówiłem już pamięci FRAM.
Konfiguracja kanału zapisuje się we flashu. Dla fram jest tylko zrobiony "Storage" dla stanu kanałów (np stan licznika impulsów, stan przekaźnika). Konfiguracja nie była planowana do przechowywania stanu ...
Dostałem wreszcie te FRAM MB85RC64TA i adaptery SOP8.
Pytanie: mam stację pogodową, w której korzystam z 4xGPM:
1 - 1/3 BME280 - Temperatura
2 - 1/3 BME280 - Wilgotność
3 - 1/3 BME280 - Ciśnienie
4 - AS5600 - Kierunek wiatru

Dodatkowo:
5 - DS18b20 - Kanał temp - Temperatura
6 - Licznik impulsów - ilość opadów

Które dane z kanałów od 1 do 6 będą zapisywane w FRAM?
Zakładam, że dane z licznika impulsów, ale czy coś jeszcze?
Czy dane z kanałów GPM też?
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Żaden z tych kanałów nie przechowuje "stanu", więc nie będą używały z klasy Storage opartej o FRAM.
KPOP/KLOP przechowuje konfigurację, ale używa do tego klas "Config", które są na razie tylko na flashu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

klew wrote: Thu Apr 11, 2024 8:28 am Żaden z tych kanałów nie przechowuje "stanu", więc nie będą używały z klasy Storage opartej o FRAM.
KPOP/KLOP przechowuje konfigurację, ale używa do tego klas "Config", które są na razie tylko na flashu.
"Żaden..." czy to dotyczy również licznika impulsów?
1 - 4 - KPOP - rozumiem, nie używają
5 - DS, ok, nie używa
a 6 - licznik impulsów?
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Thu Apr 11, 2024 8:52 am "Żaden..." czy to dotyczy również licznika impulsów?
1 - 4 - KPOP - rozumiem, nie używają
5 - DS, ok, nie używa
a 6 - licznik impulsów?
Licznik impulsów używa. Przepraszam, za szybko czytałem wiadomość :)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “GUI Generic”