Niewyłumaczalne otwarcie bramy

djalex

Jeszcze Sonoff SV z tańszej alternatywy. Pewnie kolega ma "przerobionego" miniacza - to nie jest dobry pomysł by sterować tym bramą.
mbenesz

Właśnie pojawił mi się ten sam problem z samoczynnym otwieraniem bramy na sterowniku SBW-02 i napędzie CAME.

1: Sterownik działał bez problemu od prawie roku, sieci, odległości, siła Wifi na 55% - nic się nie zmieniło
2: 3-ci dzień z rzędu brama się otwiera samoczynnie w okolicach godziny 11:00
3: Nie ma na bramę ustawionych żadnych scen, harmonogramów, linków bezpośrednich
4: Przez pewien czas, brama nie reaguje na żadne komunikaty z aplikacji: nie można zamknąć, otworzyć, potrafi zatrzymać się w połowie, po 10 min. sama się potrafi zamknąć i już nie otworzyć
5: Popołudniami problem znika, wszystko działa jak dawniej
6: Restartowałem napięcie na bramie i tym samym Supli, ale to nic nie pomaga

Co jeszcze sprawdzić? Usunąć i dodać sterownik do konta? Szlag trafił sterownik?

Wiem, że logów nie ma, więc nie sprawdzę skąd pochodzą komunikaty otwarcia?
Mario78

A może wina temperatury?
Nie jest czasem tak ze słońce ci przegrzewa miejsce gdzie masz sterownik bramy?
mbenesz

Mario78 wrote: Wed May 01, 2024 11:55 am A może wina temperatury?
Nie jest czasem tak ze słońce ci przegrzewa miejsce gdzie masz sterownik bramy?
Sterownik jest napędzie bramy, może coś tam jest na słońcu, ale na pewno nie jest dziś cieplej niż lato zeszłego roku.
Jak temperatura miałaby wpływać na samoistną pracę sterownika?
klew

Możesz odłączyć sterownik od napędu na kilka dni. Jeśli problem wystąpi, to nie jest to wina sterownika. Jeśli nie wystąpi, to podłącz ponownie i sprawdź czy się powtórzy
mbenesz

klew wrote: Wed May 01, 2024 12:28 pm Możesz odłączyć sterownik od napędu na kilka dni. Jeśli problem wystąpi, to nie jest to wina sterownika. Jeśli nie wystąpi, to podłącz ponownie i sprawdź czy się powtórzy
Brama po otwarciu wyświetla licznik pozostały do zamknięcia. Jak był problem ze sterownikiem to licznik się zmniejszał. Odpiąłem sterownik, brama zaczęła działać poprawnie, podłączyłem sterownik i przez 5 dni był spokój.

Dziś problem wrócił, zupełnie przypadkiem znowu w okolicach godziny 11 i znowu zdalnie nie reagowała przez prawie godzinę. Po tym czasie jak zwykle sama się zamknęła. Próba otwarcia dotarła do sterownika z parominutowym opóźnieniem i znowu się nie da zamknąć.

Dobrze jakby się wypowiedział ktoś z Supli, bo podejrzane jest to, że zawsze się to dzieje w określonych godzinach, tak jakby z zewnątrz przyszedł sygnał otwarcia
klew

mbenesz wrote: Wed May 08, 2024 9:59 am Brama po otwarciu wyświetla licznik pozostały do zamknięcia.
Co to znaczy? Masz na myśli napęd sterujący bramą? Czy w Supli gdzieś jakiś licznik widzisz?
mbenesz wrote: Wed May 08, 2024 9:59 am Jak był problem ze sterownikiem to licznik się zmniejszał. Odpiąłem sterownik, brama zaczęła działać poprawnie, podłączyłem sterownik i przez 5 dni był spokój.

Dziś problem wrócił, zupełnie przypadkiem znowu w okolicach godziny 11 i znowu zdalnie nie reaguje. Dobrze jakby się wypowiedział ktoś z Supli, bo podejrzane jest to, że zawsze się to dzieje w określonych godzinach, tak jakby z zewnątrz przyszedł sygnał otwarcia
Sprawdź jeszcze jaką masz wersję softu na SBW. Jeśli nie masz aktualnej, to zrób aktualizację. Na updates.supla.org możesz sprwadzić jaka jest najnowsza wersja.

Serwer Supli sam z siebie nie będzie otwierał/zamykał bramy. Jedyne opcje to gdy masz jakieś automatyzacje, harmonogramy, integracje z google home, alexa, HA itd. i jeśli stamtąd coś przychodzi. Ale samo z siebie też nie przyjdzie.

Natomiast piszesz, że sterownik zdalnie nie reaguje, gdy pojawia się problem. To sugeruje, że coś raczej dzieje się lokalnie ze sterownikiem/napędem bramy. Może jakieś problemy z zasilaniem, albo awaria SBW. Najlepiej byłoby zobaczyć jak zachowuje się dioda na SBW, gdy występuje problem. Sprawdzić napięcie zasilające itd.
Można reklamować SBW, ale nie wykluczałbym też, że problemu nie ma po stronie napędu bramy - wtedy wymiana SBW nic tu nie pomoże.
mbenesz

klew wrote: Wed May 08, 2024 10:52 am Co to znaczy? Masz na myśli napęd sterujący bramą? Czy w Supli gdzieś jakiś licznik widzisz?
Licznik jest pod pokrywą napędu bramy, tam też siedzi sterownik

klew wrote: Wed May 08, 2024 10:52 am Sprawdź jeszcze jaką masz wersję softu na SBW. Jeśli nie masz aktualnej, to zrób aktualizację. Na updates.supla.org możesz sprwadzić jaka jest najnowsza wersja.
Wersja to 2.8.53, ale sprawdzę czy jest coś nowego. Nie wiedziałem, że można to aktualizować.
klew wrote: Wed May 08, 2024 10:52 am Natomiast piszesz, że sterownik zdalnie nie reaguje, gdy pojawia się problem. To sugeruje, że coś raczej dzieje się lokalnie ze sterownikiem/napędem bramy. Może jakieś problemy z zasilaniem, albo awaria SBW. Najlepiej byłoby zobaczyć jak zachowuje się dioda na SBW, gdy występuje problem. Sprawdzić napięcie zasilające itd.
To już sprawdzałem. Dioda jest, sterownik jest aktywny, mam inne odczyty ze sterownika.
klew wrote: Wed May 08, 2024 10:52 am
Można reklamować SBW, ale nie wykluczałbym też, że problemu nie ma po stronie napędu bramy - wtedy wymiana SBW nic tu nie pomoże.
Dziwna jest tylko powtarzalność problemu w tych samych godzinach, bo tylko sterownik Supli ma jakiś kontakt z zewnętrznym sygnałem, no chyba, że ktoś nadaje na częstotliwości bramy... :roll:

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, dam znać jak poszło
mbenesz

PS: Jest dostępny update. Czy jest gdzieś opisana procedura jak go przeprowadzić?
klew

Czyli SBW jest dostępne, tylko próba sterowania nie wywołuje żadnego efektu na bramie?
Jeśli tak, to gdy problem wystąpi i będziesz przy bramie, to sprawdź czy słychać przełączanie przekaźnika jak próbujesz z Supli nim sterować.
Jeśli będzie słychać cykanie, to problem jest raczej po stronie napędu.

Return to “Pomoc”