ESP-01 LED dimmer

Fryga

Kuba,

skompiluj proszę gotowy plik do pobrania. Chętnie odpaliłbym na pająku - ale mam Arduino IDE, wiem że używasz czegoś lepszego pod te kompilacje.

dzieki
QBA-dev

andras wrote: Fri Nov 29, 2024 9:26 pm Masz takie płytki do odsprzedania ?
Cześć

Tak. Zamówiłem więcej. Chcesz same płytki czy już polutowane i z wgranym oprogramowaniem?
Nie zaglądam na forum codziennie. Jak coś to pisz na PW to znajdziemy jakąś szybszą drogę komunikacji
QBA-dev

Fryga wrote: Sat Nov 30, 2024 5:46 pm Kuba,

skompiluj proszę gotowy plik do pobrania. Chętnie odpaliłbym na pająku - ale mam Arduino IDE, wiem że używasz czegoś lepszego pod te kompilacje.

dzieki
Postaram się jak dziś wrócę do domu. Co do pająka to jest kilka rzeczy o których musisz wiedzieć:
- w dimmerze od wersji 1.1 zastosowałem do odczytu wejść expander na i2c(PCA9536) bo te czujnki PIR zaraz po zasileniu startują ze stanem wysokim na wyjściu i wprowadzały mi ESP w tryb programowania(miałem odwróconą logikę na tranzystorach), puszczenie tego bezpośrednio też nie pomogło bo nie zawsze te czujniki startują idealnie w tym samym momencie co ESP i też czasem wchodził tryb programowania.
W wersji softu na 1.0 tego expandera nie ma, ale spodziewaj się problemów ze startowaniem ESP-01 gdy masz podłączone czujniki PIR. Z przyciskami nie ma tego problemu

- jak chodzi o RGB to znów ESP-01 nie ma wystarczającej ilości GPIO żeby sterować liniami RGBW i mam tam dedykowany scalak - PCA9632 generujący sygnały PWM

Ogólnie to ja piszę pod ESP8266_RTOS_SDK i ESP-IDF czyli środowiska udostępniane przez Espressif - producenta układów ESP

Jak coś to tu jest kod źródłowy.
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-firmware

Z tym że ESP8266_RTOS_SDK praktycznie przestał być rozwijany jakieś 2 lata temu i trzeba kilka rzeczy poprawić żeby się udało skompilować kod na ESP-01. Zgłaszałem to jako Pull Requesty do panów chińczyków, ale wiszą one i wiszą bez odpowiedzi. Prawdopodobnie Espressif olał już temat ESP8266.
Na większe płytki z więcej niż 1MB pamięci powinno się kompilować bez żadnych problemów
QBA-dev

Cześć w załączniku firmware od dimmera w wersji 1.0 i 1.2
1.0 nie potrzebuje expandera GPIO można śmiało wgrywać na ESP-01

pinout:
GPIO_NUM_3 - PWM do sterowania LEDami
GPIO_NUM_0 - wejście 1 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji
GPIO_NUM_2 - wejście 2 - potrójne kliknięcie powoduje start trybu konfiguracji

W trybie konfiguracji pojawi się nowa sieć WiFi: ESP01-DIMMER-XXXX po podłączeniu się do niej wchodzimy na stronę 192.168.4.1 i ustawiamy parametry wifi i konta supla. Dodawanie przez kreator w aplikacji jeszcze nie działa

@Fryga
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
QBA-dev

Tak powoli powoli temat idzie do przodu - idziemy w full Open Source

Udostępniłem właśnie projekty płytek z tego tematu na githubie:
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-hardware

Można pobierać i samemu sobie zrobić, ewentualnie poprosić mnie o płytki bo kilka jeszcze mam.

Na tym repo będą się też pojawiały instrukcje obsługi pisane w ASCII doc. Dawno temu pisałem o tym na forum ale nie spotkało się to podejście z większym zainteresowaniem. Ja używam ASCII doc w pracy do pisania instrukcji czasem w kilku językach i świetnie mi się to sprawdza. Może komuś też się spodoba
rafalekkalwak@wp.pl

QBA-dev wrote: Mon Dec 30, 2024 8:05 pm Tak powoli powoli temat idzie do przodu - idziemy w full Open Source

Udostępniłem właśnie projekty płytek z tego tematu na githubie:
https://github.com/QB4-dev/esp-supla-hardware

Można pobierać i samemu sobie zrobić, ewentualnie poprosić mnie o płytki bo kilka jeszcze mam.

Na tym repo będą się też pojawiały instrukcje obsługi pisane w ASCII doc. Dawno temu pisałem o tym na forum ale nie spotkało się to podejście z większym zainteresowaniem. Ja używam ASCII doc w pracy do pisania instrukcji czasem w kilku językach i świetnie mi się to sprawdza. Może komuś też się spodoba
Ciekawy format ten ASCII doc

Markdown jest bardziej popularny , w życiu o tym nie słyszałem a też kiedyś szukaliśmy czegoś do dokumentacji w robocie , i padło na Sphinxa wtedy a teraz tylko Markdown bo jest wspierany przez githuba czy Azure devops

Return to “Projekty użytkowników”