Testuj z Nami: Proste Sterowanie Bramą przez Supla 📱🚪

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Juszczaczek1

Chętnie przetestuję
Mam 2 napędy FAAC 740 oraz FAAC d600
piotrekfaracik@wp.pl

Bardzo chętnie przetestuje
Somfy i BFT
BlueInsi

Witam, jako iż jestem monterem automatyki bramowej różnych firm - Tousek, Roger, BFT, Nice, Faac, Dea, byłbym w stanie przetestować w wielu miejscach z różnymi typami.

Chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie kopiuje kod zmienny? Czy odczytuje tylko część „stały” kod i nim operuje ?
robertgonta

Chętnie przetestuje na bramie Came
suplainowator

mareks6 wrote: Wed Feb 28, 2024 10:07 pm chwila, chwila - a od kiedy to "da się" kopiować piloty ze zmiennym kodem? :o :shock:

Czytając poprzednie komentarze, wychodzi na to, że ten moduł może tak owe piloty też kopiować. Z tego co się orientuję (proszę mnie poprawić jeśli czegoś nie wiem) to po to ten system zmiennokodowy został stworzony by nie dało się stojąc za rogiem skopiować czyjegoś pilota i tym samym włamać do domu/garażu czy też samochodu. Zdaje się, że tam działa specjalny algorytm który przy każdym nadawaniu zmienia kod i tylko sparowane urządzenie odbiorcze i pilot wiedzą jaki będzie następny kod. Nawet jeśli uda nam się skopiować kod jakiegoś takiego pilota, to ten kod może zadziałać tylko raz, pod warunkiem, że urządzenie odbiorcze go nie zdążyło odebrać (bo wtedy kod będzie już nie ważny)

Proszę więc o info jak to w końcu jest z tym Waszym sterownikiem. Mam napęd bramy wjazdowej firmy Hato ze zmiennym kodem pilotów i z tego co się już orientowałem, to układy HCS200 i ich rodzina poza zmiennym kodem mają jeszcze zapisany podczas programowania kod producenta, przez co piloty zmiennokodowe na tych samych układach, lecz z innych firm (np nice, faac itp) nie współpracują z hato i odwrotnie
:roll: Faktycznie nie ma możliwości kopiowania pilotów, w przypadku jak kopiujemy pilot z zmiennym kodem (dla typu bram obsługiwanych przez pilota/clonera) kopiujemy pilot - nadajemy mu rodzaj bramy z którą współpracujemy - następnie musimy go wprogramować klasyczną metodą - przygotujemy z czasem kilka filmików i zbudujemy bazę kompatybilnych i potwierdzonych bram. :geek:
Mmof

mareks6 wrote: Wed Feb 28, 2024 10:07 pm chwila, chwila - a od kiedy to "da się" kopiować piloty ze zmiennym kodem? :o :shock:

Czytając poprzednie komentarze, wychodzi na to, że ten moduł może tak owe piloty też kopiować. Z tego co się orientuję (proszę mnie poprawić jeśli czegoś nie wiem) to po to ten system zmiennokodowy został stworzony by nie dało się stojąc za rogiem skopiować czyjegoś pilota i tym samym włamać do domu/garażu czy też samochodu. Zdaje się, że tam działa specjalny algorytm który przy każdym nadawaniu zmienia kod i tylko sparowane urządzenie odbiorcze i pilot wiedzą jaki będzie następny kod. Nawet jeśli uda nam się skopiować kod jakiegoś takiego pilota, to ten kod może zadziałać tylko raz, pod warunkiem, że urządzenie odbiorcze go nie zdążyło odebrać (bo wtedy kod będzie już nie ważny)

Proszę więc o info jak to w końcu jest z tym Waszym sterownikiem. Mam napęd bramy wjazdowej firmy Hato ze zmiennym kodem pilotów i z tego co się już orientowałem, to układy HCS200 i ich rodzina poza zmiennym kodem mają jeszcze zapisany podczas programowania kod producenta, przez co piloty zmiennokodowe na tych samych układach, lecz z innych firm (np nice, faac itp) nie współpracują z hato i odwrotnie
A no mylisz się można nie tyle co kopiować a dodawać piloty ale jest to z reguły przez odpowiednie naciśnięcie klawiszy (klawisza) a dodatkowo większość wymaga tego że być w zasięgu centrali bramowej. Tak jak piszę trochę to źle określili pisząc kopiowanie jest to dodawanie pilota do centrali zdalnie.

A chętnie przetestuję BFT A600 .
Last edited by Mmof on Thu Feb 29, 2024 5:13 am, edited 1 time in total.
Duch__

I czar prysł :lol:
mareks6

Mmof wrote: Thu Feb 29, 2024 5:11 am

A no mylisz się można nie tyle co kopiować a dodawać piloty ale jest to z reguły przez odpowiednie naciśnięcie klawiszy (klawisza) a dodatkowo większość wymaga tego że być w zasięgu centrali bramowej. Tak jak piszę trochę to źle określili pisząc kopiowanie jest to dodawanie pilota do centrali zdalnie.

A chętnie przetestuję BFT A600 .
A no w takim razie się nie myliłem, bo to że dodawać można piloty to wiem doskonale. Robiłem to wielokrotnie. Chodziło mi tylko właśnie o słowo "kopiowanie" i twierdzenie, że to dla osób nie chcących ingerencji w instalację elektryczną czy mechaniczną napędu. Także bez minimalnej ingerencji w sterownik (programowanie) się nie obejdzie
krystkry

Wybudowałem dom, mimo braku doświadczenia i jeszcze wtedy umiejętności wykonałem sam instalację elektryczną. Teraz, gdy już się wprowadziliśmy czas na usmartowienie domu.. i dzięki Waszemu ogłoszeniu chciałbym aby bramy (bo mamy dwie, wiśniowskiego z silnikami moto) stały się pierwsze.

Zawodowo zajmuje się rozwojem oprogramowania także zapewniam, że moje testy i wyniki będą kompetentne i obszerne.

Jestem zatem chętny do testów :)
Last edited by krystkry on Thu Feb 29, 2024 5:46 am, edited 1 time in total.
Duch__

Uważam że lepsze sbw, bo bynajmniej widać stan bramy (pod warunkiem montażu czujnika). Już widzę te komentarze że nie widać czy brama jest otwarta czy zamknięta.

Return to “Pomysły i koncepcje”