Aktualizacja GUI Generic

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4115
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

A na przykład z poniżej zacytowanego powodu:
Lector wrote: Sun Mar 03, 2024 8:58 pm Korzystam z Airly w Supla Device i fajnie jakby dla PM2.5 i PM10 dało radę zrobić podwójny kanał jak temometr-wolgotnomieść. Do prezentacji wartości oraz procentowego wskaźnika norm.

Wydaje mi się (chyba gdzieś na forum było) ze nie ma takiej możliwości - ale może jestem w błędzie.
Bo wolę dalej korzystać z kanału termometr-wilgotnomieść (ze złą jednostkę) niż mam mieć dwa osobne kanały w aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 05, 2024 6:40 pm A na przykład z poniżej zacytowanego powodu:
Lector wrote: Sun Mar 03, 2024 8:58 pm Korzystam z Airly w Supla Device i fajnie jakby dla PM2.5 i PM10 dało radę zrobić podwójny kanał jak temometr-wolgotnomieść. Do prezentacji wartości oraz procentowego wskaźnika norm.

Wydaje mi się (chyba gdzieś na forum było) ze nie ma takiej możliwości - ale może jestem w błędzie.
Bo wolę dalej korzystać z kanału termometr-wilgotnomieść (ze złą jednostkę) niż mam mieć dwa osobne kanały w aplikacji.
Ale to jest problem koncepcyjny i aktualne podejście wytnie takie kanały. Chyba nie zadowoli się wszystkich i będzie trzeba się na coś zdecydować utrzymywanie dwóch kanałów nie ma sensu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4115
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Tak, wiem. Ale jak dasz dopisek - KPOP, to każdy generujący soft będzie miał świadomość, że 1 kanał KPOP = jedna belka w aplikacji. Jak ktoś ma obecnie działający soft wykorzystujący kanał termometru i wilgotności dla zaprezentowania dwóch wartości to może pozostanie przy starym rozwiązaniu z jednostkami natywnymi dla tych kanałów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 05, 2024 7:08 pm Jak ktoś ma obecnie działający soft wykorzystujący kanał termometru i wilgotności dla zaprezentowania dwóch wartości to może pozostanie przy starym rozwiązaniu z jednostkami natywnymi dla tych kanałów.
Prędzej czy później ta osoba zderzy się z rzeczywistością i będzie musiał zaktualizować moduł i wtedy nie będzie miał wyboru. Już nie raz mówiłem, że wystarczyło tylko dać możliwość ustawiania/ukrywania jednostek w apce i nie byłoby takich problemów. Podmiana kanału termometru na KPOP to tak naprawdę podanie tylko jednostki kanału i wysyłanie błędu jako NAN lol:
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Ale powstał jakiś szum, bo PMS w GG jest zrobiony na 3 terometrach ;)
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... x003.h#L42
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

QLQ wrote: Tue Mar 05, 2024 6:29 pm Jak wprowadzę dowolny znak ale tylko z tych wybranych bo inne z klawiatury sie nie da w tym polu i zapisze to pojawi się przed wartością liczbową. Ale jak go usunę np del lub backspace nie pojawia się pole kombi "zapisz". Trzeba przywrócić domyślne. 20240305_192641.jpg
Naciśnij "tab", albo kliknij na jakieś inne pole. Wtedy przeglądarka generguje zdarzenie "zmiany wartości" i pojawia się przycisk zapisz i anuluj.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

krycha88 wrote: Tue Mar 05, 2024 7:45 pm Ale powstał jakiś szum, bo PMS w GG jest zrobiony na 3 terometrach ;)
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... x003.h#L42
Tak zgadza się. W GG TEST nadal są kanały na termometrach...
Ale myślałem, jak napisałeś że są przerobione na KPOP.


Proszę nie zrozum mnie źle.... Ja tu nie chcę wytykać, poganiać....
Z chęcią potestuje takie dziwne KPOP

...Tym bardziej, że mam taką niespodziankę na 1 kwietnia tylko na analogu....
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

QLQ wrote: Tue Mar 05, 2024 8:22 pm
krycha88 wrote: Tue Mar 05, 2024 7:45 pm Ale powstał jakiś szum, bo PMS w GG jest zrobiony na 3 terometrach ;)
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... x003.h#L42
Tak zgadza się. W GG TEST nadal są kanały na termometrach...
Ale myślałem, jak napisałeś że są przerobione na KPOP.


Proszę nie zrozum mnie źle.... Ja tu nie chcę wytykać, poganiać....
Z chęcią potestuje takie dziwne KPOP

...Tym bardziej, że mam taką niespodziankę na 1 kwietnia tylko na analogu....
Przerobię może jutro, przez chwilę pomyślałem, że kiedyś zrobiłem go na kanale termometru-wolgotności co faktycznie byłoby problematyczne.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Kiedy można się spodziewać że wszystkie opcje w GG będą miały kanał ogólnego zastosowania ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

klimasstudio wrote: Wed Mar 06, 2024 6:28 am Kiedy można się spodziewać że wszystkie opcje w GG będą miały kanał ogólnego zastosowania ?
o jakich opcjach mówisz? termometr będzie dalej termometrem itd. zostaną przerobione sensory które tego wymagają bo nie są termometrem a zostały zrobione na tym kanale.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”