Aktualizacja GUI Generic

kurus

krycha88 wrote: Wed Apr 17, 2024 11:27 am
kurus wrote: Fri Apr 12, 2024 5:53 pm ok, juz wiem w czym problem.. ustaw sobie przy pierwszej rejestracji modułu jeden przycisk i 3 dimmery bo tyle potrzebuje, w konfiguracji dimmerów dla każdego ustaw przycisk nr1 zapisz i restart i moduł sie wysypie, mając jeden przycisk i jeden dimmer jest ok.
Postaw na nowo moduł ale przy pierwszej rejestracji dodaj 3 przyciski i 3 dimmery i dla każdego przypisz kolejno przyciski 1, 2, 3 zapisz i restart i bedzie ok, następnie zmień w konfiguracji dimmerów sterowanie dla każdego z przycisku nr1 i zapisz i restart i jest ok. Mi zależało na tym aby przyciskiem jednym sterować wszystkie dimmery. Wniosek taki że jak podczas pierwszej konfiguracji przypiszesz ten sam przycisk nawet do dwóch dimmerów to sie wysypie, jesli przypiszesz inne przyciski zrobisz restart i później zmienisz na ten sam przycisk nie wysypuje się moduł
Chyba poprawiłem, jak możesz to zobacz czy teraz jest dobrze.
Chciałem właśnie sprawdzić ale jest błąd na stronie gui:
Błąd po stronie serwera. Generowanie chwilowo niemożliwe.
[error]
{}
Zobaczę później albo jutro
kurus

kurus wrote: Fri Apr 12, 2024 5:53 pm ok, juz wiem w czym problem.. ustaw sobie przy pierwszej rejestracji modułu jeden przycisk i 3 dimmery bo tyle potrzebuje, w konfiguracji dimmerów dla każdego ustaw przycisk nr1 zapisz i restart i moduł sie wysypie, mając jeden przycisk i jeden dimmer jest ok.
Postaw na nowo moduł ale przy pierwszej rejestracji dodaj 3 przyciski i 3 dimmery i dla każdego przypisz kolejno przyciski 1, 2, 3 zapisz i restart i bedzie ok, następnie zmień w konfiguracji dimmerów sterowanie dla każdego z przycisku nr1 i zapisz i restart i jest ok. Mi zależało na tym aby przyciskiem jednym sterować wszystkie dimmery. Wniosek taki że jak podczas pierwszej konfiguracji przypiszesz ten sam przycisk nawet do dwóch dimmerów to sie wysypie, jesli przypiszesz inne przyciski zrobisz restart i później zmienisz na ten sam przycisk nie wysypuje się moduł
OK poszło i teraz działa bez problemu na esp32, 1 przycisk dla 3 dimmerów restart i elegancko się rejestruje, bardzo dobra robota :)

Przy okazji mała literówka:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Podpiąłem AHT15 i też ładnie pracują wiec to zero może też podmienić na X ? :)
Pozdrawiam
Wojtek
kurus

Wracając do tematu, ogólnie wszystko działa pięknie, od ostatniej poprawki, ale zauważyłem jedną anomalię.

Sterując jednym przyciskiem kilka dimmerow 2, 3 czy więcej mając włączony np 1, a 2 wyłączone, chcąc wyłączyć ten jeden przyciskiem to on się wyłącza, a te dwa co były wyłączone się włączają i tak na zmianę więc nie da ich się wyłączyć wtedy z przycisku. Dałoby radę to zmienić? W mslw to właśnie tak działa że, mając włączony nawet jeden i naciskając przycisk wyłączają się, i kolejne naciśnięcie włącza wszystkie.
kurus

@krycha88 chciałem się skromnie przypomnieć czy da radę poprawić to co powyżej :)
krycha88

kurus wrote: Thu Aug 01, 2024 5:37 am Sterując jednym przyciskiem kilka dimmerow 2, 3 czy więcej mając włączony np 1, a 2 wyłączone, chcąc wyłączyć ten jeden przyciskiem to on się wyłącza, a te dwa co były wyłączone się włączają i tak na zmianę więc nie da ich się wyłączyć wtedy z przycisku. Dałoby radę to zmienić? W mslw to właśnie tak działa że, mając włączony nawet jeden i naciskając przycisk wyłączają się, i kolejne naciśnięcie włącza wszystkie.
ja używam po prostu takich akcji:

Code: Select all

button->addAction(Supla::ITERATE_DIM_ALL, rgbw, Supla::ON_HOLD);
    button->addAction(Supla::TOGGLE, rgbw, Supla::ON_CLICK_1);
@klew czy są dostępne akcje które obsłużą powyższy scenariusz?
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Thu Aug 29, 2024 7:46 am
kurus wrote: Thu Aug 01, 2024 5:37 am Sterując jednym przyciskiem kilka dimmerow 2, 3 czy więcej mając włączony np 1, a 2 wyłączone, chcąc wyłączyć ten jeden przyciskiem to on się wyłącza, a te dwa co były wyłączone się włączają i tak na zmianę więc nie da ich się wyłączyć wtedy z przycisku. Dałoby radę to zmienić? W mslw to właśnie tak działa że, mając włączony nawet jeden i naciskając przycisk wyłączają się, i kolejne naciśnięcie włącza wszystkie.

Jest taka klasa do grupowania przycisków dla dimmer/rgbw i używa się jej mniej więcej tak:

auto button = new Supla::Control::Button(BUTTON_GPIO, false, true);

button->setMulticlickTime(300);
  button->setHoldTime(400);
  button->repeatOnHoldEvery(35);

auto buttonGroup = new Supla::Control::GroupButtonControlRgbw;

buttonGroup->attach(button);
  for (int i = 0; i < 4; i++) {
    buttonGroup->addToGroup(dimmers[i]);
  }
Powyższe kofiguruje przycisk z BUTTON_GPIO do sterowania 4 dimmerami: dimmers[0], itd.

Metoda attach(button) powinna załatwić konfigurację akcji i całego zachowania.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krycha88

klew wrote: Thu Aug 29, 2024 8:54 am
krycha88 wrote: Thu Aug 29, 2024 7:46 am

Jest taka klasa do grupowania przycisków dla dimmer/rgbw i używa się jej mniej więcej tak:

auto button = new Supla::Control::Button(BUTTON_GPIO, false, true);

button->setMulticlickTime(300);
  button->setHoldTime(400);
  button->repeatOnHoldEvery(35);

auto buttonGroup = new Supla::Control::GroupButtonControlRgbw;

buttonGroup->attach(button);
  for (int i = 0; i < 4; i++) {
    buttonGroup->addToGroup(dimmers[i]);
  }
Powyższe kofiguruje przycisk z BUTTON_GPIO do sterowania 4 dimmerami: dimmers[0], itd.

Metoda attach(button) powinna załatwić konfigurację akcji i całego zachowania.
Dzięki @klew. Wrzuciłem zmiany które umożliwią sterowaniem grupą dimmerów/rgbw jednym przyciskiem. @kurus proszę o sprawdzenie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus

@krycha88 teraz działa pięknie dziękuję 🤗
kurus

krycha88 wrote: Thu Aug 29, 2024 10:56 am
Jednak nie do końca jest ok, bo wcześniej mając wyłączone dimmery i przytrzymując przycisk wszystkie startowały od zera i się rozjaśniały, a teraz robi to tylko pierwszy dimmer i ogólnie teraz rozjaśnianie i ściemnianie z przycisku działa jakoś tak szybko za szybko, nie jest tak płynne jak z aplikacji.

Na stronie urządzenia w cloud widać teraz te żółte wykrzykniki przy wyzwalaczach tylko przy tym jednym dimmerze, wcześniej wydaje mi się że były przy każdym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”