Cloud - zapisanie ustawień modułu

iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

klew wrote: Mon Mar 11, 2024 8:37 am Ok, ale ogólnie nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, o ile nie zmieniasz kolejności i typów kanałów. A jeśli zmienasz kolejność i typy, to i tak taka zapisana konfiguracja niewiele da, bo jeśli kanał #2 był relayem, a jest binary sensor, to takiej konfiguracji i tak nie wczytasz z pliku.
Tak, masz rację.
Staram się nie usuwać urządzeń, czasem muszę. Ale też zmieniam typy i kolejność. W sumie to chyba odpuszczę ten temat. Są ważniejsze. Dzięki za odpowiedzi.
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 11, 2024 8:54 am Proste, zapisujesz wszystko w Cpoud do jakiegoś pliku i urządzenie zaciąga całą konfigurację z chmury lub własnego dysku nie wiem.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.😉
Ok, ale skoro zmiana softu na urządzeniu wymaga usunięcia urządzenia z Clodua, to znaczy, że zeminiła się lista kanałów i/lub ich typy. Wtedy zapisana konfiguracja urządzenia z Clouda też będzie niekompatybilna z nowym urządzeniem i to też nie będzie działać.

Wg mnie aktualizacja softu na urządzeniu nie powinna prowadzić do konfliktu kanałów i raczej bym się skupił na poprawieniu tego w tym miejscu.

Wcześniej też pisałem, że większość ustawień można (lub będzie można wkrótce) zapisać na urządzeniu, aby przy rejestracji ustawiło parametry. Obecnie można ustawić: domyślną funkcję, jednostki (w KPOP/KLOP); a niedługo będzie można ustawić domyślną nazwę kanału oraz domyślną ikonę.
Sama konfiguracja kanałów też jest powoli przenoszona na urządzenia, np. korekty temperatur i wilgotności, odwracanie stanu przekaźnika (binary sensor). Konfiguracja pozostałych kanałów też będzie kiedyś dostępna w taki sposób.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 11, 2024 8:54 am Proste, zapisujesz wszystko w Cpoud do jakiegoś pliku i urządzenie zaciąga całą konfigurację z chmury lub własnego dysku nie wiem.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.😉
Proszę napisz więcej albo pokieruj mnie do opisów dot. tego tematu.
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 9:06 am
klew wrote: Mon Mar 11, 2024 8:37 am Ok, ale ogólnie nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, o ile nie zmieniasz kolejności i typów kanałów. A jeśli zmienasz kolejność i typy, to i tak taka zapisana konfiguracja niewiele da, bo jeśli kanał #2 był relayem, a jest binary sensor, to takiej konfiguracji i tak nie wczytasz z pliku.
Tak, masz rację.
Staram się nie usuwać urządzeń, czasem muszę. Ale też zmieniam typy i kolejność. W sumie to chyba odpuszczę ten temat. Są ważniejsze. Dzięki za odpowiedzi.
Tutaj nie chodzi o odpuszczanie, tylko o to, że to po prostu by nie działało jeśli eksport konfiguracji dotyczy całego urządzenia.
Jeśli kanały mogą się zmieniać, to eksport trzeba by zrobić indywidualnie dla każdego kanału i tutaj samo eksporotwanie i potem przywracanie tego też będzie już karkołomne ;P
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Dokładnie. Masz rację. Mała użyteczność tego rozwiązania dla całego urządzenia.
A jeśli już trzeba by to robić indywidualnie dla każdego kanału... Szkoda zachodu.
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

klew wrote: Mon Mar 11, 2024 9:09 am
iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 9:06 am
klew wrote: Mon Mar 11, 2024 8:37 am Ok, ale ogólnie nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, o ile nie zmieniasz kolejności i typów kanałów. A jeśli zmienasz kolejność i typy, to i tak taka zapisana konfiguracja niewiele da, bo jeśli kanał #2 był relayem, a jest binary sensor, to takiej konfiguracji i tak nie wczytasz z pliku.
Tak, masz rację.
Staram się nie usuwać urządzeń, czasem muszę. Ale też zmieniam typy i kolejność. W sumie to chyba odpuszczę ten temat. Są ważniejsze. Dzięki za odpowiedzi.
Tutaj nie chodzi o odpuszczanie, tylko o to, że to po prostu by nie działało jeśli eksport konfiguracji dotyczy całego urządzenia.
Jeśli kanały mogą się zmieniać, to eksport trzeba by zrobić indywidualnie dla każdego kanału i tutaj samo eksporotwanie i potem przywracanie tego też będzie już karkołomne ;P
Ale jeśli nie zmieniamy kolejności kanałów to by nie była problemów. Weź np płytkę Esp32 X8 Relay, tam są gpio przypisane na sztywno, do tego przyciski, jakiś termometry, kontraktom itp. Wklepywanie tego do cloud zajmuje sporo czasu i jest bardzo irytujące
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 11, 2024 9:23 am Ale jeśli nie zmieniamy kolejności kanałów to by nie była problemów. Weź np płytkę Esp32 X8 Relay, tam są gpio przypisane na sztywno, do tego przyciski, jakiś termometry, kontraktom itp. Wklepywanie tego do cloud zajmuje sporo czasu i jest bardzo irytujące
Ale nadal nie rozumiem. Jeśli nie zmienia się lista ani typy kanałów, to nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, więc nie tracisz konfiguracji i nic nie trzeba znowu wklepywać.
Każde urządzenie i tak raz musisz skonfigurować, aby można było ten potencjalny eksport zrobić.

Wklepywanie jakich parametrów jest dla Ciebie irytujące? Jak już pisałem, "podstawowa" konfiguracja jest (lub będzie) możliwa do ustawienia na urządzeniu. Więc: nazwa kanału, domyślna ikona, domyślna funkcja, i konfiguracja kanałów, które to wspierają, prześle się na serwer podczas pierwszej rejestracji.
Co jeszcze chciałbyś ustawiać?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

A to nie wiedziałem, że to jest, lub będzie.
W takim razie trzymam kciuki.

Return to “CLOUD”