KLOP, KPOP..... KTOP ?

Yepestis

Robert, nie każdy tylko Suplą tylko żyje, dajmy się ludziom rozkręcić. Z drugiej zaś strony pamiętajmy że są to kanaly DIY i nie ma się co ich spodziewać setek tysięcy (przynajmniej na razie :lol:).

W DIY ludzie mają różne potrzeby i już naprawdę niewiele brakuje aby te podstawowe w Supli zaspokoić, a jest to właśnie możliwość przesłania tekstu (różnego rodzaju statusów, alarmów, komunikatów) oraz komunikacja w stronę urządzenia czyli możliwość ustawiania dowolnej wartości i przesłania jej do urządzenia oraz możliwość przesłania komunikatów tekstowych do urządzenia. Tylko tyle jeżeli mowa o podstawowych potrzebach ;)
klew

Z braku laku, KTxt (moją propozycja nazwy ;P ) można wykorzystać do:
- podawania kierunku wiatru tekstowo
- zintegrować z czujnikiem jakości powietrza/airly/itp i pisać "jest czym oddychać", "lepiej załóż maskę gazową" itp
- wszelkiego rodzaju czujniki binarne można zastąpić tekstem: "pora wyczyścić filtr", "jest poczta!"
- można zrobić sobie jeden kanał do info o wywozie śmieci (zamiast 4 kanałów) i pisać: jutro wywóz bio i papier, dziś wywóz zmieszanych itp.
- "będzie padać, podlewanie wyłączone"

HTML w kanale:
- fajny hak na brak ;). Można sobie wstawić całą stację pogodową w takiego HTMLa i zamiast 10 kanałów mieć jeden (choć bez historii).
- przesyłanie logów z urządzenia (mi ten pomysł się spodobał - czasem ludzie mają smart gniazdka i inne trudności z pobieraniem logów, a tu taki hak - choć to mogłoby być rozwiązane jakoś lepiej i bardziej uniwersalnie).
Robert Błaszczak

SOYER wrote: Mon Mar 11, 2024 7:46 pm Po tylu latach czekania, userzy nauczyli się supli i obchodzenia jej ograniczeń. Z dni na dzień nie wyemigrują. Sam jestem młodym userem, kilka urządzeń mógłbym emigrować ale brak czasu, kilka urządzeń pracuje w takim miejscu, że emigrować raczej nie będą. Teraz tworzę nowy projekt, na sprawdzonych „ obchodzonych” rozwiązaniach suplowskich. Pewnie następne będą na kpop, klop to mie wiem do czego miałbym użyć.
Uwidzim.
No tak. Jak temat po stronie Supli, to lamenty, kiedy, dlaczego to tyle trwa, przecież to takie proste, ja bym to zrobił w 5 minut, już czekamy kilka lat, itp. A jak piłeczka jest po naszej stronie, to brak czasu, złe miejsce montażu urządzeń. I pewnie sporo innego wytłumaczenia się znajdzie.

Produkuję się w tym temacie tylko dlatego, bo chciałbym abyśmy wszyscy zachowali jakiś w miarę normalny obiektywizm i symetryczność w naszych wymaganiach dotyczących rozwoju Supli. Tyle i aż tyle.

Ps. SOYER, posłużyłem się cytatem Twojego postu, ale to nie jest uwaga skierowana tylko do Ciebie.

Ps. 2 @Yepestis, ja broń Boże nie neguję powstania kanału KTOP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak

klew wrote: Mon Mar 11, 2024 7:54 pm - przesyłanie logów z urządzenia (mi ten pomysł się spodobał - czasem ludzie mają smart gniazdka i inne trudności z pobieraniem logów, a tu taki hak - choć to mogłoby być rozwiązane jakoś lepiej i bardziej uniwersalnie).
A nie wystarczyłoby przesyłanie takich logów do Cloud (np. po włączeniu Developer Mode)? Bo nie widzę sensu przesyłania tego do aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 11, 2024 8:07 pm
klew wrote: Mon Mar 11, 2024 7:54 pm - przesyłanie logów z urządzenia (mi ten pomysł się spodobał - czasem ludzie mają smart gniazdka i inne trudności z pobieraniem logów, a tu taki hak - choć to mogłoby być rozwiązane jakoś lepiej i bardziej uniwersalnie).
A nie wystarczyłoby przesyłanie takich logów do Cloud (np. po włączeniu Developer Mode)? Bo nie widzę sensu przesyłania tego do aplikacji.
Ogólnie tak. Tylko skoro ten kanał tekstowy na to by pozwalał, to można to wykorzystać zanim byśmy wprowadzili takie dedykowane logowanie.
Tak jak pisałem: hak na brak :P
SOYER

Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 11, 2024 8:00 pm
SOYER wrote: Mon Mar 11, 2024 7:46 pm Po tylu latach czekania, userzy nauczyli się supli i obchodzenia jej ograniczeń. Z dni na dzień nie wyemigrują. Sam jestem młodym userem, kilka urządzeń mógłbym emigrować ale brak czasu, kilka urządzeń pracuje w takim miejscu, że emigrować raczej nie będą. Teraz tworzę nowy projekt, na sprawdzonych „ obchodzonych” rozwiązaniach suplowskich. Pewnie następne będą na kpop, klop to mie wiem do czego miałbym użyć.
Uwidzim.
No tak. Jak temat po stronie Supli, to lamenty, kiedy, dlaczego to tyle trwa, przecież to takie proste, ja bym to zrobił w 5 minut, już czekamy kilka lat, itp. A jak piłeczka jest po naszej stronie, to brak czasu, złe miejsce montażu urządzeń. I pewnie sporo innego wytłumaczenia się znajdzie.

Produkuję się w tym temacie tylko dlatego, bo chciałbym abyśmy wszyscy zachowali jakiś w miarę normalny obiektywizm i symetryczność w naszych wymaganiach dotyczących rozwoju Supli. Tyle i aż tyle.

Ps. SOYER, posłużyłem się cytatem Twojego postu, ale to nie jest uwaga skierowana tylko do Ciebie.

Ps. 2 @Yepestis, ja broń Boże nie neguję powstania kanału KTOP.
Jednak rozumiesz Robercie, że wielości projektów stworzonych przez lata i polegających na obchodzeniu „ograniczeń” supli nikt nie będzie nadganiał w 3 tygodnie bo właśnie pojawił się kpop. Dlatego uważam pytanie o liczbę użytych kpop po tak krótkim czasie i wyciąganie z tego wniosku o niewielkim zapotrzebowaniu na taki kanał, za wysoce nadinterpretujący.
Jasne, że diy to nisza, dlatego od początku pisałem, że specjalizowany kpop i klop i teraz ktop to marnotrastwo zasobów. Za dużo pracy do efektu.
Doceniam pracę developerów, ale tak jak Ty Robercie uważam, że nie warto było. Można było te skromne zasoby lepiej spożytkować.
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
zzrr

@SOYER już się miałem pytać czy Ci to nie przeszkadza że się przez chwilę w temacie spokój zrobił :lol:
rafalekkalwak@wp.pl

pzygmunt wrote: Mon Mar 11, 2024 7:22 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 11, 2024 5:22 pm W całej tej dyskusji ciekawi mnie, ile już jest działających kanałów KPOP i KLOP na infrastrukturze Supli. Przemek, czy masz możliwość wyciągnięcia takich danych?
Okrągłe 150 na ten moment.
..... czy dobrze obserwuję, że tak na prawdę poza "chcemy" to pomysłów na wykorzystanie KTOP jest jak na lekarstwo ? ;)
+3 KPOP
Duch__

KPOP będzie więcej z DIY jak udostępnię mój soft na forum. Jeśli czas wam pozwoli to stwórzcie proszę KTOP. Wtedy naprawdę będzie można rozwinąć skrzydła odnośnie DIY, pomysłów na 100% się znajdzie. Ograniczenie do 16-20 znaków spokojnie wystarczy, historia uważam że nie jest potrzebna.
SOYER

Duch__ wrote: Tue Mar 12, 2024 5:20 am KPOP będzie więcej z DIY jak udostępnię mój soft na forum. Jeśli czas wam pozwoli to stwórzcie proszę KTOP. Wtedy naprawdę będzie można rozwinąć skrzydła odnośnie DIY, pomysłów na 100% się znajdzie. Ograniczenie do 16-20 znaków spokojnie wystarczy, historia uważam że nie jest potrzebna.
Nareszcie głos rozsądku, a nie tylko narzekanie;)
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79

Return to “supla-dev”