Problem z wyłączeniem wentylatora.

Sterownik dwukanałowy
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

@Mirku
Czy ewentualnie (hipotetycznie) nie podłączone przewody do wejść (sterujących) nie mają "coś" z tym wspólnego ?
Coś podobnego:
viewtopic.php?t=14906
Tak myślę, spróbować na stałe do wejść wpiąć przewód "N", a w konfiguracji ustawić wył. bistabilny.
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Przełączniki domyślnie ustawione są na bistabilne. Też mi przeszło przez myśl co z tymi wejściami. Ale w przypadku potrzeby zastosowania włączników te wejścia wiszą i tak.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ja bym jeszcze proponował na próbę wyeliminować te złączki (to chyba nie są vago). Podłącz dwa niebieskie wychodzące z puszki do zacisku N w ROW. Powinny się zmieścić. Brązowy oczywiście do L ale też bezpośrednio z puszki do ROW.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Spróbuj pierwsze zmienić na monostabilne.
Jeżeli to nie pomoże, to ustaw z powrotem bistabilny i na stałe podłącz do wejść przewody "N" (niebieskie) .... i daj znać.
Edit:
Oczywiście to co @Robert wyżej napisał również sprawdź.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Patryk wrote: Tue Apr 02, 2024 3:51 pm @Mirku
Czy ewentualnie (hipotetycznie) nie podłączone przewody do wejść (sterujących) nie mają "coś" z tym wspólnego ?
Coś podobnego:
viewtopic.php?t=14906
Tak myślę, spróbować na stałe do wejść wpiąć przewód "N", a w konfiguracji ustawić wył. bistabilny.
Zastanawiam się czy ten wentylator ma jakiś kondensator filtrujący. Można zrobić tak jak piszesz wtedy wejścia nie będą "w powietrzu".
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Wszystkie kombinacje sprawdzone. Dodatkowo jeszcze na ustawieniu bistabilnym. Sterownik dalej resetuje przy próbie wyłączenia. Wychodzi na to, że nie radzi sobie z obciążeniem indukcyjnym, nawet małej mocy. Co potwierdza też zalinkowany wątek.
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Mirosław F. wrote: Tue Apr 02, 2024 4:37 pm
Patryk wrote: Tue Apr 02, 2024 3:51 pm @Mirku
Czy ewentualnie (hipotetycznie) nie podłączone przewody do wejść (sterujących) nie mają "coś" z tym wspólnego ?
Coś podobnego:
viewtopic.php?t=14906
Tak myślę, spróbować na stałe do wejść wpiąć przewód "N", a w konfiguracji ustawić wył. bistabilny.
Zastanawiam się czy ten wentylator ma jakiś kondensator filtrujący. Można zrobić tak jak piszesz wtedy wejścia nie będą "w powietrzu".
Niestety do wentylatora już nie ma jak dojść w łatwy sposób. Jest zabudowany w rurze na strychu, a rura termicznie zaizolowana.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Chyba zakupię ten wentylator na testy. Bo aż mi mało prawdopodobne jest, żeby sprawny wentylator powodował takie objawy.
A masz może w domu taki zwykły wentylator do "chłodzenia" aby na próbę go podłączyć? Albo farelkę bez załączania grzałek?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Ostatnią opcją którą przychodzi mi do głowy, to do wyjścia, (ewentualnie do wejścia), podłączyć jakiś kondensator przeciwzakłuceniowy np: z jakiejś starej wiertarki itd...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Ja go jutro zlecę do zakupu. Muszę to sprawdzić na biurku.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL ROW-02”