Problem z wyłączeniem wentylatora.

Sterownik dwukanałowy
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Jeżeli podłączenie kondensatora ma pomóc to prosiłbym o podanie typu, który powinienem zakupić. Spróbuję go upchać w puszcze.
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

@Mirek (przedstawiciel Zamel-a) napisał, że zakupi taki wentylator i spróbuje zdiagnozować problem.
Ty narazie wstrzymaj się z zakupem, chyba że Masz w domu "jakiś" popsuty sprzęt AGD (wiertarka, robot, odkurzacz itd...), to na próbę mógłbyś taki "używany" kondensator spróbować podłączyć.
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Ok. Poczekam. Boję się tylko diagnozy "u mnie działa" ;) Zobaczymy. Przypomnę tylko, że od sterownika do wentylatora jest ok. 8m przewodu. Tak, żeby warunki były podobne.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Robin99 wrote: Tue Apr 02, 2024 6:50 pm Ok. Poczekam. Boję się tylko diagnozy "u mnie działa" ;) Zobaczymy. Przypomnę tylko, że od sterownika do wentylatora jest ok. 8m przewodu. Tak, żeby warunki były podobne.
Nie będzie takiej diagnozy. Zależy mi na tym by rozwiązać problem. Ciężko jest diagnozować na odległość więc musisz poczekać aż zbuduję taki zestaw u siebie. Jeszcze pytanko skąd jesteś?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Mieszkam 20km od Tarnowskich Gór.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Wentylator zamówiłem. Jak tylko go dostanę to biorę się za testy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

ja z row-02 miałem identyczny "problem" kiedy przez pomyłke kabel fazy przyłączyłem do wejscia N sterownika a kabel netutral do L . Efekt identyczny (wyjscie sterowało XBOXem ktory cały czas mial podawane zasilanie pomimo wyłaczania kanału czy to z aplikacji czy to z przycisku monostabilnego podłączonego do wejscia IN1).

Na tym zdjęciu viewtopic.php?p=177840#p177840 to nic nie widac jak te kable masz pospinane .... i to gniazdko .... weź je zupełnie odłącz i bez ŻADNYCH złączek podepnij kable (z sieci i z wentylatora ) BEZPOŚREDNIO do ROW-02 .
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Pisałem, aby autor podłączył przewody bezpośrednio do ROW z pominięciem złączek viewtopic.php?p=177845#p177845
Autor twierdzi, że też nie działa. Mam nadzieję, że w tej instalacji elektrycznej nikt nie puścił fazy na niebieski przewód.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Apr 03, 2024 8:51 am ..... Mam nadzieję, że w tej instalacji elektrycznej nikt nie puścił fazy na niebieski przewód.
zdecydowanie prawdopodobne w polskich realiach :) koniecznie do sprawdzenia przez autora

a drugą rzecz to bym odłączył tylko gruby brazowy kabel z OUT1 i sprawdził czy tez jest efekt dwuklika (wyłączenia-> włączenia) kiedy wyłaczam kanał
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

To już @Robin99 sprawdzał. Wtedy przekaźnik pracuje prawidłowo.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL ROW-02”