Problem z wyłączeniem wentylatora.

Sterownik dwukanałowy
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Instalacja prawidłowa. Pisałem wcześniej gdzie faza występuje.
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Zastanawia mnie o co chodzi z tymi złączkami? I co to znaczy podłączyć bezpośrednio. Instalacja w każdym gniazdku ma złączki do następnego gniazdka. Więc aby podłączyć bezpośrednio to bym musial podłączyć w rozdzielni ;)Trochę czary. Złączki Wago.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Chodzi o to, abyś na testy wyeliminował szybkozłączki i odłączył z tego układu gniazdo elektryczne. Może tak być, że te szybkozłączki nie dają poprawnego styku elektrycznego.
Podłącz cieńszy brązowy wychodzący z puszki do zacisku L w ROW (na tym przewodzie masz cały czas fazę), dwa przewody niebieskie wychodzące z puszki podłącz razem do zacisku N w ROW (powinny się zmieścić), a brązowy od wentylatora tak jak masz aktualnie podłączony do OUT2.

Ps. Oczywiście prace rób przy wyłączonym zasilaniu tego obwodu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Apr 03, 2024 11:33 am ....
Podłącz cieńszy brązowy wychodzący z puszki ......
no własnie na tym zdjęciu to gó...o widac .
Na moje oko , z puszki to wychodzi taki sam "gruby" jak ten co idzie do out1 . I gdzie tak naprawde idzie ? moze do tego gniazdka ? a potem z gniazdka idzie cieńszy do szybkozłaczki a nastepnie do ROW-02 ?
no szkoda ze zdjęcie jest jakie jest ....
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

tak jak pisze Robert , podłącz to tak :

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Gruby brązowy - L wentylatora podłączony tylko do Out sterownika.
Gruby niebieski - N wentylatora
Cienki brązowy L zasilanie z puszki, podłączone bezpośrednio do sterownika na L.
Cienki niebieski połączony z grubym niebieskim zlaczką. Trzeci niebieski ze złączki do zasilania sterownika N.
Jest jedna złączka łącząca trzy przewody. Wywaliłem gniazdko. Jak wrócę z roboty to wyeliminuje złączkę. Pewnie nie pomoże ale nie zaszkodzi spróbować może faktycznie jest wadliwa.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Raczej to nie będzie to, ale chcę wyeliminować wszelkie hipotetycznie możliwe problemy. Tak dla świętego spokoju.

To co teraz zaproponuję nie jest zbyt poprawne pod względem bezpieczeństwa, ale jeśli masz jakieś doświadczenie z prądem, to spróbuj odłączyć brązowy przewód od wentylatora i dotknąć nim śruby zacisku L. Czy jest duże iskrzenie przy takim dotknięciu i czy wtedy ROW też sam z siebie przełącza przekaźnik. Ale proszę, abyś był mocno ostrożny, a jeśli masz obawy to zrezygnuj z tego sprawdzenia. Dobrze, abyś miał chociaż buty na gumowej podeszwie i pod żadnym pozorem nie dotykał swoim ciałem przewodu N lub ochronnego (żółto-zielony).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robin99
Posts: 27
Joined: Mon Mar 11, 2024 10:42 pm

Post

Podłączyłem wszystko bezpośrednio. Bez zmian.
Pobawiłem się przewodem L od wentylatora:
1. Przy włączonym przekaźniku wyciągnąłem przewód - wentylator stop (wiadomo), przekaźnika cisza, dalej zwarty.
2. Przyłożyłem przewód do terminala L sterownika - wentylator się uruchomił, przekaźnik bez zmian.
Powtórzyłem operację na rozwartym przekaźniku - przekaźnik tak samo, cisza.
Przy podłączeniach i rozwarciach wystąpiło lekkie iskrzenie. W żadnym przypadku sterownik nie zresetował się.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Dzięki za info zwrotne. To już pozostaje nam czekać na test Mirka z Zamela, który zamówił ten wentylator.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

jesli rzeczywiście coś tam ten wentylator indukuje i ma to wpływ na działanie ROW-02 , to ja na miejscu kolegi Robin99 (nie czekając na wynik testów ZAMELa) kupiłbym ROW-01 który nie wystawia 230V na wyjsciu , tylko na wyjściu jest przekaźnik i ja sam decyduje czym steruje . Wg mnie jest szansa ze zadziała.
A ROW-02 użyłbym gdzie indziej do sterowania innymi urządzeniami :)

Return to “ZAMEL ROW-02”