Modernizacja rolet z wykorzystaniem SRW-02m
-
Przewody mają być takie jakie będzie zabezpieczenie. Do rolet max B10 więc 1,5mm2 wystarczy a nawet 1mm2 pewnie mogą być. Jak chcesz przepłacać to daj 2,5 tylko po co. A wytłumacz jaki sens jest umieszczanie sterowania lokalnego w rozdzielnicy a nie przy oknie? Sorki ale to bezsensowne. Będziesz chciał zamknąć/otworzyć roletę to będziesz biegał do rozdzielcy?
-
Po to będzie SRW żeby wszystko robić z androida.
Przełączniki fizyczne będę używane tylko wtedy gdy z jakiegoś powodu nie będzie internetu w domu.
Jak bym chciał sterowanie roletami z przycisków nie pchał bym się w SRW.
Przełączniki fizyczne będę używane tylko wtedy gdy z jakiegoś powodu nie będzie internetu w domu.
Jak bym chciał sterowanie roletami z przycisków nie pchał bym się w SRW.
-
Przyciski są wygodne. Nie zawsze masz telefon od ręką.
Często przycisk jest szybszy niż wyciąganie telefonu z odblokowanie, uruchomienie apki, poszukanie kanału.
Poza tym czasem odwiedza teściowa, albo inni goście. Oni nie będą mieli apki na telefonie, a przycisk będzie pod ręką
Często przycisk jest szybszy niż wyciąganie telefonu z odblokowanie, uruchomienie apki, poszukanie kanału.
Poza tym czasem odwiedza teściowa, albo inni goście. Oni nie będą mieli apki na telefonie, a przycisk będzie pod ręką
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Zrobisz największy błąd i będziesz chciał to przerabiać. Powiem więcej - będziesz zmuszony do przeróbek przez małżonkęOjciec wrote: Sun Apr 07, 2024 4:51 pm Przycisków fizycznych nie będzie koło okien, będą koło rozdzielni z modułami SRW-02.
Kable dla świętego spokoju wezmę 2.5mm2
Jeśli już chcesz montować SRW-02, to pociągnij także przewody z fizycznych łączników. 1,5mm2 wystarczy zarówno do rolet jak i do łączników.
Ja osobiście zastosowałbym mSRW-01 w puszkach pod łącznikami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Rolety otwierane są raz dziennie i raz dziennie zamykane - od 5 lat mieszkam w tym domu i od 5 lat tak jest. Nie mam potrzeby w trakcie dnia zamykac/przymykać rolet.
Będzie ustawiony harmonogram i rolety będę się zawsze otwierać i zamykać o tej samej porze.
Zona sama powiedziała że nie potrzebuje przycisków do rolet. Mamy już doświadczenie z elektrycznymi roletami z poprzedniego domu (wynajmowanego). Tak wszystkie przyciski były w głównym holu i nikt tam nie chodził żeby zamknąć roletę tylko robolismy to z apki.
No ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje
Będzie ustawiony harmonogram i rolety będę się zawsze otwierać i zamykać o tej samej porze.
Zona sama powiedziała że nie potrzebuje przycisków do rolet. Mamy już doświadczenie z elektrycznymi roletami z poprzedniego domu (wynajmowanego). Tak wszystkie przyciski były w głównym holu i nikt tam nie chodził żeby zamknąć roletę tylko robolismy to z apki.
No ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje
-
Uruchomiłem wczoraj pierwsze dwie rolety na jednym module SRW-02m.
Powiedzcie mi proszę jak to szybko i sprawnie skalibrować ?
Jedna udało mi się skalibrować chyba za 2 razem a drugą chyba z 5 i to też mam wrażenie że było to fart.
Jeszcze jedno pytanie.
Utowrzyłem grupę do której dodalem obecnie dwie rolety. Sukcesywnie będę dodawał do tej grupy koljen rolety (łącznie będzie ich 13)
Z poziomu grupy zostaną otwarte wszystkie rolety. W trakcie dnia powiedzmy 2 zostaną zamkniete. Wieczorem z poziomu grupy uruchomię zamykanie (13 rolet; 2 zamknięte; 11 otwartych) czy SRW-02m nie zgłupieje na tych 2 zamkniętych już roletach ? Nie będzie próbował ich zamykać ?
Powiedzcie mi proszę jak to szybko i sprawnie skalibrować ?
Jedna udało mi się skalibrować chyba za 2 razem a drugą chyba z 5 i to też mam wrażenie że było to fart.
Jeszcze jedno pytanie.
Utowrzyłem grupę do której dodalem obecnie dwie rolety. Sukcesywnie będę dodawał do tej grupy koljen rolety (łącznie będzie ich 13)
Z poziomu grupy zostaną otwarte wszystkie rolety. W trakcie dnia powiedzmy 2 zostaną zamkniete. Wieczorem z poziomu grupy uruchomię zamykanie (13 rolet; 2 zamknięte; 11 otwartych) czy SRW-02m nie zgłupieje na tych 2 zamkniętych już roletach ? Nie będzie próbował ich zamykać ?
-
Nie zgłupieje.
Odnośnie kalibracji.
Mierzysz stoperem czas całkowitego otwarcia oraz zamknięcia i wprowadzasz te dane do cloud.
Możesz dodatkowo jeszcze ustawić "Dolną pozycję" viewtopic.php?t=9155
Odnośnie kalibracji.
Mierzysz stoperem czas całkowitego otwarcia oraz zamknięcia i wprowadzasz te dane do cloud.
Możesz dodatkowo jeszcze ustawić "Dolną pozycję" viewtopic.php?t=9155
-
Pytanie szybkie mam...
W supli mam dwie lokalizacje dom i rolety.
W lokalizacji dom mam np. dwa SBW, dwa PNW, MEW itd. W lokalizacji tej po przytrzymaniu jakiegoś urządzenia mogę zmieniać jego położenie na liście.
W lokalizacji rolety mam 10 SRW02 tutaj jak przytrzymam dane urządzenie to pojawią mi się gdzie mogę edytować nazwę kanału.
Czy da się jakoś zmieniać kolejność na liście tych kanałów ?
W supli mam dwie lokalizacje dom i rolety.
W lokalizacji dom mam np. dwa SBW, dwa PNW, MEW itd. W lokalizacji tej po przytrzymaniu jakiegoś urządzenia mogę zmieniać jego położenie na liście.
W lokalizacji rolety mam 10 SRW02 tutaj jak przytrzymam dane urządzenie to pojawią mi się gdzie mogę edytować nazwę kanału.
Czy da się jakoś zmieniać kolejność na liście tych kanałów ?
-
Spróbuj przytrzymać trochę wyżej. Wszystkie kanały są przesuwalne.
-
Zrobiłęm tak jak pisałeś tj zmierzyłem czas zamknięcie, otwarcia, zalogowałem się do cloud wprowadziłęm te wartości. Uruchamiam akpe wchodzę na wybraną roletę i mam tam dalej informację "Wymagana kalibracja"pzygmunt wrote: Fri Jul 12, 2024 7:15 am Nie zgłupieje.
Odnośnie kalibracji.
Możesz dodatkowo jeszcze ustawić "Dolną pozycję" https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=9155
Co do ustawianie kolejności to faktycznie przytyrzymanie kafelka obok nazwy pomogło.
EDIT!
chyba sobie poradziłem z tą kalibracją ...
Wpisałem w cloud te czasy zamykania/otwierania.
Później a apce wchodzę na daną roletę naciskam u góry ikonkę kalibracji. Zamykam roletę ręcznie (trzymam cały czas przycisk) jak już się zamknię naciskam przycisk otwierania autoamtycznego. Po tym wszystkim znika komunikat kalibracja jest wymagana i pokazuje % stan rolet.