Modernizacja rolet z wykorzystaniem SRW-02m

djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Przewody mają być takie jakie będzie zabezpieczenie. Do rolet max B10 więc 1,5mm2 wystarczy a nawet 1mm2 pewnie mogą być. Jak chcesz przepłacać to daj 2,5 tylko po co. A wytłumacz jaki sens jest umieszczanie sterowania lokalnego w rozdzielnicy a nie przy oknie? Sorki ale to bezsensowne. Będziesz chciał zamknąć/otworzyć roletę to będziesz biegał do rozdzielcy?
Ojciec
Posts: 56
Joined: Tue Jul 07, 2020 4:36 am

Post

Po to będzie SRW żeby wszystko robić z androida.
Przełączniki fizyczne będę używane tylko wtedy gdy z jakiegoś powodu nie będzie internetu w domu.
Jak bym chciał sterowanie roletami z przycisków nie pchał bym się w SRW.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Przyciski są wygodne. Nie zawsze masz telefon od ręką.
Często przycisk jest szybszy niż wyciąganie telefonu z odblokowanie, uruchomienie apki, poszukanie kanału.
Poza tym czasem odwiedza teściowa, albo inni goście. Oni nie będą mieli apki na telefonie, a przycisk będzie pod ręką
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ojciec wrote: Sun Apr 07, 2024 4:51 pm Przycisków fizycznych nie będzie koło okien, będą koło rozdzielni z modułami SRW-02.
Kable dla świętego spokoju wezmę 2.5mm2
Zrobisz największy błąd i będziesz chciał to przerabiać. Powiem więcej - będziesz zmuszony do przeróbek przez małżonkę :lol:

Jeśli już chcesz montować SRW-02, to pociągnij także przewody z fizycznych łączników. 1,5mm2 wystarczy zarówno do rolet jak i do łączników.
Ja osobiście zastosowałbym mSRW-01 w puszkach pod łącznikami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Ojciec
Posts: 56
Joined: Tue Jul 07, 2020 4:36 am

Post

Rolety otwierane są raz dziennie i raz dziennie zamykane - od 5 lat mieszkam w tym domu i od 5 lat tak jest. Nie mam potrzeby w trakcie dnia zamykac/przymykać rolet.
Będzie ustawiony harmonogram i rolety będę się zawsze otwierać i zamykać o tej samej porze.
Zona sama powiedziała że nie potrzebuje przycisków do rolet. Mamy już doświadczenie z elektrycznymi roletami z poprzedniego domu (wynajmowanego). Tak wszystkie przyciski były w głównym holu i nikt tam nie chodził żeby zamknąć roletę tylko robolismy to z apki.
No ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje :-)
Ojciec
Posts: 56
Joined: Tue Jul 07, 2020 4:36 am

Post

Uruchomiłem wczoraj pierwsze dwie rolety na jednym module SRW-02m.
Powiedzcie mi proszę jak to szybko i sprawnie skalibrować ?
Jedna udało mi się skalibrować chyba za 2 razem a drugą chyba z 5 i to też mam wrażenie że było to fart.

Jeszcze jedno pytanie.
Utowrzyłem grupę do której dodalem obecnie dwie rolety. Sukcesywnie będę dodawał do tej grupy koljen rolety (łącznie będzie ich 13)
Z poziomu grupy zostaną otwarte wszystkie rolety. W trakcie dnia powiedzmy 2 zostaną zamkniete. Wieczorem z poziomu grupy uruchomię zamykanie (13 rolet; 2 zamknięte; 11 otwartych) czy SRW-02m nie zgłupieje na tych 2 zamkniętych już roletach ? Nie będzie próbował ich zamykać ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18607
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie zgłupieje.
Odnośnie kalibracji.
Mierzysz stoperem czas całkowitego otwarcia oraz zamknięcia i wprowadzasz te dane do cloud.
Możesz dodatkowo jeszcze ustawić "Dolną pozycję" viewtopic.php?t=9155

Return to “ZAMEL SRW-02m”