Sonoff 2CH DC 5-32V

djalex

Wprawdzie to wersja 230V ale piny powinny być te same. Musisz przed podłączeniem programatora wcisnąć pierwszy z lewej GPIO0
Screenshot_20241108-160306_Chrome.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MatLow

Na tym schemacie również się wzorowałem. Nawet kombinowałem z zasilaniem płytki przez programator oraz oddzielnie przez USB. Wciśnięcie przycisku GPIO0 przed wpięciem programatora nie uruchamia flash mode.
djalex

To wychodzi na to że to nie jest na ESP
MatLow

No właśnie też myślałem podobnie że nie ma tam ESP bo jest zbyt zblokowane. Po ściągnięciu metalowej blaszki jednak jest ESP8285, możliwe, że trzeba oprócz wciśnięcia przycisku zwierającego GPIO0 z GND wykonać inną kombinację lub coś dodatkowo zewrzeć… do tej pory nigdy nie miałem takich problemów z suplowaniem różnych modułów na ESP
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

No to spróbuj podlutować się z kabelkiem bezpośrednio pod GPIO0 i zewrzeć z gnd. Coś mi świta że były takie przypadki iż zwarcie musiało być cały czas podczas programowania. Inną możliwość jeszcze że programator masz uszkodzony
MatLow

Problem rozwiązany. Bardzo Wam dziękuję za wsparcie!
Pomogło:
1. Zmiana laptopa (na poprzednim zaobserwowałem znacznie rzadsze miganie diody TX na programatorze... czemu? nie wiem... to na windowsie, na linuxie dużo częściej nawet jak nie działał flash mode modułu )
2. Podanie napięcia 3,3V, GND bezpośrednio z programatora!! (wystarczy na płytkę- nie trzeba się wlutowywać w chipset ) do flashowania nie działa podanie zewnętrznego zasilania przez USB i 2pin
3. Flash Mode na tym module wygląda następująco:
podpięcie zasilania i gnd bezpośrednio z programatora na płytkę oraz TX + RX już na chipset (3 ręka żony niezastąpiona :lol: )
jak wszystko jest podpięte to dopiero wtedy podpinamy programator do komputera z wciśniętym przyciskiem najbliżej przekaźników na ok. 5-8sek.
Zapali się niebieska dioda a po paru sekundach zgaśnie i do końca flashowania będzie zgaszona - jedyny ruch zaobserwujecie na programatorze na diodach TX i RX.

Return to “Sprzęt”