Żaluzje fasadowe - zaproszenie do testów

Rem125

Po zatym jak się pogrupuje żaluzje fasadowe to niestety bardzo dziwnie wygląda sterowanie lamelami

https://youtu.be/Fe8BRpshk9k?feature=shared
Rem125

klew wrote: Fri May 24, 2024 9:32 pm Nie testowałem wcześniej harmonogramów w Cloud z fasadówkami. Ale rzeczywiśce u mnie też się nie uruchamiają.
Puki co harmonogram nie działa dla fasadówek ale obszedłem to SCENAMI i do scen poustawiałem harmonogram
I wszystko zaczęło śmigać.
Rem125

klew

Fajnie działa :) dzięki za filmik!
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
niss1

U mnie też harmonogramy nie działają - wyskakuje ze wykonania anulowane.
A może to nachylenie było lepiej ustawiane w % tak jak w cloud.
jacekc

Witam.
Uruchomiłem funkcję na ośmiu żaluzjach.
Żaluzje działają w zakresie 0 - 90stopni.
Moje ustawienia:
1. Nie zmienia pozycji w trakcie zmiany nachylenia.
2. Całkowity czas zmiany nachylenia: 1,5s
3. Kąt nachylenia 0% - 90st
4. Kąt nachylenia 100% - 0st.
Żaluzje jako kanały działają bez zarzutu. Tj. Zarówno sterowanie jak i prezentacja w aplikacji są zgodne.
Powiązałem je w grupy i niezależnie od ilości żaluzji w grupie, sterowanie żaluzjami jest OK, prezentacja zaś skrajne położenia suwaka kąta nachylenia pokazuje jako zamknięte. A w położeniu środkowym otwarte. I to chyba jeden zauważony przeze mnie mankament.
klew

jacekc wrote: Sun May 26, 2024 4:46 pm Powiązałem je w grupy i niezależnie od ilości żaluzji w grupie, sterowanie żaluzjami jest OK, prezentacja zaś skrajne położenia suwaka kąta nachylenia pokazuje jako zamknięte. A w położeniu środkowym otwarte. I to chyba jeden zauważony przeze mnie mankament.
Aktualnie w sterowaniu grupowym "nachylenie" nie stosuje ustawień związanych z kątami, tylko domyślne wartości (czyli zakres 0-180 stopni).
Poprawimy to w apkach, aby ustawienia stopni były brane pod uwagę w grupach, pod warunkiem, że wszystkie fasadówki w grupie mają takie same zakresy kątów (np. 90 - 0 stopni). W przeciwnym wypadku, będzie to pracować tak jak teraz.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
jacekc

Pełna zgoda. Chodzi o jednorodny typ fasadówek.
jacekc

Odkryłem ciekawą funkcję, która działa sterując żaluzją nie przyciskami a przesuwając palcem po obrazku żaluzji. Normalnie można było w ten sposób zadać do jakiego poziomu ma się przysłonić lub odsłonić żaluzja a właściwie roleta. A teraz żaluzji można zadać do jakiej wysokości ma się opuścić lub podnieść ale w zależności w jakim położeniu jest ustawiony suwak kąta nachylenia lamelek, po zmianę wysokości lamele wrócą do położenia sprzed zmiany wysokości. Dla mnie BOMBA. Często opuszczam żaluzje, ale aby były przezierne musiałem później wypoziomować lamele. Teraz po opuszczeniu same ustawia się w poziom. Szkoda że nie działa to wraz z przyciskami. Ale szacun Panowie!👍😀
jacekc

I jeszcze uwaga odnośnie grup. Pisałem o dziwnym wyświetlaniu pozycji lamele kiedy strujemy grupą. Tak mam z dwiema, trzema i ośmioma żaluzjami w grupie. Ale mam też grupę z jedną żaluzją i tu sytuacja jest taka sama. A ta sama żaluzja jako kanał pokazuje pozycję w porządku. 🧐😉

Return to “Nowości”