Zasilanie SBW-01 + kontaktrony

User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

A może puść 12/24V i obniż sobie do 5V?

Image
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat May 18, 2024 6:44 pm Zasil sobie wemosa z przetwornicy step down z 24v ?
Nie bardzo rozumie. :x Mam tak:
schemat.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Raczej przetwornica nic nie da bo przekaźnik jest na 5V i nadal są potrzebne 4 żyły by dostać się do skrzynki z listami. No chyba że ja mam zaćmienie i czegoś nie dostrzegam.
Tak to ogólnie wygląda
bramasbwiwemos.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

djalex wrote: Sat May 18, 2024 7:52 pm Raczej przetwornica nic nie da bo przekaźnik jest na 5V i nadal są potrzebne 4 żyły by dostać się do skrzynki z listami. No chyba że ja mam zaćmienie i czegoś nie dostrzegam.
Tak to ogólnie wygląda
bramasbwiwemos.jpg
Teraz to ja nie rozumiem , napisz jeszcze raz co chcesz osiągnąć i schemat jakiś
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Jest schemat. Przy bramie mam 2 kontaktrony więc podłączenie SBW w domu wymaga 5 żył, zostają 3 wolne którymi można się dostać dalej do skrzynki w której musza być kolejne 2 kontaktrony co daje 4 żyły. Gdyby wemos i przekaźnik był na 24V nie było by problemu bo można skorzystać z zasilania z centrali i była by np wspólna masa dla SBW i Wemos wtedy wystarczyły by 3 żyły. Teraz jestem zmuszony zasilić wemos w domu więc do skrzynki muszą iść 4 żyły.
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Do skrzynka na listy to 3 żyły Ci potrzebne. GND, sygnal1, sygnal2.
Od bramy do domu masz 8 żył z czego 3 zajęte przez skrzynkę na listy, bo przy bramie je połączysz.
Na 5 żyłach puszczasz 24V, IN1, IN2, 11,14. GND jest wspólne.
Za sbw dajesz step down i zasilasz wemos.
Pomijając odległości i zakłócenia powinno działać ;)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

lesny8 wrote: Sat May 18, 2024 8:23 pm Do skrzynka na listy to 3 żyły Ci potrzebne. GND, sygnal1, sygnal2.
Od bramy do domu masz 8 żył z czego 3 zajęte przez skrzynkę na listy, bo przy bramie je połączysz.
Na 5 żyłach puszczasz 24V, IN1, IN2, 11,14. GND jest wspólne.
Za sbw dajesz step down i zasilasz wemos.
Pomijając odległości i zakłócenia powinno działać ;)
Kontaktrony w skrzynce na listy są na różnych potencjałach więc nie bardzo rozumię jak podłączyć w praktyce co opisałeś. Możesz to rozrysować bo ja nadal tego nie widzę.
robertklepacki94
Posts: 1008
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

djalex wrote: Sat May 18, 2024 9:44 pm
lesny8 wrote: Sat May 18, 2024 8:23 pm Do skrzynka na listy to 3 żyły Ci potrzebne. GND, sygnal1, sygnal2.
Od bramy do domu masz 8 żył z czego 3 zajęte przez skrzynkę na listy, bo przy bramie je połączysz.
Na 5 żyłach puszczasz 24V, IN1, IN2, 11,14. GND jest wspólne.
Za sbw dajesz step down i zasilasz wemos.
Pomijając odległości i zakłócenia powinno działać ;)
Kontaktrony w skrzynce na listy są na różnych potencjałach więc nie bardzo rozumię jak podłączyć w praktyce co opisałeś. Możesz to rozrysować bo ja nadal tego nie widzę.
Co masz na myśli pisząc ,,różne potencjał'?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

robertklepacki94 wrote: Sat May 18, 2024 9:57 pm
djalex wrote: Sat May 18, 2024 9:44 pm
lesny8 wrote: Sat May 18, 2024 8:23 pm Do skrzynka na listy to 3 żyły Ci potrzebne. GND, sygnal1, sygnal2.
Od bramy do domu masz 8 żył z czego 3 zajęte przez skrzynkę na listy, bo przy bramie je połączysz.
Na 5 żyłach puszczasz 24V, IN1, IN2, 11,14. GND jest wspólne.
Za sbw dajesz step down i zasilasz wemos.
Pomijając odległości i zakłócenia powinno działać ;)
Kontaktrony w skrzynce na listy są na różnych potencjałach więc nie bardzo rozumię jak podłączyć w praktyce co opisałeś. Możesz to rozrysować bo ja nadal tego nie widzę.
Co masz na myśli pisząc ,,różne potencjał'?
Przyjrzyj się:
schemat.jpg
SW1 jest na "-" a SW2 na "+"
I w tym momencie mnie olśniło: można tak to podłączyć i będzie działać tak samo
Teraz to potrzebne tylko 3 żyły. Jedynie trzeba poprawić połączenia przy przekaźniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

To właśnie chcieliśmy przekazać , tylko Ty narysowałeś schemat połączeń a mi chodziło o koncepcję żeby Cię wyprowadzić po za własne założenia 😉

Return to “ZAMEL SBW-01”