Indukcja w kuchni 😐

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

To można sprawdzić w prosty sposób bez żadnych inwestycji. Warunek to płyta indukcyjna podłączona na osobnym obwodzie zabezpieczającym. Wyłączasz wszystkie pozostałe wyłączniki nadprądowe, pozostawiasz tylko zasilanie płyty i sprawdzasz na liczniku energetyki (dostawcy prądu) moc chwilową.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Jun 03, 2024 6:20 pm Schemat masz na PZEM'ie. Zakładasz przekładniki z dwóch PZEM'ów na dwa fazowe przewody.

Zacznij od kwestii, czy ogarniesz sam zaprogramowanie ESP i PZEM'ów. Bo jeśli nie, to kup LEW-01 lub 2xLEW-02.

Ps.
A tak na marginesie, to w jakim celu chcesz mierzyć zużycie energii płyty indukcyjnej? Jak za dużo pobierze to będziesz jeść surowe lub zimne? Pytam poważnie.
Robert a nie przewód neutralny przez przekładnik?
Znalazłem w sieci sprzeczne fotki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nie ma znaczenia. Po załączeniu odbiornika energii w jednym i drugim przewodzie płynie taki sam prąd.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Będzie to miało znaczenie jeśli indukcja jest zasilana z dwóch faz
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Dlatego pisałem o założeniu przekładników na przewody fazowe. :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
UglyMan
Posts: 35
Joined: Thu Jul 11, 2019 7:40 pm
Location: JO83xd - Bydgoszcz

Post

Chyba ESP32 musi być do współpracy z dwoma modułami - dobrze myślę ??
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Nie. Starczy zwykły Wemos D1mini
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Jun 03, 2024 8:01 pm Dlatego pisałem o założeniu przekładników na przewody fazowe. :)
A jeśli 3 pzemy są połączone jako licznik 3 fazowy, to też przekładniki muszą być założone na przewody fazowe?
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

lukasz06 wrote: Tue Jun 04, 2024 8:41 am
Robert Błaszczak wrote: Mon Jun 03, 2024 8:01 pm Dlatego pisałem o założeniu przekładników na przewody fazowe. :)
A jeśli 3 pzemy są połączone jako licznik 3 fazowy, to też przekładniki muszą być założone na przewody fazowe?
Moim skromnym zdaniem tak.
https://pietras-81.aqi.eco/
RomanG
Posts: 308
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

lukasz06 wrote: Tue Jun 04, 2024 8:41 am
Robert Błaszczak wrote: Mon Jun 03, 2024 8:01 pm Dlatego pisałem o założeniu przekładników na przewody fazowe. :)
A jeśli 3 pzemy są połączone jako licznik 3 fazowy, to też przekładniki muszą być założone na przewody fazowe?
Przekładniki z reguły powinny być na przewodach fazowych.
To co płynie w przewodzie neutralnym i nie jest mierzone przez przekładnik, jest mierzone przez przekładniki założone na przewody fazowe, dlatego nie potrzeba w tym miejscu nic mierzyć.

Return to “Pomoc”