Wartość min jest taka duża bo to co poniżej mnie nie interesowało ale fakt że panel z lampki za 5zl szału nie zrobiPietras81 wrote: ↑Fri Jun 07, 2024 7:00 amPewnie kolega coś wrzuci ale myślę że jest to podpięte bezpośrednio pod wemosa. Masa do masy a plus od panelu do wejścia analogowe A0 ewentualnie jakiś rezystor po drodze. Wszystko zależny ile wolt daje panel PV
Patrząc na zrzut ustawień to fajny ten panel że bez słońca daje napięcie Mam na myśli min. wartość
Ja polecam czujnik jak BH1750 - można kupić za grosze a pokazuje konkretną wartość LUX-uw.
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... Redirect=y
Czujnik nasłonecznienia do paneli fv
-
-
Wykres z dzisiejszego dnia. A zdjęcia podłączenie nie wrzucę bo bym musiał rozkręcać rozdzielnie przy pv
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ważne że efekt osiągnięty a czy to panel za 5 zł czy coś innego nie ma znaczenia. Takie moje zdanie liczy się zadowolenie inwestora a zarazem wykonawcyrochowiak86 wrote: ↑Fri Jun 07, 2024 6:00 pmWartość min jest taka duża bo to co poniżej mnie nie interesowało ale fakt że panel z lampki za 5zl szału nie zrobiPietras81 wrote: ↑Fri Jun 07, 2024 7:00 amPewnie kolega coś wrzuci ale myślę że jest to podpięte bezpośrednio pod wemosa. Masa do masy a plus od panelu do wejścia analogowe A0 ewentualnie jakiś rezystor po drodze. Wszystko zależny ile wolt daje panel PV
Patrząc na zrzut ustawień to fajny ten panel że bez słońca daje napięcie Mam na myśli min. wartość
Ja polecam czujnik jak BH1750 - można kupić za grosze a pokazuje konkretną wartość LUX-uw.
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... Redirect=y
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Co do czujnika Bh1750 ja również polecam.
U mnie na układzie bateryjnym chodzi już ponad rok i tą wartość 16 bitową, która posiada do max 65535 w zupełności wystarcza. Nawet potrafi skutecznie uspać transmisję radiową żeby nie pracowała w nocy oszczędzając baterię
U mnie na układzie bateryjnym chodzi już ponad rok i tą wartość 16 bitową, która posiada do max 65535 w zupełności wystarcza. Nawet potrafi skutecznie uspać transmisję radiową żeby nie pracowała w nocy oszczędzając baterię
-
Nie tyle problemem jest to, że jest z lampki za 5zł - jak to, że jest panelem foto.
One nie mają charakterystyki liniowej, i pomiar napięcia na nim - bez obciążenia - nie ma wielkiego sensu.
Nieobciążony prawie zaraz wyskakuje do prawie pełnego napięcia, a potem napięcie od nasłonecznienia - mniej zależy niż od temperatury
Rozsądny pomiar byłby pomiarem jego wydajności prądowej - wręcz prądu zwarcia, lub prądu "dużego obciążenia" (co dla takiego paneliku - nie będzie wielką wartością, mA to pewnie maks) - więc jakby go obciążyć jakimś rezystorem (dla świętego spokoju - 0.25W a nie jakieś smd) np 1K - to by pokazało bardziej liniową charakterystykę napięcia na tym rezystorze (czyli prądu)
Tu przykładowa krzywa jakiegoś panelu PV (nie patrząc na wielkośći - ale zasada fizyczna ta sama, i charakterystyka ta sama).
Zobacz że przy prądzie 0 - różnice napięcia między 200 a 1000W/m są marne.
Ale różnice prądu (choćby zwarcia, czy połowy obciażenia) - prawie liniowe od oświetlenia.