Airly pod nową bibliotekę SuplaDevice 😉

Kwicol

Witam.
Na ESP32 i najnowszej binarce łapie w parę sekund u mnie webserwer OK tylko jakiś error code jest?

Code: Select all

ESP32-Airly
LAST STATE: Registered and ready, Register in progress, UNKNOWN ERROR CODE (0031)
Firmware: VeeRooS Custom
GUID: 4ADE3518F909xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
MAC: 24:0A:C4:59:88:D8
Uptime: 172 s
veeroos

Pewnie jest to związane z wywołaniem webserwera, gdy urządzenie jest online, spojrzę na to po urlopie, mam od dzisiaj 2 tygodnie, nie brałem ze sobą komputera więc nie zobaczę jak można by było to obejść, bo w sumie od wczoraj testuję możliwość pracy webserwera, gdy urządzenie jest Online, a nawet to Wy jesteście moimi testerami 😁. Może kolega @klew by powiedział czy ten błąd jest od tego 😉
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
klew

veeroos wrote: Wed Jul 24, 2024 6:23 am Pewnie jest to związane z wywołaniem webserwera, gdy urządzenie jest online, spojrzę na to po urlopie, mam od dzisiaj 2 tygodnie, nie brałem ze sobą komputera więc nie zobaczę jak można by było to obejść, bo w sumie od wczoraj testuję możliwość pracy webserwera, gdy urządzenie jest Online, a nawet to Wy jesteście moimi testerami 😁. Może kolega @klew by powiedział czy ten błąd jest od tego 😉
"31" to status dla "registration disabled", ale tutaj chyba coś innego poszło. W SuplaDevice nie ma nigdzie tekstu "UNKNOW ERROR CODE", więc to pewnie pochodzi gdzieś z Twojego programu.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
veeroos

klew wrote: Wed Jul 24, 2024 6:51 am "31" to status dla "registration disabled", ale tutaj chyba coś innego poszło. W SuplaDevice nie ma nigdzie tekstu "UNKNOW ERROR CODE", więc to pewnie pochodzi gdzieś z Twojego programu.
No to chyba wiem z czego to wynika, bo chciałem odpytywać o status połączenia i dopiero przy połączeniu z serwerem chciałem odpalić webserwer lokalny, ale stwierdziłem że go odpalę po połączeniu z wifi, no i kawałek kodu sprawdzający połączenie z serwerem został, więc to on może ten komunikat powodować, ale w sumie wszystko działa, więc jak komuś nie przeszkadza to to niech korzysta, ja to dopiero poprawię za 2 tygodnie
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

veeroos

Hej. Będąc na chwilę w domu zmieniłem kod, sprawdźcie czy będzie OK, jeśli dalej będzie występował ten błąd to zrobię to tak, że lokalny webserwer będzie dostępny dopiero po połączeniu z serwerem. Dodana także opcja aktualizacji, aby w nią wejść najlepiej wprowadzić układ w tryb konfiguracji (5 sekund przytrzymać przycisk konfiguracji ESP32 C3 - GPIO9, ESP32 - GPIO0) wejść na stronę 192.168.4.1/update (dzięki @lukfud za podsunięcie pomysłu 😉) kolejne wersje softów będą dorzucane jako Update'y po to aby sobie zaktualizować online, będą one dostępne w osobnym folderze,.tak aby nie myliły się softy do wgrania, bo soft główny dla procesorów z rodziny ESP32 nie będzie aktualizacją, wyskoczy błąd pliku podczas próby aktualizacji. Dodatkowo lekka zmiana wyświetlanych nazw kanałów 😉.
Last edited by veeroos on Mon Jul 29, 2024 5:26 pm, edited 2 times in total.

lukasz06

No i czego chcieć więcej, super 😁
Zibi_007

Zainstalowałem nowy soft i mam to, co kiedyś. Odczyt same "0". Godzina i nic się nie zmienia. Wróciłem do poprzedniego i odczyt "od strzała". Znowu wgrałem nowy i mam same zera. Zostawię do rana, może załapie ;-)
Nec Hercules contra plures!
veeroos

Hmm, troszkę to dziwne, ponieważ ja wyrzuciłem parę rzeczy z kodu, które mogły by powodować problemy z połączeniem, z tego co mi się wydaje to może już być Update zaimplementowany w starszym kodzie. Popatrzę na to dopiero w niedzielę jak wrócę do domu.

Zibi_007

Niestety, od północy do teraz nie zaktualizowało odczytów. Same zera. Wracam do poprzedniej wersji.
Nec Hercules contra plures!
fireboy

Wrzuci ktoś ostatnią działającą binarkę w międzyczasie?
U mnie też same "0", a nie mogę (albo nie umiem :roll: ) z githuba pobrać wcześniejszej wersji.

Return to “Projekty użytkowników”