Wrzuć cały config oraz logi jakie masz. Zacznij od prostego przykładu, czyli np tylko jeden kanał typu RelayHobo wrote: Sat Jan 04, 2025 7:24 pm W takim razie poproszę o pomoc w takiej kwestii:
mam serwer mqtt który jest translatorem dla zigbee i chciałbym osiągnąć efekt widoczności danych z tych urządzeń w supli a dla urządzeń on/off - możliwość sterowania stanem.
sd+mqtt
-
-
Prawda jest taka że wszystko jest w pierwszym wpisie tego wątku bo nie zmieniałem tego licząc na poprawki w nowych wersjach biblioteki lub wsparcie z forum.
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
-
Tak wygląda konfiguracja kanału z pierwszego posta:Hobo wrote: Sun Jan 12, 2025 8:49 pm Prawda jest taka że wszystko jest w pierwszym wpisie tego wątku bo nie zmieniałem tego licząc na poprawki w nowych wersjach biblioteki lub wsparcie z forum.
Code: Select all
channels:
- type: CustomRelay
name: CR_MQTT
state: state
set_state: state #ta linia
turn_on_payload: "ON"
turn_off_payload: "OFF"
source:
type: MQTT
state_topic: "*/state"
parser:
type: Json
refresh_time_ms: 1000
output:
type: MQTT
control_topic: "*/set"
payload:
type: Simple
Odczyt masz ustawiony na parser Json, a parametr "state" ma szukać w jsonie klucza "state", więc oczekuje że w */state są publikowane wartości w stylu:
{
"state": 1
}
Wartość w stylu "set_state: moja_wartosc" dotyczy sytuacji, gdy output jest w formacie json, czyli przy Payload typu Json, będą publikowane wartości w stylu:
{"moja_wartosc": "ON"}
ON