Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Zibi_007

Mmof wrote: Thu Oct 03, 2024 5:13 am @Zibi_007 Odpowiem jeżeli chodzi o akumulatorki w instrukcji piszę że nie powinno się stosować ze względu na zbyt niskie napięcie.

A moje pytanie jest takie do Ciebie bo to ja miałem takie problemy z bramką sieć pokazała mi się i mogłem dodać bramkę dopiero w samochodzie gdzie nie było żadnej sieci Wi-Fi a czy teraz jak już jest bramka dodana to jak ją dołączysz od sieci ma problemy z ponownym połączeniem się bo ja musiałem przenieść bramkę. Moim zdaniem jest bardzo podatna na zakłócenia bo jak leżała 1,5m do routera tylko obok było kilka ESP włączonych to już nie było szans na ponowne połączenie jej z Wi-Fi.
Właśnie przeniosłem w nowe miejsce. Połączyła się w kilkanaście sekund. W tej chwili pokazuje siłę sygnału WiFi 88%, węzeł mostu 98%.
Działa beza zakłóceń. Jutro przeniosę kondygnację niżej (blisko routera) i będę dalej testował.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Masz urządzenie na bluetooth? Sprawdź, czy możesz je dodać do Supli tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17210
klew

lukfud wrote: Wed Oct 02, 2024 6:23 pm Przy okazji, 4-40 to spory rozstrzał. Fajnie, gdyby można było sobie ustawić skrajne wartości.
Na dzień dobry termostat wita nas chcąc grzać do 4 stopni :)
Z tymi 4 stopniami na dzień dobry, to coś poszło nie tak. Poszukam problemu.
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
klew

serwis@lars.pl wrote: Wed Oct 02, 2024 7:04 pm
cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 6:57 pm @klew
Czy są ograniczenia co do ilości urządzeń zalogowanych do jednej bramki ?
HM , HC , Temperature sensor ?
Ok 50 urządzeń (w zależności od typu).
To będziemy jeszcze doprecyzowywać.
W Supli najbardziej zasobożerne są termostaty. Na oko bramka powinna uciągnąć 40-50 termostatów, co daje nam 4-5 listew FHC.
Z innymi urządzeniami nie powinno być takich trudności i tam do 50 urządzeń powinno działać (o ile nie mamy FHC).
Także 1xFHC liczyłbym jako 8-10 "urządzeń" i reszta powinna się zgadzać.
klew

SOYER wrote: Wed Oct 02, 2024 7:43 pm Ja pisałem o dowolnym wyborze źródła temperatury z własnego ekosystemu supla, podobnie dowolny wybór urządzenia wykonawczego.
Będziemy kiedyś takie funkcje wprowadzać, ale nie potrafię powiedzieć kiedy.
Na chwilę obecną, wszystkie ustawienia można robić w obrębie jednego "urządzenia Supla" (czyli w obrębie bramki Auraton Box).
klew

cinas wrote: Wed Oct 02, 2024 7:45 pm Czy jest możliwość ustawienia histerezy w HM i HC nie widzę
I jaka jest ustawiona histereza ?
Nie ma takiego ustawienia.
klew

flowerek wrote: Wed Oct 02, 2024 7:50 pm Dzięki. Faktycznie tak skonfigurowsne pokazuje w app tylko 1 termostat AHC .
Ale nadal nie mogę przypisać różnych termostatów do różnych lokalizacji (np każdy pokój to osobna lokalizacja)
Zawsze chce się przenosić wszystko... (wszystkie strefy AHC chcą być w 1 tej samej lokalizacji)
Czy masz może prywatną instancję Supli? Poprawka na przenoszenie lokalizacji była dodana w 24.09.
Natomiast nadal jest wymaganie, że "temrometr główny" i "termostat" muszą być w tej samej lokalizacji. Więc jeśli ustawiłeś jeden termometr do wielu stref, to one wszystkie muszą być w jednej lokalizacji.
klew

flowerek wrote: Wed Oct 02, 2024 7:56 pm
Tylko zauważyłem że pompa.i styk beznapoeciowy startują bez czasu wybiegu
Czy nie ustawiłeś przypadkiem w HM, że ma sterować pompą lub piecem na FHC?
Jeśli tak, to skasuj to ustawienie na HM.
michael

Również udało mi się załapać na testy za co bardzo dziękuję.
Zestaw podłączony, w tym tygodniu uruchamiam już ogrzewanie więc od razu będzie test "na produkcji" :lol:
Do testów mam bramkę, głowicę na grzejnik i termometr zewnętrzny. Pomiary na głowicy i termometrze te same, także nic nie trzeba kalibrować. Największy problem miałem z założeniem klapki na baterię z uwagi na odkształconą obudowę - ale po gimnastyce udało się ją założyć i po ponownym zdjęciu już poszło sprawniej.
Parowanie urządzeń bez problemów aczkolwiek instrukcja poszła w dłoń bo parowanie głowicy było poprzez 3 szybkie naciśnięcia przycisku, a parowanie termometra poprzez przytrzymanie ileś seundowe, gdzie na początku ostro wciskałem identycznie 3x :lol:

Co do samego zestawu bardzo estetycznie to wszystko wygląda. Jest po prostu ładne. Nawet unboxing sprawia radość :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mmof

A ja podrzucę coś bardziej technicznego bramka jest w odległości 4m po drodze jedna ściana .HM i RC do HC mają 4 ściany i odległość około 10m więc całkiem przyzwoicie to wygląda bardzo ładnie pokrywa zasięgiem dom.

A teraz pytanie czy Heater Controller trzeba ustawić dla niego termostat nadrzędny? Bo jeżeli mam kilka HM i wszystkie nim sterują to nie ma jak tego podzielić a HC zgłasza się jako termostat i co w przypadku jak w kotłowni gdzie on się znajduję temperatura spadnie do temperatury włączenia to uruchomi mi piec dla mnie jest to zachowanie bynajmniej nie potrzebne i czy mogę normalnie Termostat HC dać na Off i wtedy pięć będą uruchamiać tylko HM lub RC w moim przypadku?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder

klew wrote: Thu Oct 03, 2024 7:49 am
LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 7:25 am A czy będziemy się przenosić z dyskusją to tych subtemat :

Teraz tak mam pytanie :
Mam dwie głowice , ustawiłem korektę temperatury w cloud czy głowicą to przechwyci i bierze to pod uwagę przy ustawianiu otwarcia . Bo mi dziwnie mało otwiera głowice przy temperaturze o 1 stopień od zadaniem. Powinno otworzyć głowice więcej niż tylko 10% .
Tak więc jak to jest ?
Do Głowicy nie da się obecnie ustawić korekty temperatury (wynika to z protokołu komunikacyjnego).
Na chwilę obecną, będzie trzeba tą opcję zablokować po stronie Supli, aby w Głowicy nie dało się tego przestawiać - sprawdzimy też, czy po stronie protokołu da się dodać taką opcję.
W HM jest podobny problem.

Głowice pracują wg algortymy PID, który się "uczy". Także tam nie ma żadnego "powinno", tylko trzeba jej dać chwilę czasu i powinna dobrze zacząć pracować.
No to wszystko jasne , czyli w apce ma dostosowaną temperaturę do pomieszczenia a ona żyje swoim życie głowicą . Ale to czyli nie można sama działać głowicą , a jeśli będzie do niej termometr zewnętrzny Auraton to można użyć korekty temperatury ?

Return to “Nowości”