Zaproszenie do testów Auraton/Supla

klew

Mmof wrote: Thu Oct 03, 2024 10:23 am A teraz pytanie czy Heater Controller trzeba ustawić dla niego termostat nadrzędny? Bo jeżeli mam kilka HM i wszystkie nim sterują to nie ma jak tego podzielić a HC zgłasza się jako termostat i co w przypadku jak w kotłowni gdzie on się znajduję temperatura spadnie do temperatury włączenia to uruchomi mi piec dla mnie jest to zachowanie bynajmniej nie potrzebne i czy mogę normalnie Termostat HC dać na Off i wtedy pięć będą uruchamiać tylko HM lub RC w moim przypadku?
Jeśli do przekaźnika w HC przypiszesz jakiś inny termostat, to funkcja "termostatu" w HC zostanie wyłączona. Aktualnie będzie to wyglądać jakby sam termostat był "offline" (na czerwono), ale będziemy to jeszcze poprawiać, aby był widoczny bardziej "na szaro".

Także jeśli HC używasz jako zdalengo włącznika pieca, dla innych urządzeń, to po prostu termostat z HC zignoruj (możesz w Cloud go ukryć, aby nie był widoczny).
klew

LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 10:28 am No to wszystko jasne , czyli w apce ma dostosowaną temperaturę do pomieszczenia a ona żyje swoim życie głowicą . Ale to czyli nie można sama działać głowicą , a jeśli będzie do niej termometr zewnętrzny Auraton to można użyć korekty temperatury ?
Na "Temperature Sensor" można ustawić korektę i będzie działać prawidłowo.
Na HM obecnie też można ustawić korektę i w Supli oraz na Głowicy będzie skorygowany pomiar, ale HM wyświetla na ekranie temperaturę bez koretky (tu będziemy albo wprowadzać zmainy w HM, aby dało się korektę ustawić, albo wyłączymy opcję korygowania temperatury na HM w Supli).
Mmof

klew wrote: Thu Oct 03, 2024 10:30 am
Mmof wrote: Thu Oct 03, 2024 10:23 am A teraz pytanie czy Heater Controller trzeba ustawić dla niego termostat nadrzędny? Bo jeżeli mam kilka HM i wszystkie nim sterują to nie ma jak tego podzielić a HC zgłasza się jako termostat i co w przypadku jak w kotłowni gdzie on się znajduję temperatura spadnie do temperatury włączenia to uruchomi mi piec dla mnie jest to zachowanie bynajmniej nie potrzebne i czy mogę normalnie Termostat HC dać na Off i wtedy pięć będą uruchamiać tylko HM lub RC w moim przypadku?
Jeśli do przekaźnika w HC przypiszesz jakiś inny termostat, to funkcja "termostatu" w HC zostanie wyłączona. Aktualnie będzie to wyglądać jakby sam termostat był "offline" (na czerwono), ale będziemy to jeszcze poprawiać, aby był widoczny bardziej "na szaro".

Także jeśli HC używasz jako zdalengo włącznika pieca, dla innych urządzeń, to po prostu termostat z HC zignoruj (możesz w Cloud go ukryć, aby nie był widoczny).
Tak w moim przypadku jest podłączony do głównego sterownika pieca bo mam rozbudowany system ogrzewania całością steruje piec i moduły rozszerzenia do zaworów trójdrożnych więc HC jest tylko do tego żeby zewrzeć styk na sterowniku jeżeli jakaś strefa zgłosi zapotrzebowanie dogrzanie nie będę tego zmieniał bo w moimi przypadku mam bufora 1000L i ciepło idzie z magazynu i tak jest najlepiej. Czyli teoretycznie Termostat HC w Cloud mogę dać na Off i wyłączyć wyświetlanie w App?
LukiSpajder

Ale jeśli mamy sama głowice to nie możemy skorygować temperatury ?
A czy będzie kiedyś można to zrobić ?
Czy będzie można zmieniać histerezę włączenia / wyłączenia głowicy ?
klew

Mmof wrote: Thu Oct 03, 2024 10:37 am . Czyli teoretycznie Termostat HC w Cloud mogę dać na Off i wyłączyć wyświetlanie w App?
Sam się zrobi off, gdy ustawisz sterowanie przekaźnikiem z innego źródła.
Możesz ukryć w apce
klew

LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 10:42 am Ale jeśli mamy sama głowice to nie możemy skorygować temperatury ?
Aktualnie protokół między Suplą a Auratonem na to nie pozwala. Sprawdzimy czy da się te korekty dodać.
Głowica nie pracuje w oparciu o histerezę, tylko na własny algorytm oparty o PID. Pojecie histerezy jest w tym przypadku bez sensu ;)
LukiSpajder

klew wrote: Thu Oct 03, 2024 10:45 am
LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 10:42 am Ale jeśli mamy sama głowice to nie możemy skorygować temperatury ?
Aktualnie protokół między Suplą a Auratonem na to nie pozwala. Sprawdzimy czy da się te korekty dodać.
Głowica nie pracuje w oparciu o histerezę, tylko na własny algorytm oparty o PID. Pojecie histerezy jest w tym przypadku bez sensu ;)

:D Rozumie poczekam jeszcze chwilę jak się pouczy tych pomieszczeń ,
Czyli korektę najlepiej dać na zero w cloud ,chodziło mi o zmianę tego parametru 0,2 przy włączeniu i wyłączeniu .
Zobaczycie czy się da tą korektę przesłać do głowicy .
klew

LukiSpajder wrote: Thu Oct 03, 2024 10:49 am :D Rozumie poczekam jeszcze chwilę jak się pouczy tych pomieszczeń ,
Czyli korektę najlepiej dać na zero w cloud ,chodziło mi o zmianę tego parametru 0,2 przy włączeniu i wyłączeniu .
Zobaczycie czy się da tą korektę przesłać do głowicy .
Korektę ustaw na 0. Nie sprawdzałem tego, ale wydaje mi się, że ustawienie korekty na głowicy nic tutaj nie zepsuje. Tzn. w Supli zobaczysz skorygowaną wartość pomiaru, ale Głowica będzie pracować w oparciu o nieskorygowany pomiar.

"0,2" to mowa o histerezie. Głowica nie pracuje w oparciu o algorytm na bazie histerezy, dlatego tego parametru ona nie posiada. Inne urządzenia Auratona (Heat Monitor, Listwa FHC, Heater Controller) pracują w opaciu o histerezę, ale tam nie da się jej modyfikować.
Także ewentualne dodanie ustawienia histerezy jest możliwe dla urządzeń, które pracują na takim algorytmie, ale dla Głowicy to się nie wydarzy - trzeba by jej zmienić algorytm w oparciu o jaki pracuje.

Zakładam, że użyte algorytmy w poszczególnych urządzeniach, wynikają z warunków w jakich one pracują. Głowice są też jedynymi urządzeniami, które pracują nie na zasadzie on/off, tylko w zakresie 0-100%.
Mmof

klew wrote: Thu Oct 03, 2024 10:43 am
Mmof wrote: Thu Oct 03, 2024 10:37 am . Czyli teoretycznie Termostat HC w Cloud mogę dać na Off i wyłączyć wyświetlanie w App?
Sam się zrobi off, gdy ustawisz sterowanie przekaźnikiem z innego źródła.
Możesz ukryć w apce
Jak dodałem termostat nadrzędny to z automatu znikną w App i wyłącza możliwość nastawy temperatury w Termostacie HC
Mmof

Tylko nadal mi się wydaję że HC powinno zgłaszać się jako urządzenie wykonawcze a nie termostat bo on nawet takiej funkcji nie pełni.

Return to “Nowości”