Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Mmof

pzygmunt wrote: Fri Oct 04, 2024 7:51 pm
QLQ wrote: Fri Oct 04, 2024 6:48 pm No to teraz zoonk??:
.
https://drive.google.com/file/d/1Oq ... p=drivesdk
Prawdopodobnie ten statu jest związany ze statusem termometru, który się usypia i w tym czasie uznawany jest jako online. Stawiam, że to niefortunnie wpłynęło na sam termostat. Sprawdzimy. Poprawimy.
Ja to wcześniej zgłaszałem @klew pisał że poprawi, bo w moimi przypadku bramka była rozłączona a HM i RC były Online i tak samo jak u kolegi @QLQ mogłem w App sterować tymi urządzeniami ale w Cloud były Offline.
Mmof

Bartoni wrote: Fri Oct 04, 2024 9:28 pm
pzygmunt wrote: Fri Oct 04, 2024 1:17 pm Zmierzamy w kierunku wyeliminowania już zgłoszonych problemów by jak najszybciej wprowadzić urządzenie do sprzedaży.
Kiedy orientacyjnie pojawia się w sprzedaży? Jaka będzie orientacyjna cena głowicy i bramki?
Cena bramki ma oscylować coś w granicach 190zł a cene urządzeń sprawdź w Internecie bo one są dostępne. Tutaj chodź tylko o most pomiędzy Auraton a Supla 😉
LukiSpajder

Bartoni wrote: Fri Oct 04, 2024 9:28 pm
pzygmunt wrote: Fri Oct 04, 2024 1:17 pm Zmierzamy w kierunku wyeliminowania już zgłoszonych problemów by jak najszybciej wprowadzić urządzenie do sprzedaży.
Kiedy orientacyjnie pojawia się w sprzedaży? Jaka będzie orientacyjna cena głowicy i bramki?

Urządzenia Auratona już są w sprzedaży wpisując „auraton smart” w sklepie internetowym .
Bramki nie ma w sprzedaży - i głównie te testy mają pokazać jak wyglada komunikacja systemu supla z system auratona .

Pytanie do a Auratona :

Jeśli mamy czujnik temperatury wewnętrzny(TSi) i głowicę to lepiej ją sparować najpierw razem a dopiero dodać do bramki . Czy wtedy po wyłączeniu bramki głowica będzie korzystać z tego czujnika . Jakie to niesie korzyści i nie korzyści ?
( co prawda sprawdzę to po weekendzie bo mam przyjść czujnik , głowica bez zewnętrznego czujnika działa gorzej)
Ale może wcześniej uzyskam odpowiedź od Was
klew

lukfud wrote: Fri Oct 04, 2024 9:13 pm Opisałem sytuację, kiedy po kliknięciu ON i otwarciu zaworu stan w Cloud się nie zmienia.
Po kliknięciu OFF i zakończeniu ruchu stan zmienia się natychmiast
Sprawdzę dokładniej jak będę przy kompie. Spróbowałem to zrobić tylko obserwując stan w apce i cloud i w obu był taki sam. Po dłuższym czasie pojawiło się grzanie, ale nie wiem co fizycznie robił zawór w tym czasie
lukfud wrote: Fri Oct 04, 2024 9:13 pm
klew wrote: Fri Oct 04, 2024 8:10 pm
lukfud wrote: Fri Oct 04, 2024 6:44 pm 2.
Czy jest możliwość dodania opcji w Cloud, gdzie będziemy mogli ustawić zachowanie RC po utracie połączenia z bramką? Na ten moment po utracie połączenia głowica wykonuje swoje zadanie (jeśli wcześniej została włączona), a mogłaby się wyłączyć lub ustawić zadaną temperaturę na wcześniej zdefiniowaną w Cloud.
Nie ma takich opcji
Wiem, że nie ma, dlatego pytam, czy jest szansa na ich dodanie, o ile uznacie to za zasadne.
Z reguły bramka się wyłączy, gdy nie ma prądu. Wtedy z reguły ogrzewanie też nie działa.
Obecnie głowica będzie pracować z ostatnią nastawą. Po jakimś czasie przejdzie też na pomiar z wbudowanego termometru.
lukfud wrote: Fri Oct 04, 2024 6:44 pm 3.
Przy pracy z harmonogramem RC startuje równo o zadanej godzinie, więc musimy brać to pod uwagę ustawiając czasy. Czy istnieje, bądź będzie istniała możliwość, aby głowica otwierała się odpowiednio wcześniej. Tak jest chyba w Danfoss Living Eco.
Głowice RC nie mają takiej opcji. Po stronie Supli też nie mamy takiej opcji
Temat do rozważenia, czy definitywnie "nie"?
W Supli na razie nie planowaliśmy takiej funkcji. Może kiedyś.
lukfud wrote: Fri Oct 04, 2024 6:44 pm 4
Pytanie do Auratona:
Czy możecie wraz z Suplą wprowadzić mechanizm, aby parowanie urządzeń odbywało się poprzez bramkę i Cloud?
Pomijając, że trzeba później pamiętać co z czym jest sparowane to po usunięciu pary (factory reset) trzeba ponownie urządzenia parować ze sobą i dodatkowo ponownie z bramką.
Wiem że to nie do mnie pytanie, ale zupełnie nie rozumiem tego punktu.
Parowanie odbywa się przez bramkę i przez Cloud.
Chyba że piszesz o parowaniu np HM z RC?
Ależ oczywiście, że piszę o parowaniu HM z RC, RC z TSI itd. ;)
Nie da się jeden do jeden skopiować powiązań między urządzeniami dostępnymi w bramce na komunikację bezpośrednią. Ogólnie bramka daje dużo więcej możliwości ustawień i ilości relacji między urządzeniami.
Z mojego punktu widzenia, jedyny przypadek wart rozważania to powiązanie czujników zalania z zaworem.
Osobiście mi bardziej brakuje możliwości ponownego parowania urządzenia z bramką bez konieczności resetu do ustawień fabrycznych urządzenia.
Beholder

Mam aktualnie sparowany BOX z HM, w otoczeniu są sieci 2.4 i 5G nie zauważyłem żadnego problemu z połączeniem, BOX szybko "łapie" i się rejestruje na serwerze. Nurtuje mnie jednak zachowanie systemu po resecie lub wyłączeniu bramki HM za każdym razem przechodzi w tryb manualny 19.0°. Nie powinno się tak dziać tym bardziej, że układ może funkcjonować bez bramki z bezpośrednimi połączeniami pomiędzy poszczególnymi elementami. Wersja mojego BOX to 24.10, czy są już aktualizacje?
klew

Beholder wrote: Sat Oct 05, 2024 8:24 am Mam aktualnie sparowany BOX z HM, w otoczeniu są sieci 2.4 i 5G nie zauważyłem żadnego problemu z połączeniem, BOX szybko "łapie" i się rejestruje na serwerze. Nurtuje mnie jednak zachowanie systemu po resecie lub wyłączeniu bramki HM za każdym razem przechodzi w tryb manualny 19.0°. Nie powinno się tak dziać tym bardziej, że układ może funkcjonować bez bramki z bezpośrednimi połączeniami pomiędzy poszczególnymi elementami. Wersja mojego BOX to 24.10, czy są już aktualizacje?
Nie widziałem u siebie takiego zachowania.
Masz tylko hm? Możesz nagrać filmik albo dokładnie opisać krok po kroku co robisz i co miałeś ustawione?
Beholder

klew wrote: Sat Oct 05, 2024 8:29 am Nie widziałem u siebie takiego zachowania.
Masz tylko hm? Możesz nagrać filmik albo dokładnie opisać krok po kroku co robisz i co miałeś ustawione?
Tak na razie tylko HM, ustawiam w aplikacji np. program z temp. 21. Reset bramki, fizyczny lub z cloud i już termostat przechodzi na ręczny 19 w cloud i aplikacji pokazuje tak samo. Na wyświetlaczu HM setpoint też się zmienia z 21 na 19.
klew

Beholder wrote: Sat Oct 05, 2024 8:47 am
klew wrote: Sat Oct 05, 2024 8:29 am Nie widziałem u siebie takiego zachowania.
Tak na razie tylko HM, ustawiam w aplikacji np. program z temp. 21. Reset bramki, fizyczny lub z cloud i już termostat przechodzi na ręczny 19 w cloud i aplikacji pokazuje tak samo. Na wyświetlaczu HM setpoint też się zmienia z 21 na 19.
Ok, już wiem co się dzieje
Beholder

klew wrote: Sat Oct 05, 2024 8:57 am Ok, już wiem co się dzieje
No to super bo już 5 raz restartuje żeby zreprodukowac przy różnych sytuacjach i podać więcej szczegółów.
klew

Beholder wrote: Sat Oct 05, 2024 9:08 am
klew wrote: Sat Oct 05, 2024 8:57 am Ok, już wiem co się dzieje
No to super bo już 5 raz restartuje żeby zreprodukowac przy różnych sytuacjach i podać więcej szczegółów.
Ustawia się na 19 stopni, bo pracuje wg programu. A gdy program nie zna aktualnego czasu, to używa nastawy pierwszego programu a tam domyślnie jest 19.
Możliwe że bramka za szybko próbuje program ustawić, zanim odczyta aktualny czas.

Return to “Nowości”