Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Beholder

klew wrote: Tue Oct 08, 2024 7:43 pm
Także FHC nie mogło być sparowane z Boxem, jeśli nie było widać kanałów FHC w Supli.
Oczywiście nie wykluczam tutaj jakiegoś błędu, ale prędzej podejrzewałbym, że jednak coś było nadal sparowane po stronie urządzeń Auraton i to powodowało problemy.
FHC było sparowane z BOX, nie mogłem do FHC doparować HM na obieg grzewczy dlatego zrobiłem factory. Funkcja TEST nie pokazywała żadnego sparowania na obiegach tylko led LINK ozn. sparowanie z BOX. Dalej jak piszesz musiałem resetować wszystko. Myślę, że to mogło być coś po stronie Auraton tym bardziej, że zbiegło się to z aktualizacją firmware do 2.13.
"Rejestracja urządzeń" w Supli nie ma znaczenia przy parowaniu urządzeń do bramki.

Nie mam tego screena z cloud po wejściu w kanał termostatu FHC był komunikat w stylu "czekaj aż urządzenie się połączy i prześlę konfiguracje " i kółeczko oczekiwania
W kanałach z FHC jest jeden termometr. Na screenie nie jest on ustawiony, a ogólnie bramka ustawia go na sztywno. Nie sprwadzałem tego jeszcze u siebie, ale czy u Ciebie ten termometr jest normalnie w Cloud widoczny i ma funkcję "termometru"?

Czy mógłbyś podać adres mailowy Twojego konta i id urządzenia dla Auraton Box u Ciebie? Wtedy moglibyśmy pobrać z bazy danych konfigurację i sprawdzić dokładnie co tam się poustawiało. Jeśli to jest dla Ciebie ok, to prześlij dane w wiadomości prywatnej.
Tak mam ten termometr, jest widoczny w kanałach, ma funkcję termometru tylko brak wartości i nie można przypisać do termostatów. W samym regulatorze nie ma żadnego termometru. Dane prześlę na PW.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Beholder wrote: Tue Oct 08, 2024 8:45 pm Nie mam tego screena z cloud po wejściu w kanał termostatu FHC był komunikat w stylu "czekaj aż urządzenie się połączy i prześlę konfiguracje " i kółeczko oczekiwania
Tak, wiem co to za komuikat. Wyświetla się on, gdy nie ma konfiguracji na serwerze i Cloud czeka, aż urządzenie prześle wstępną konfigurację.
Na razie nie mam pomysłu co mogło być przyczyną, ale może coś mi przyjdzie do głowy.
ITContent

Cześć,
otrzymałem na testy Bramkę AURATON-BOX, Heat Monitor oraz Multizone Controller.
Moje spostrzeżenia oraz problemy:
Nie mogłem podpiąć bramki do żadnej sieci WiFi w domu (LAST STATE: Config Mode(70), Wi-Fi: disconnecting from AP(70), Registered and ready, Register in progress)
Oprogramowanie bramki po wyjęciu z opakowania: 24.09.04

Po zaktualizowaniu bramki do najnowszej wersji bramka połączyła się praktycznie odrazu i zarejestrowała w CLOUD.

Parowanie Heat Monitor poprzez przycisk w CLOUD przebiegło pomyślnie.
Musiałem jedynie skalibrować czujnik temperatury na HeatMonitor o około minus 1 stopień bo była rozbieżność.

Dalsze testy w drodze :)
robertklepacki94

Panowie a testował ktoś głowicę termostatyczną ale bez zewnetrzych czujników ?
Mam w domu pomieszczenie w których nie ma sensu instalować zdlanych czujników i chciałbym polegać na tych wbudowanych w głowice.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak

Chciałem przetestować, ale problemem jest zewnętrzna temperatura. To znaczy przetestowałem ustawiając wymaganą temperaturę pomieszczenia na 26°C. Ogrzewanie się załączyło (głowica otwarła zawór grzejnikowy), tyle tylko że ze względu na automatykę pogodową w węźle cieplnym grzejnik nie był w stanie nagrzać pomieszczenia do zadanej temperatury. Ale to będzie na 100% działać i nie jest tu potrzebny jakikolwiek zewnętrzny czujnik temperatury.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Beholder

klew wrote: Wed Oct 09, 2024 7:02 am
Tak, wiem co to za komuikat. Wyświetla się on, gdy nie ma konfiguracji na serwerze i Cloud czeka, aż urządzenie prześle wstępną konfigurację.
Na razie nie mam pomysłu co mogło być przyczyną, ale może coś mi przyjdzie do głowy.
Pobraliście już dane z serwera? Nie mogę przypisać żadnego termometru do termostatów i chcę wszystko ponownie zresetować.
klew

Beholder wrote: Wed Oct 09, 2024 9:28 am Pobraliście już dane z serwera? Nie mogę przypisać żadnego termometru do termostatów i chcę wszystko ponownie zresetować.
Daj proszę jeszcze chwilę :).
Dam znać jak będzie gotowe.

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku wystarczy, że usuniesz Box z Clouda i powinien zarejestrować się od nowa i ustawić konfigurację. Powinno pomóc, choć pewności nie mam, bo jeszcze nie wiem co tam poszło wcześniej nie tak :). Ale poczekaj z tym, aż pobierzemy ten config z bazy danych.
LukiSpajder

Ja testowałem dostałem dwie głowice od Auratona . ( taki chciałem zestaw 😁)
Głowice nie działają dobrze bez czujnika zewnętrznego - ale też jest to napisane w instrukcji że zalecany jest zewnętrzny czujnik .
Dokupiłem dwa czujniki TSi ( termometr bez wyświetlacz ) . Po połączeni dział to fajnie przewidywalnie 😁. Wbudowany czujnik w głowice reaguje bardzo na temperaturę grzejnika ale to naturalne zachowanie - raczej bym je traktował jako awaryjne .
Ogólnie będzie to działać ale nie będzie takiej precyzji .
klew

Beholder wrote: Wed Oct 09, 2024 9:28 am Pobraliście już dane z serwera? Nie mogę przypisać żadnego termometru do termostatów i chcę wszystko ponownie zresetować.
Mam już tą konfigurację, natomaist na pierwszy rzut oka nie widzę tam niczego błędnego.
Patrząc też na screen, który wrzuciłeś tutaj:
viewtopic.php?p=187132#p187132
Wydaje się, że wszystko jest ok. Widać tam wyszarzony "dodatkowy termometr" ustawiony na ID15543 - czyli prawidłowo.
Na poprzednim screenie, było tam pusto i dlatego nie dało się zapisać konfiguracji (bo tego pola nie można edytować).
Spróbuj jeszcze raz tam wejść i:
1. upewnij się, że "dodatkowy termometr" jest ustawiony na ID15543
2. ustaw termometr główny na ten z Heat Monitora
3. daj "zapisz"
Zibi_007

Zawieszam testy. Na zewnątrz ciepło, piec wyłączony. Głowica sama skręciła się na 0% i tak została. Jak zrobi się zimniej, to wracam do testów.
Natomiast mogę się pokusić o pierwsze porównanie z chińską głowicą na Zigbee. Auraton lepiej się kalibruje i ma bardziej sensowny PID, tzn. na Auratonie są mniejsze wahania temperatury. Jak będzie już jakiś dłuższy okres czasu do analizy, to pokażę wykresy. W Auratonie zdecydowanie bardziej "wypłaszczone". Komunikacja: Zigbee bez problemów, Auraton, po pierwszych problemach (opisanych wcześniej) stabilny jak skała. Zasięg lepiej niż zadowalający (na pewno lepszy niż Zigbee). W innym pomieszczeniu pracuje głowica automatyczna (bez radia) i tutaj sytuacja jest zdecydowanie najlepsza. Trzyma temperaturę w zakresie +- 0,5 stopnia, ale zainstalowana jest tam już 3 sezon, więc nie ma zaskoczenia, bo zawsze tak dobrze działała. Dla mnie byłby to ideał, ale niestety poza wyświetlaczem nie oferuje żadnej innej możliwości podglądu parametrów pracy i nastawień. Ma co prawda harmonogramy i różne programy pracy, ale przez wszystkie trzeba się "przeklikać" ręcznie przy głowicy. Dla testów zainstalowałem jeszcze głowicę mechaniczną (Ferro). Ta niestety ma sporą bezwładność i wahania temperatury w pomieszczeniu rzędu 1-2 stopni nie są niczym dziwnym. No i na koniec kultura (głośność) pracy. Niestety, Auraton jest najgłośniejszy ze wszystkich testowanych urządzeń. Nawet podczas oglądania filmu (ze średnią głośnością) potrafi zakłócić seans. Może to tylko mój egzemplarz, ale informuę, bo czasami potrafi być to irytujące. Jak trafi się dobry moment., przedstawię pomiary (w decybelach), jak to wygląda w porównaniu do konkurencji.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!

Return to “Nowości”