Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Robert Błaszczak

LukiSpajder wrote: Mon Oct 14, 2024 3:38 pm Jeśli chce ją przymocować do ściany to trzeba rozkręcić i wtedy przykręcić ?
Rozkręć (dwie śrubki) i zobacz. Jest to w środku bardzo fajnie zrobione i przykręcając bramkę do ściany w żaden sposób nie uszkodzimy elektroniki, przez to, że w dalszym ciągu po zdjęciu obudowy nie mamy do niej dostępu.
Mi w tej sytuacji brakuje możliwości podłączenia zasilacza z pominięciem portu USB.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Mmof

Jak już @Robert Błaszczak zaczął co mu brakuje to dorzucę coś od siebie 😉 Na tą chwilę już teraz wszystko fajnie chodzi patrząc po wykresach temperatury utrzymuje się bardzo ładnie więc głowica działa coraz lepiej z każdym dniem no ale jednak do pełni szczęścia pasowałoby do tego dorobić czujniki otwarcia okien żeby jednak ogrzewanie wyłączało się automatycznie w trakcie wietrzenia😁 . Auraton w swojej ofercie posiada czujnik zalania więc pewnie żeby zrobić czujnik otwarcia drzwi okien niedużo by brakowało no ale trzeba by to zaimplementować a prawdopodobnie kolega @klew ma dużo innych zajęć. A może nawet nie wiemy i już jest to w planach.
Zibi_007

Mmof wrote: Tue Oct 15, 2024 11:15 am Jak już @Robert Błaszczak zaczął co mu brakuje to dorzucę coś od siebie 😉 Na tą chwilę już teraz wszystko fajnie chodzi patrząc po wykresach temperatury utrzymuje się bardzo ładnie więc głowica działa coraz lepiej z każdym dniem no ale jednak do pełni szczęścia pasowałoby do tego dorobić czujniki otwarcia okien żeby jednak ogrzewanie wyłączało się automatycznie w trakcie wietrzenia😁 . Auraton w swojej ofercie posiada czujnik zalania więc pewnie żeby zrobić czujnik otwarcia drzwi okien niedużo by brakowało no ale trzeba by to zaimplementować a prawdopodobnie kolega @klew ma dużo innych zajęć. A może nawet nie wiemy i już jest to w planach.
Patrz, a ja byłem święcie przekonany, że to jest w tej głowicy już zrobione programowo (funkcja automatyczna - wietrzenie)...
Nec Hercules contra plures!
Mmof

Zibi_007 wrote: Tue Oct 15, 2024 3:16 pm
Mmof wrote: Tue Oct 15, 2024 11:15 am Jak już @Robert Błaszczak zaczął co mu brakuje to dorzucę coś od siebie 😉 Na tą chwilę już teraz wszystko fajnie chodzi patrząc po wykresach temperatury utrzymuje się bardzo ładnie więc głowica działa coraz lepiej z każdym dniem no ale jednak do pełni szczęścia pasowałoby do tego dorobić czujniki otwarcia okien żeby jednak ogrzewanie wyłączało się automatycznie w trakcie wietrzenia😁 . Auraton w swojej ofercie posiada czujnik zalania więc pewnie żeby zrobić czujnik otwarcia drzwi okien niedużo by brakowało no ale trzeba by to zaimplementować a prawdopodobnie kolega @klew ma dużo innych zajęć. A może nawet nie wiemy i już jest to w planach.
Patrz, a ja byłem święcie przekonany, że to jest w tej głowicy już zrobione programowo (funkcja automatyczna - wietrzenie)...
Może gdzieś nie doczytałem 😁 człowiek omylny jest już zaglądam 😉 dzięki za podpowiedzi.
No właśnie nie widzę tego w opisie głowicy nigdzie w instrukcji.
Robert Błaszczak

Też nigdzie nie znalazłem info, że Auraton ma to zaimplementowane. Zresztą mam głowice innej firmy z taką funkcją i ona sprawdza się na grzejnikach montowanych na ścianie obok okna. Natomiast jeśli grzejnik jest zamontowany dosyć tradycyjnie pod parapetem, to głowica nie reaguje na uchylenie okna na wietrzenie. Ponieważ wychłodzenie pomieszczenia jest wtedy płynne i stopniowe, to głowica jeszcze bardziej otwiera zawór. Dlatego również uważam, że czujniki otwarcia okna i na ich podstawie sygnał do zamknięcia obiegu grzewczego jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Zibi_007

Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 15, 2024 4:52 pm Też nigdzie nie znalazłem info, że Auraton ma to zaimplementowane. Zresztą mam głowice innej firmy z taką funkcją i ona sprawdza się na grzejnikach montowanych na ścianie obok okna. Natomiast jeśli grzejnik jest zamontowany dosyć tradycyjnie pod parapetem, to głowica nie reaguje na uchylenie okna na wietrzenie. Ponieważ wychłodzenie pomieszczenia jest wtedy płynne i stopniowe, to głowica jeszcze bardziej otwiera zawór. Dlatego również uważam, że czujniki otwarcia okna i na ich podstawie sygnał do zamknięcia obiegu grzewczego jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Wiedziałem, że ktoś już o tym pisał. Zapomniałem tylko co :) Zresztą w odpowiedzi na mojego posta. I znalazłem ;)
klew wrote: Thu Oct 03, 2024 9:12 am Dodam tylko, że Głowica Auratona ma też funkcję "odkamieniania" (polega to na otwarciu/zamknięciu zaworu co jakiś czas, aby nie gromadziły się tam osady). Programy tygodniowe też są dzięki Supli :).
Czujnik otwarcia okna też przez samą Suplę jest wspierany, choć tutaj tego obecnie się nie ustawi. Gdyby Auraton dodał czujniki otwarcia okna (nowe urządzenia), to bez problemu można by je wykorzystać do pracy z termostatami. Chcemy też w przyszłości dodać możliwość pracy lokalnej między różnymi "urządzeniami Supli" i wtedy byłaby możliowść użycia dowolnego czujnika otwarcia okna do sterowania termostatem - ale to na razie w nieokreślonych planach na przyszłość jest.
Pozostaje więc cierpliwie poczekać na taką funkcjonalność.
Nec Hercules contra plures!
serwis@lars.pl

Co do czujnika otwarcia okna (drzwi) to proszę o cierpliwość 😊. Kwestia jeszcze dogadania sposobu sterowania (wyłączenie grzania, zmiana temperatury o wartość, obniżenie temperatury do wartości…). Jeśli są jakieś pomysły, sugestie to z chęcią się z nimi zapoznamy. Dążymy aby wszystko działało idealnie.
Robert Błaszczak

Moje zdanie w tej kwestii to całkowite wyłączenie grzania przy otwarciu okna i powrót do poprzedniej nastawy (program, nastawa ręczna).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

serwis@lars.pl

Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 15, 2024 6:17 pm Moje zdanie w tej kwestii to całkowite wyłączenie grzania przy otwarciu okna i powrót do poprzedniej nastawy (program, nastawa ręczna).
Być może będzie możliwość wyboru aby każdy mógł dostosować system do swoich preferencji😊.
Robert Błaszczak

To by było najlepiej :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Nowości”