Zaproszenie do testów Auraton/Supla

cinas

serwis@lars.pl wrote: Tue Oct 15, 2024 6:32 pm
Być może będzie możliwość wyboru aby każdy mógł dostosować system do swoich preferencji😊.
I to było by super rozwiązanie
Zibi_007

Jak coś będzie zmieniane, to już można się pokusić o opcję związaną z samodzielnym ustawieniem temperatury przy wietrzeniu. Byłby to miły wyróżnik na tle konkurencji. Teraz w jednych głowicach mam off, a w innych 5 stopni (bez możliwości zmiany).
Nec Hercules contra plures!
Mmof

Popieram przedmówców najlepiej jak by można było wybrać temperaturę, ale dla mnie zadowalające było by całkowite wyłączenie grzania a to dlatego że wietrzenie w zimie i tak trwa chwilę a ponowne nagrzanie pomieszczenia wychłodzonego traw krótko. Niemniej jednak nie zmienia to faktu że do kompletu brakuję tej funkcji. Może ona być rozwiązana na dwa sposoby jeden czujnik otwarcia okna lub gdy gwałtownie spadnie temperatura na czujniku głowicy lub innym wykorzystywanym w pomieszczeniu .
klew

Termostaty w Supli mają opcję czujnika otwarcia okna. W Box tego się nie da obecnie ustawić, bo po prostu nie mamy takich czujników jeszcze fizycznie :).
Supla aktualnie będzie przestawiać termostat na "off" (z zachowaniem ochrony przeciwzamrożeniowej).
Ale opcja skonfigurowania tego zachowania jest jak najbardziej zasadna.

Mamy też gotową implementację takiego "writualnego czujnika otwartego okna" na podstawie termometru, ale to dodaje kanał czujnika na każdy kanał temperatury.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Mmof

klew wrote: Tue Oct 15, 2024 7:32 pm Termostaty w Supli mają opcję czujnika otwarcia okna. W Box tego się nie da obecnie ustawić, bo po prostu nie mamy takich czujników jeszcze fizycznie :).
Supla aktualnie będzie przestawiać termostat na "off" (z zachowaniem ochrony przeciwzamrożeniowej).
Ale opcja skonfigurowania tego zachowania jest jak najbardziej zasadna.

Mamy też gotową implementację takiego "writualnego czujnika otwartego okna" na podstawie termometru, ale to dodaje kanał czujnika na każdy kanał temperatury.
A może by to przetestować jak już się bawimy dodatkowy czujnik mi nie przeszkadza 😉 wtedy można ustawić że np. jak temperatura spadnie gwałtownie do 17⁰ to wyłącz grzanie. No ale to wedle uznania 😉😁
kris.gie

serwis@lars.pl wrote: Tue Oct 15, 2024 5:48 pm Co do czujnika otwarcia okna (drzwi) to proszę o cierpliwość 😊. Kwestia jeszcze dogadania sposobu sterowania (wyłączenie grzania, zmiana temperatury o wartość, obniżenie temperatury do wartości…). Jeśli są jakieś pomysły, sugestie to z chęcią się z nimi zapoznamy. Dążymy aby wszystko działało idealnie.
Przydała by się taka opcja, jeśli o mnie chodzi to wystarczy zamknięcie zaworu na grzejniku w danym pomieszczeniu.
lovejoy13

AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller posiada styk bezpotencjałowy oraz sterowanie pompą. Brakuje mi możliwości konfigurowania czasu zadziałania tych styków. W przypadku instalacji hydraulicznej, gdzie grzejniki są podpięte do listwy rozdzielczej, sterowanej elektrozaworami, piec gazowy z wbudowaną pompą startuje a obiegi grzewcze nie są otwarte...
klew

lovejoy13 wrote: Wed Oct 16, 2024 8:04 pm AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller posiada styk bezpotencjałowy oraz sterowanie pompą. Brakuje mi możliwości konfigurowania czasu zadziałania tych styków. W przypadku instalacji hydraulicznej, gdzie grzejniki są podpięte do listwy rozdzielczej, sterowanej elektrozaworami, piec gazowy z wbudowaną pompą startuje a obiegi grzewcze nie są otwarte...
Czy chodzi Ci o opóźnienie włączenia przekaźników w przypadku załączenia się głowicy?
Mmof

A jeszcze jedno bo mi to przeszkadza nie lepiej żeby w momencie jak termostat czyli w moim przypadku HM wyłącza grzanie ale głowica jeszcze jest otwarta to w App pokazywało że już nie grzeje bo teraz jest pokazane że ogrzewanie jest włączone ale w rzeczywistości nie jest bo to tylko głowica jest jeszcze otwarta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Mmof wrote: Wed Oct 16, 2024 8:37 pm A jeszcze jedno bo mi to przeszkadza nie lepiej żeby w momencie jak termostat czyli w moim przypadku HM wyłącza grzanie ale głowica jeszcze jest otwarta to w App pokazywało że już nie grzeje bo teraz jest pokazane że ogrzewanie jest włączone ale w rzeczywistości nie jest bo to tylko głowica jest jeszcze otwarta.
Ale głowica otwarta = grzeje.
W tej konfiguracji stan grzania hm jest akurat bez większego znaczenia.
Widok "ogólne" dla połączonych termostatów pokazuje grzanie, gdy którykolwiek z grupy grzeje

Return to “Nowości”