Mógłbyś jeszcze sprawdzić czy gdy występuje taka sytuacja, to czy dioda czerwona na HC się świeci, czy nie?Mmof wrote: Thu Oct 17, 2024 1:26 pm No właśnie mam w RC ustawione HC jako przełącznik źródła ciepła i w takim razie coś nie działa poprawnie bo głowica otworzona a HC wyłączone. Chyba że ja coś źle rozumiem ale według tego co piszesz to pompa HC powinno być załączone gdy RC jest otwarte. Spojrzyj tak mam ustawione urządzenia ze sobą sparowane lokalnie.
Zaproszenie do testów Auraton/Supla
-
-
No właśnie nie dlatego opisałem że to jest dla mnie bez sensu bo głowica jest otwarata termostat w App pokazuję że grzeje a HC jest wyłączone.klew wrote: Thu Oct 17, 2024 1:33 pmMógłbyś jeszcze sprawdzić czy gdy występuje taka sytuacja, to czy dioda czerwona na HC się świeci, czy nie?Mmof wrote: Thu Oct 17, 2024 1:26 pm No właśnie mam w RC ustawione HC jako przełącznik źródła ciepła i w takim razie coś nie działa poprawnie bo głowica otworzona a HC wyłączone. Chyba że ja coś źle rozumiem ale według tego co piszesz to pompa HC powinno być załączone gdy RC jest otwarte. Spojrzyj tak mam ustawione urządzenia ze sobą sparowane lokalnie.
-
„Przełącznik źródła ciepła lub chłodu” masz ustawiony jako HC dla HM i tak samo dla RC. Powinno to być ustawione tylko dla RC, bo to głowica włącza piec, a nie regulator - zawsze tak było i tak jest. W Twoim przypadku prawdopodobnie na HM temperatura docelowa zostaje osiągnięta i wyłącza on piec pomimo tego, że głowica jest jeszcze trochę otwarta. Dlatego gdy urządzenia występują w parze HM + RC, to „Przełącznik ciepła lub chłodu” powinien być ustawiony tylko dla RC.Mmof wrote: Thu Oct 17, 2024 4:27 pmNo właśnie nie dlatego opisałem że to jest dla mnie bez sensu bo głowica jest otwarata termostat w App pokazuję że grzeje a HC jest wyłączone.klew wrote: Thu Oct 17, 2024 1:33 pmMógłbyś jeszcze sprawdzić czy gdy występuje taka sytuacja, to czy dioda czerwona na HC się świeci, czy nie?Mmof wrote: Thu Oct 17, 2024 1:26 pm No właśnie mam w RC ustawione HC jako przełącznik źródła ciepła i w takim razie coś nie działa poprawnie bo głowica otworzona a HC wyłączone. Chyba że ja coś źle rozumiem ale według tego co piszesz to pompa HC powinno być załączone gdy RC jest otwarte. Spojrzyj tak mam ustawione urządzenia ze sobą sparowane lokalnie.
W.R.
-
Gdy RC i HM działają według PID to to głowica powinna włączać i wyłączać piec. Gdyby działały zero-jedynkowo według histerezy to faktycznie to HM może włączać i wyłączać grzanie.
W.R
W.R
-
Tutaj nawet jeśli HM by nie zgłaszał "grzania", a RC by zgłaszało, to nadal powinien piec być włączony. Tam są sprawdzane wszystkie kanały powiązane z włącznikiem pieca i jeśli przynajmniej jeden grzeje, to piec będzie włączony.serwis@lars.pl wrote: Thu Oct 17, 2024 4:35 pm „Przełącznik źródła ciepła lub chłodu” masz ustawiony jako HC dla HM i tak samo dla RC. Powinno to być ustawione tylko dla RC, bo to głowica włącza piec, a nie regulator - zawsze tak było i tak jest. W Twoim przypadku prawdopodobnie na HM temperatura docelowa zostaje osiągnięta i wyłącza on piec pomimo tego, że głowica jest jeszcze trochę otwarta. Dlatego gdy urządzenia występują w parze HM + RC, to „Przełącznik ciepła lub chłodu” powinien być ustawiony tylko dla RC.
Tutaj coś poszło inaczej. Sprawdzę temat i poszukam błedu.
-
Ok czy to co jest w Cloud nie przekłada się na komunikację lokalną trochę bez sensu bo to bramka ma komunikować urządzenia z Suplą i moje ustawienia w Cloud powinne być priorytetem a lokalnie działać tylko jak zabraknie Bramki.serwis@lars.pl wrote: Thu Oct 17, 2024 4:48 pm Gdy RC i HM działają według PID to to głowica powinna włączać i wyłączać piec. Gdyby działały zero-jedynkowo według histerezy to faktycznie to HM może włączać i wyłączać grzanie.
W.R
-
Nawet teraz specjalnie obniżyłem temperaturę głowica jest otwarata a HC jest wyłączony. I to już chwilę trwa.klew wrote: Thu Oct 17, 2024 5:13 pmTutaj nawet jeśli HM by nie zgłaszał "grzania", a RC by zgłaszało, to nadal powinien piec być włączony. Tam są sprawdzane wszystkie kanały powiązane z włącznikiem pieca i jeśli przynajmniej jeden grzeje, to piec będzie włączony.serwis@lars.pl wrote: Thu Oct 17, 2024 4:35 pm „Przełącznik źródła ciepła lub chłodu” masz ustawiony jako HC dla HM i tak samo dla RC. Powinno to być ustawione tylko dla RC, bo to głowica włącza piec, a nie regulator - zawsze tak było i tak jest. W Twoim przypadku prawdopodobnie na HM temperatura docelowa zostaje osiągnięta i wyłącza on piec pomimo tego, że głowica jest jeszcze trochę otwarta. Dlatego gdy urządzenia występują w parze HM + RC, to „Przełącznik ciepła lub chłodu” powinien być ustawiony tylko dla RC.
Tutaj coś poszło inaczej. Sprawdzę temat i poszukam błedu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Komunikację między urządzeniami ogarnia "supla".Mmof wrote: Thu Oct 17, 2024 5:14 pm Ok czy to co jest w Cloud nie przekłada się na komunikację lokalną trochę bez sensu bo to bramka ma komunikować urządzenia z Suplą i moje ustawienia w Cloud powinne być priorytetem a lokalnie działać tylko jak zabraknie Bramki.
-
Ok czyli jest gdzieś błąd w Supli a więc czekam na info odnośnie poprawki a reszta na chwilę obecną działa bez problemów.