Izolacja galwaniczna - Sonoff basic
-
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie
-
Zauważ, że kupiłeś urządzenie, w które ktoś ingerował (dołączył czujniki temperatury). Nie wiesz dokładnie co i jak podłączył (polutował). Ja bym nie ryzykował. Ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nic pod Sonoffa na 230V nic nie podłączał. Sam miałem kiedyś czujnik temperatury na Basicu (początki przygody z Suplą). Całe szczęście zamontowany tak, że nikt nie mógł go dotknąć (za komodą). Jak zmądrzałem i się doedukowałem (po kilku tygodniach) zmieniłem też na DIY, ale na Wemosie zasilanym z 5V. Decyzja należy do Ciebie.V8TPI wrote: Mon Oct 21, 2024 6:13 pm Kupiłem 3 sztuki Sonoff Basic R2 z czujnikami 2x DS18B20. Zamontowałem je w szafkach rozdzielczych podłogówki, mierzą temp zasilania i powrotu w rozdzielaczach. Podłączone pod 230V. Bać się? Po zakupie zainteresowałem się tematem.
Jeśli mogę pozwolić sobie na jeszcze jedną uwagę. Denerwują mnie sprzedawcy na popularnych portalach aukcyjnych, którzy sprzedają takie samoróbki, nie wspominając o potencjalnych zagrożeniach. I nie są to tylko prywatni sprzedawcy, ale często nawet firmy. Nie wiem dokładnie, jak mają się do tego przepisy prawa, ale są chyba jakieś regulacje wprowadzania takich urządzeń (przerabianych) do obrotu...
Nec Hercules contra plures!
-
Wszystko zależy jaki termometr i gdzie będzie się znajdował.
Bo jeśli ma tylko mierzyć temperaturę w pomieszczeniu, to np taki am2302 zamknięty w obudowie krzywdy nie zrobi.
Bo jeśli ma tylko mierzyć temperaturę w pomieszczeniu, to np taki am2302 zamknięty w obudowie krzywdy nie zrobi.