Duchowi chodzi o to, że "załącz" powinno zawsze włączać na 100%, a teraz zawsze włącza, ale przywraca ostatnią jasność.
Winna jest ta linia:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... e.cpp#L879
Po jej zakomentowaniu powinno działać na 100% jasności.
Muszę się zastanowić po co to tam było dodane.
DIMMER - pamięta stan zamiast załącz
-
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
To jest chyba kwestia wyboru i jak dla mnie lepiej jak się włącza z poprzednim ustawieniem niż zawsze 100%
YoMan
-
Po to jest opcja do wyboru po resecie pamiętaj stan lub załącz.
-
Ale to chyba do przekaźników było a nie dimmerow? (Nie pamiętam takiej opcji)
YoMan
-
Sytuacja jest lekko patowa bo dla jednego bardziej będzie pasowało załącz przy 100% innemu aby załączało z taką mocą z jaką zostało wyłączone. Musiał byś przy gaszeniu ustawiać jasność na 100% lub "nie wiem czy to możliwe" poprosić @krycha88 aby dodał w konfiguracji opcję aby można był zdefiniować przy "załącz" czy ma zapalać z poprzednią jasnością czy ze zdefiniowaną i to by wtedy miało sens.
Opcja pamiętaj stan nie odnosi się do ustawionej jasności tylko do tego czy po zaniku ma powrócić do stanu z przed zaniku, czyli jak moduł był włączony to się włączy a jak wyłączony to pozostanie wyłączony i teraz jak bym miał ustawiony dimmer na 50% i po zaniku włączał się na 100% to uważałbym to za błąd bo powinien ustawić tyle co było czyli 50% i tu @krycha88 miał rację że działa poprawnie.
Opcja pamiętaj stan nie odnosi się do ustawionej jasności tylko do tego czy po zaniku ma powrócić do stanu z przed zaniku, czyli jak moduł był włączony to się włączy a jak wyłączony to pozostanie wyłączony i teraz jak bym miał ustawiony dimmer na 50% i po zaniku włączał się na 100% to uważałbym to za błąd bo powinien ustawić tyle co było czyli 50% i tu @krycha88 miał rację że działa poprawnie.
-
Dla mnie raczej oczywiste jest ze dimmer powinien się załączać z ostatnią wartością sciemnienia
-
Co więcej, kiedyś wyartykułowałem wniosek o poprawkę biblioteki (który zapewne zaginął w pomrokach zadań i zleceń), żeby polecenie włączenia dimmera przez MQTT włączało z ustalonym poziomem jasności. W tej chwili włącza z ostatnią jasnością i dopiero przyciemnia ..... może się doczekam .... @klew ......
YoMan
-
Ale to chyba już jest od dawna... Musiałbym sprawdzićYoMan wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:11 am Co więcej, kiedyś wyartykułowałem wniosek o poprawkę biblioteki (który zapewne zaginął w pomrokach zadań i zleceń), żeby polecenie włączenia dimmera przez MQTT włączało z ustalonym poziomem jasności. W tej chwili włącza z ostatnią jasnością i dopiero przyciemnia ..... może się doczekam .... @klew ......
-
.. od dawna poprawione? Bo to że tak funkcjonuje od dawna to wiem ... ale może gdzieś mnie ominęła informacja i tak czekam ...klew wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:15 amAle to chyba już jest od dawna... Musiałbym sprawdzićYoMan wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:11 am Co więcej, kiedyś wyartykułowałem wniosek o poprawkę biblioteki (który zapewne zaginął w pomrokach zadań i zleceń), żeby polecenie włączenia dimmera przez MQTT włączało z ustalonym poziomem jasności. W tej chwili włącza z ostatnią jasnością i dopiero przyciemnia ..... może się doczekam .... @klew ......
Był wcześniej inny problem, że przez MQTT podczas rozjaśniania/ściemniania migało. To zostało naprawione.
YoMan
-
Coś mi świta, że to było poprawione w lokalnym mqtt na mSLW. Możliwe że mqtt z serwera jeszcze tego nie ma.YoMan wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:36 am.. od dawna poprawione? Bo to że tak funkcjonuje od dawna to wiem ... ale może gdzieś mnie ominęła informacja i tak czekam ...klew wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:15 amAle to chyba już jest od dawna... Musiałbym sprawdzićYoMan wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 11:11 am Co więcej, kiedyś wyartykułowałem wniosek o poprawkę biblioteki (który zapewne zaginął w pomrokach zadań i zleceń), żeby polecenie włączenia dimmera przez MQTT włączało z ustalonym poziomem jasności. W tej chwili włącza z ostatnią jasnością i dopiero przyciemnia ..... może się doczekam .... @klew ......
Był wcześniej inny problem, że przez MQTT podczas rozjaśniania/ściemniania migało. To zostało naprawione.