Bateryjny i estetyczny przycisk wyzwalacza akcji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mmiikk

Podpowiedzcie mi bo sie zagubiłem, przy generowaniu GG builder dla mojej bramki sonoff rf bridge R2 białej zaznaczam płytkę sonoff RF?
Jesli tak dlaczego nie włącza ona opcji bramka rf 433 automatycznie?
Jeśli nie to co mam wybrać na płytkę?

MIałem wybrać tak:
Plytka sonoff rf
Konfiguracja (led, config)
Aktualizacja przez WWW
Dostępne gui podczas pracy
Przekaźniki
Przyciski
Wyzwalacze akcji
Pushover ??
Linki bezpośrednie ???
Bramka RF 344/433

Czy to poprawna generacja?
Czy te z opcje z pytajnikami są konieczne / coś dają w funkcji wyzwalacza akcji RF jaka ma pełnić ta bramka?
mmiikk

Dodatkowo HW mod dla wersji płytki 2.2 jak na obrazku (potwierdzcie proszę , zaraz będę ciął)
Image
rezystory 270 omów
Image
To poprawne?
mmiikk

I jeszcze jedno cięcie
Image
mmiikk

Zrobiłem tak jak powyżej napisałem, do sonoff bridge R2 veer. 2.2 z hw modem jak wyżej wgrałem GG połączyłem się z suplą, w nasłuchu (kalibracji kodów) odczytuje kody pilota)
generalnie strasznie to było wszystko niejasne jak to ogarnąć łącznie z nasłuchem pilotów ustawienia itp wszystko metodą prób i błędów mimo ze przeczytałem cąły wątek wskazany w tym temacie, dlatego zapewne część opcji co włączyłem w GG jest pewnie niepotrzebna
Teraz mam odczytany jeden kod a 1 domyślny przekaźnik jaki był od razu
na GPIO12 - nie idzie to ustawić żadnego AT tzn ustawić idzie ale nie idzie zapisać, nie wiem dlaczego w ogóle ten przekaźnik ma 2 AT (??) i jest jakiś dziwny chociaż jak zapisałem kod pilota na nim to zadziałał na włączenie tego "przekaźnika" ale AT się nie da ustawić

Dodałem drugi na GPIOvirtual w konfiguracji wpisałem ten kod co odczytałem w kontrolce załącz
w cloud dodałem AT i tu już dało radę zapisać, no i ten przekaźnik 2 dziala jak zaplanowałem:
czyli jeden klik przełącz włącznik A
2 kliki przełącz włacznik B

Mam zamiar dodać minimum 7 takich przekaźników na GPIOvirtual i po podłączać różne piloty i dodać do nich AT w cloud liczę że zadziała

A teraz pytania:
1. Które z tych opcji generacji w GG jakie ustawiłem są niepotrzebne?
Płytka sonoff rf
Konfiguracja (led, config)
Aktualizacja przez WWW
Dostępne gui podczas pracy
Przekaźniki
Przyciski ??
Wyzwalacze akcji ?
Pushover ???
Linki bezpośrednie ???
Bramka RF 344/433
2. Czy jak ustawię w przekaźniku nadaj i wpisze kod to będę w stanie z apki w supli zasymulować takiego pilota RF?
3. Ile tych przekaźników da radę obsłużyć (kodów pilota) czy to zalezy od wielkosci softu ?
4. Jeden z przekaźników będzie przychwytywał dzwonek do drzwi, chcę to wykorzystać do powiadomienia ba telefon ("Ktos dzwoni do drzwi" / "Ktoś dzwoni do furtki" (2 kody), wiec powiadomienie ustawiać z poziomu modułu czy cloud?
5. Czy jak kiedyś dodam kolejny przekaźnik to będzie trzeba usunąć mostek w cloud i konfigurować od nowa?
6.Dlaczego w supli trzeba robić przecinanie ścieżek (HW MOD) a w tasmocie podobno działa bez tego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Return to “Pomysły i koncepcje”